Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Loňský rozsáhlý požár skládky v Borovanech zřejmě vznikl samovznícením

Požár skládky v Borovanech na Českobudějovicku, který loni v létě hasiči likvidovali několik dní, vznikl zřejmě samovznícením. Oheň způsobil škodu 60 milionů korun.

„Závěr je takový, že z 80 až 90 procent zapříčinilo požár vznícení gumové drtě. S největší pravděpodobností se tak nejednalo o cizí zavinění," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

U požáru postupně zasahovalo 280 hasičů s 26 cisternami a 40 kusy další techniky. Na skládce hasili tři dny. Požár zasáhl zhruba 1500 tun pneumatik. Dalších 200 tun výrobků pak hořelo ve skladovací hale firmy na recyklaci pneumatik. „Bohužel za suchého počasí a vysokých teplot, což bylo právě loni v létě, se někdy guma přehřeje a sama vznítí," řekla Matějů.

Požár skládky pneumatik v Borovanech. Škoda způsobená plameny jde do desítek milionů korun

Škodu 60 milionů korun způsobil noční požár skládky pneumatik ve firmě na jejich recyklaci u Borovan na Českobudějovicku. Požár zachvátil plochu o rozloze 100 x 150 metrů. Podle hasičů nad ránem dosahovaly plameny výšky až dvaceti metrů.

Skládka začala hořet loni 3. srpna. Oheň zasáhl plochu na rozloze více než 1,5 hektaru v areálu firmy Bonus, která z granulátové drtě vyrábí například materiál na plochu dětských hřišť. Uchráněná hodnota majetku činila 100 milionů korun. Recyklační linka, kterou podnik provozuje, zpracovává 30 tisíc tun ojetých pneumatik ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, Jihočeský kraj, hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loňský rozsáhlý požár skládky v Borovanech zřejmě vznikl samovznícením  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.