Počasí dnes28 °C, zítra30 °C
Sobota 10. srpna 2024  |  Svátek má Vavřinec
Bez reklam

Desítky případů za den řeší policejní hlídky v letní sezoně u lipenské přehrady

Až desítky případů za den řeší policejní hlídky v letní sezoně u lipenské přehrady. Jde například o kontroly vůdců plavidel nebo krádeže. Jihočeská policie má kromě člunů od letoška nový skútr, s nímž snadněji může zasahovat na hladině.

„Skútr je mnohem výkonnější a rychlejší než loď, což může být rozhodující v případě, když se někdo topí. Dokáže člověka vyprostit a zachránit a každý rok zde máme při bouřce převrácené rybářské čluny," uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Počasí rekreanti u lipenské přehrady podle něj dlouhodobě podceňují. Přitom změna z jasné a slunečné oblohy na bouřku bývá velmi rychlá. „Každý si ale řekne, že to je přece jenom Lipno, což je takový větší rybník, a nic se nemůže stát," řekl mluvčí.

Kromě záchrany lidí se policie věnuje i kontrolám plavidel. Někdy se stává, že je řídí člověk pod vlivem alkoholu. Častější chybou podle Matznera bývá, že vůdce plavidla u sebe nemá oprávnění. „Berou si s sebou na palubu jen kopie osvědčení, přitom jejich povinností je, aby u sebe měli originál," řekl mluvčí.

Policie na jihu Čech kontroluje lipenskou přehradu z obvodních oddělení v Lipně nad Vltavou a Horní Plané na Českokrumlovsku. Kromě toho je další oddělení pro orlickou nádrž ve Zvíkově na Písecku. Matzner poznamenal, že policisté často vyšetřují i drobné krádeže. „Lidé si nechají na pláži věci jako třeba mobilní telefon nebo peněženku, jdou se koupat a počítají, že se nic nestane. Ale bohužel někdo dokáže i takové situace zneužít a věci z pláže odcizit," řekl Matzner.

Dalším faktorem je to, že rekreanti podcení situaci na hladině. „Odplavou na nafukovacím lehátku a zjistí, že se nedokážou vrátit zpátky na břeh. Nebo jim dojde palivo ve člunu uprostřed přehrady. I u v takových případů pravidelně zasahujeme," řekl mluvčí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, policie, rekreace, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky případů za den řeší policejní hlídky v letní sezoně u lipenské přehrady  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.