Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Za smrt dvou dívek v rakouských Alpách padly podmíněné tresty

Od loňského listopadu se českobudějovický okresní soud zabýval případem smrti dvou dívek na ferratách v rakouských Alpách. Oběma obžalovaným dnes uložil podmíněné tresty a zakázal jim vykonávat činnost spojenou s pořádáním podobných aktivit. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají.

Tragické události se staly v červenci 2019 a v srpnu 2020. V prvním případě zemřela čtyřiadvacetiletá účastnice výpravy, která při výstupu na ferratu Wildfrauensteig uklouzla a zřítila se ze 150 metrů. Akci tehdy místo obžalovaného Dalibora Urbana, který měl mít úraz, vedl Jan Linhart. Ten ale neměl licenci národního horského průvodce. Při druhé události zemřela pětadvacetiletá žena, která se zřítila ze zhruba 50 metrů. Urban tehdy vedl patnáctičlennou výpravu na rakouskou ferratu Drachenwan. Podle obžaloby bylo účastníků nadlimitní množství, protože proškolený průvodce by měl mít na starost maximálně šest lidí.

Před soudem dnes zazněly závěrečné řeči. Během nich žalobkyně Milena Benková ocenila, že se obžalovaný Urban k činům doznal a s pozůstalými se dohodl na vyrovnání.  „U pana Urbana jsme v průběhu hlavního líčení mohli sledovat reflexy, které si poškození váží. Ovšem už navždy v nich zůstane vědomí toho, že bez soudu by u něj nebyla vůle přihlásit se k odpovědi k následkům svého jednání. U obžalovaného Linharta bohužel tato vůle a sebereflexe chybí doposud,“ řekla před soudem.  

Dodala, že k druhé tragické události nemuselo dojít, „kdyby si obžalovaný Urban uvědomil, že není možné dohlížet sám, ani ve dvou, na skupinu cca 20 členů na ferratách“.

Soud znovu projednával tragédii v Alpách. Ferratu zvládne i začátečník, vypověděla svědkyně

Před českobudějovickým okresním soudem dnes pokračovalo jednání v případu tragických úmrtí dvou žen v rakouských Alpách. Obvinění z usmrcení z nedbalosti čelí Dalibor Urban a Jan Linhart, kteří podle policie výpravy do hor nelegálně vedli. U soudu...

Samotný Dalibor Urban pak před soudem řekl, že ho celá událost mrzí. „Moc mě mrzí, že tady dnes musíme řešit tuto záležitost, které jsem byl účasten, a které jsem zavdal příčinu. Zemřely dvě mladé slečny, už s tím nic neudělám. Je mi to samozřejmě moc a moc líto, kdybych mohl cokoliv vzít zpět, tak bych se této činnosti vůbec nevěnoval. Nedělal jsem to s žádným špatným záměrem, snažil jsem se jen zprostředkovat pěkný výlet do hor za dostupné peníze. Nicméně jsem se dopustil nějakých pochybení, kterých jsem si vědom a doznal jsem k nim vinu,“ řekl během své závěrečné řeči.

Druhý obžalovaný Linhart podle obžaloby žádnou sebereflexi neprojevil. „Při výpravě ignoroval upozornění na počasí, kdy podle předpovědi měly přijít bouřky a nepřipravil pro klienty náhradní program a nechal je vyrazit na časově náročný výstup a sestup," řekla ještě Benková směrem k Linhartovi.

Podle jeho obhájce Filipa Toula však Linhart počasí sledoval a dostával o jeho vývoji informace od Urbana. Upozornil také na výpověď soudního znalce soudu, který měl uvést, že se jednalo o nešťastnou událost. „Někteří svědci označili tuto událost jako nešťastnou náhodu, stejně jako soudní znalec. Na soudním senátu nyní bude vyhodnotit, zda údajná pochybení, která obžaloba vyčítá obžalovanému Linhartovi, jdou skutečně za ním a zároveň, zda mají příčinnou souvislost s tragickým následkem. Já o tom přesvědčen nejsem,“ uvedl obhájce Toula s tím, že by měl být Linhart sproštěn obžaloby a škodu, kterou po něm chtěli uhradit pozůstalí, by měl hradit Urban, protože byl Linhart jeho zaměstnancem.

„Chci říct, že mě celá událost stále velice mrzí. Je to něco, co už nemůžu vzít zpět a co si opravdu vyčítám. Mrzí mě, že se ten výlet konal a nebyl zrušen, což mělo být ze strany pana Urbana, který byl organizátorem a trasu plánoval. Nikdy jsem se neoznačoval za horského průvodce, je samozřejmě možné, že mě tak někteří vnímali, protože jsem dělal řidiče a na výlet jsem je vezl. Měl jsem od pana Urbana nějaké informace, které jsem jim měl předat, a které jsem jim předal. Jako své pochybení vidím to, že jsem ten výlet neodřekl," uvedl ve své závěrečné řeči Linhart.  

Podle předsedkyně soudního senátu Kristiny Neradové byla výpověď Jana Linharta účelová a vše se snažil „zbaběle" shodit na druhého obžalovaného. „Jeho tvrzení o tom, že měl počasí kontrolovat obžalovaný Urban je alibistické a neakceptovatelné,“ uvedla. 

Bylo to prostě šílený, řekl před soudem jeden ze svědků k tragické události v Alpách

Před českobudějovickým okresním soudem dnes pokračovalo jednání v případu tragických úmrtí dvou žen v rakouských Alpách. Obvinění z usmrcení z nedbalosti čelí Dalibor Urban a Jan Linhart, kteří podle policie výpravy do hor nelegálně vedli. U soudu...

Obžalovanému Daliboru Urbanovi uložil soud podmíněný trest na tři roky s odkladem na pět let a Janu Linhartovi podmíněný trest na 20 měsíců s odkladem na tři roky. Oběma zakázal činnost spojenou s pořádáním podobných aktivit. Neradová uvedla, že v případě smrti dvou žen připadal v úvahu nepodmíněný trest. „Ale soud vzal v potaz jako polehčující okolnost, že obžalovaný Urban svou vinu uznal, postavil se k věci čelem a dohodl se s poškozenými na vyrovnání," řekla soudkyně. Zároveň zohlednil senát také dosavadní bezúhonnost obou mužů.

Rozsudek není pravomocný. Oba obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolají. Státní zástupkyně se k možnosti odvolání nevyjádřila. 

U soudu byl dnes také otec jedné z dívek. „Šlo nám hlavně o to, aby za takových podmínek, kdy k tomu ani neměl pořádně oprávnění, nevodil dál klienty, takovéto skupiny. A chtěli jsme, aby se změnil také postoj zákonů u nás, co se týče vodění a horolezecké činnosti na ferratách,“ řekl po skončení soudu novinářům.

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky krimi, soud, alpy, ferrata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za smrt dvou dívek v rakouských Alpách padly podmíněné tresty  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.