Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Nejlepší světoví plachtaři předvádí své umění a bojují o tituly nad Hosínem

Ty nejlepší, nejkrásnější a největší kluzáky v akci jsou nyní k vidění na jihočeském nebi nad Hosínem. Tamní letiště je totiž dějištěm mistrovství světa v bezmotorovém létání. Nejlepší světoví plachtaři se utkají ve třech soutěžních třídách, v osmnáctimetrové, dvacetimetrové a volné třídě. 

Mistrovství světa v bezmotorovém létání na letišti Hosín u Českých Budějovic končí v neděli 12. srpna. Hosínské letiště i nebe nad ním je plné krásných bílých strojů už od 26. července. V prvním týdnu se konaly tréninkové lety a teď se rozhoduje o mistru světa v plachtění.

O tituly se plachtařská světová elita bojuje v osmnáctimetrové, dvacetimetrové a volné třídě. Metry znamenají rozpětí křídel větroně, ve volné třídě jsou letouny o maximální hmotnosti 750 kilogramů. 

Dějištěm už pětatřicátého světového šampionátu mělo být původně příbramské letiště, ale z technických a organizačních důvodů se přesunulo na jih Čech. Veřejné vnitrostátní letiště Hosín bylo k pořádání této prestižní akce zvoleno vzhledem k tomu, že areál po všech stránkách zcela vyhovuje pořádání tak velké soutěže. I technické zázemí letiště plně odpovídá potřebám mistrovství světa. 

A lidé z Aeroklubu České Budějovice, jejichž domovským letištěm je právě hosínský areál, který provozují, si při pořádání klání plachtařů ze sedmadvaceti zemí světa, vedou znamenitě. Velmi si cení toho, že tak vrcholný podnik se koná právě u nich na letišti. „Je to skvělé, pro nás je to čest, hostit světový šampionát a světovou plachtařskou elitu. Kdoví, jestli se taková akce bude ještě někdy opakovat, o pořadatelství je totiž obrovský zájem," uvedla správcová hosínského letiště Hana Morcheová.

Ta podotkla, že akce je ale obrovským zážitkem nejen pro pořadatele. Bezmotorové létání je atraktivní také jak pro samotné piloty, tak je zároveň parádní podívanou pro diváky. Ti tak mohou vidět až do neděle 12. srpna v akci ty nejlepší světové plachtaře. Ty v jejich větroních do výšky vytáhnou kolegové s motorovými letadly zhruba kolem poledne, záleží vždy ale na počasí. Kluzáky pak během závodního odpoledne naplachtí až 450 kilometrů a zhruba kolem sedmnácté hodiny se vrací zpět na základnu do Hosína. Ovšem časy jsou opravdu jen orientační, vše se odvíjí od aktuálního počasí.

Štítky sport, bezmotorové létání, mistrovství světa, větroň, letiště, Hosín, Českobudějovicko, České Budějovice, Česko, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nejlepší světoví plachtaři předvádí své umění a bojují o tituly nad Hosínem  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.