Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Obchodování přes sociální sítě nebo falešné sms. Dvě ženy přišly o více než sto tisíc korun

Jihočeští policisté se v posledních dnech opět setkali s podvody na sociálních sítích a s falešnými sms zprávami, kvůli kterým přišly dvě ženy o více než sto tisíc korun. Obě v zaslaném odkazu vyplnily přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a podvodníkům tak jen stačilo převést jejich peníze pryč.

O více jak sto tisíc korun přišla žena, která chtěla na sociální síti prodat nábytek. Spojil se s ní kupec, který měl o zboží zájem a nabídl jí zajištění přepravy přes známou dopravní společnost. Žena musela jen kliknout na hypertextový odkaz, kde vyplnila své údaje z platební karty a přístupová data k internetovému bankovnictví. 

„Zatímco prodávající si říká, jak bylo vše jednoduché, z jeho účtu mezitím odchází peníze. Tak tomu bylo i v tomto případě. Nábytek na prodej zůstal doma a účet poškozené je chudší o více jak sto tisíc korun," uvedla policejní mluvčí Lenka Krausová.

Falešní bankéři, podvodné investice i romantičtí lékaři z Jemenu, trestná činnost na internetu stále stoupá

Trestná činnost na internetu stoupá. Falešní bankéři, podvodné investice i romantičtí lékaři z Jemenu – podobných případů musí policisté nejen v Jihočeském kraji řešit desítky měsíčně. Nárůst kyberkriminality je natolik vysoký, že jeho řešení si...

V druhém případě žena zareagovala na sms zprávu, která se tvářila jako zpráva od finančního úřadu. „Žena měla zaplatit jakýsi dluh. V domnění, že se jedná o informace k platbě sociálního pojištění otevřela přiložený odkaz, který ji přesměroval na stránky banky, kde vyplnila své přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, čímž umožnila vstup na svůj účet pachateli,“ popsala Krausová. V tomto případě žena přišla o „pouhých“ šest tisíc korun.

Policie opětovně varuje, aby lidé na podobné zprávy nereagovali a nikomu niky nesdělovali svá osobní a citlivá data.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, policie, podvod, sociální sítě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchodování přes sociální sítě nebo falešné sms. Dvě ženy přišly o více než sto tisíc korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.