Počasí dnes17 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Migranti chtěli přes Šumavu do Německa, cestu jim zablokoval nakladač s dřívím

V úterý 8. října zadrželi jihočeští policisté spolu s pracovníky Národního parku Šumava devět arabsky mluvících migrantů, kteří se snažili přejet do sousedního Německa. Nyní policisté popsali podrobnosti celého zásahu. Auto s migranty na silnici zablokoval nakladač plný dřeva, z úkrytu v podrostu šumavských lesů je následně vyhnal policejní pes.

Hlášení o podezřelém automobilu značky Citroën, který jel po Ferdinandově cestě u obce Stožec na Prachaticku, obdrželi policisté po jedenácté hodině od pracovníků Národního parku Šumava. Ti automobil, ve kterém se měli nacházet migranti, zachytili.

„Migranti byli nuceni vozidlo zastavit, jelikož jim v cestě stál nakladač s dřívím. Po příjezdu na místo policisté zjistili celkem čtyři osoby, ostatní se měly rozběhnout do lesa,“ uvedl policejní mluvčí Miroslav Šupík.

Následně se dala do pohybu velká pátrací akce, do které se zapojili policisté z prachatického a českokrumlovského okresu, dále policisté z odboru služby cizinecké policie a psovodi. Do vzduchu vzlétl také policejní vrtulník. Vzhledem k pohybu v blízkosti hraničního přechodu s Německem a Rakouskem byli o pátrání po migrantech informováni také tamní policisté.

Jihočeští policisté spolu s pracovníky Národního parku Šumava zadrželi na Trojmezí u Schwarzenberského kanálu dvě skupiny arabsky mluvících osob. Cílem obou skupin byl pravděpodobně nelegální přechod do Německa.

Zbylých pět osob se podařilo před půl pátou odpoledne zadržet nedaleko státních hranic s Německem psovodovi českokrumlovské policie podpraporčíku Jakubu Cifreundovi ve spolupráci s hornoplánskými a volarskými policisty.

„Podpraporčík Jakub Cifreund a jeho čtyřnohý parťák Irok odvedli skvělou práci, neboť to byli právě oni, kteří skrývající se skupinu migrantů vypátrali v lesním porostu pod vzrostlým smrkovým stromem. Jeden z migrantů se ještě chtěl pokusit o útěk, nicméně v tom mu zabránil služební pes Irok. Ostatní si poté útěk raději rozmysleli a dobrovolně úkryt opustili,“ přiblížil okolnosti zadržení Šupík.

Případem se nyní zabývají prachatičtí kriminalisté, kteří obvinili dvaačtyřicetiletého Pákistánce, řidiče vozidla, ze spáchání přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Zároveň bude policejním komisařem podán návrh na vzetí obviněného do vazby.

Všem migrantům, kteří pocházejí ze Sýrie a byli omezeni na osobní svobodě, byl ze strany cizinecké policie vystaven výjezdní příkaz. Syřané si nyní buď mohou ze zákona zažádat o vízum, nebo jsou nuceni do 7 dnů od vystavení příkazu opustit území České republiky. Obviněnému cizinci nyní v případě prokázání viny hrozí u soudu trest odnětí svobody v rozmezí od šesti měsíců do pěti let.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Policie ČR

Štítky krimi, migrace, šumava, policie, psovod, sýrie, pákistán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Migranti chtěli přes Šumavu do Německa, cestu jim zablokoval nakladač s dřívím  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.