Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hraje basketbal a florbal ve dvou zemích. Sport přináší lidem na vozíku sebevědomí, říká Ivan Nestával

Rušné období prožívá jihočeský hendikepovaný sportovec Ivan Nestával. Před nedávnem bojoval za německý RB Zwickau ve finále 2. Bundesligy v basketbalu, poté vyhrál s českobudějovickými Štíry Paraflorbalovou ligu a za měsíc vyrazí s českou basketbalovou reprezentací na evropský šampionát do Sarajeva. Pro Budějckou Drbnu se rozpovídal mimo jiné o tom, co podle něj sport přináší lidem, kteří jsou na vozíku.

Ivan Nestával se již několik let věnuje florbalu, který hraje za tým FBC Štíři České Budějovice. V posledních letech si ale našel cestu také k basketbalu. Působí ve dvou týmech, jeden je na jihu Čech, druhý v zahraničí. „Od září jsem dojížděl do Německa, kde jsem hrál za RB Zwickau. Před zhruba třemi týdny jsme hráli finále 2. Bundesligy, které jsme prohráli s Mnichovem. Jde o poměrně prestižní soutěž. Finále nevyšlo, ale i to druhé místo bylo nad očekávání,“ popisuje pro Drbnu dvaadvacetiletý sportovec. 

Jihočech měl za Cvikov hrát už v předchozí sezoně, ale plány tehdy překazil koronavirus. Naplno si tedy 2. Bundesligu užil nyní. V týmu působí také jeho kamarád Adam Šimonek. „Jezdili jsme do Německa společně. Většinou jsme tam strávili období od čtvrtka do soboty. To cestování bylo poměrně náročné, ale dalo se to zvládnout,“ vypráví Nestával. 

Úroveň soutěže je podle něj vysoká, i přestože jde o 2. Bundesligu. „Nedá se to vůbec srovnávat s tím, co hrajeme v Česku. Vypadá to skoro jako jiný sport, ale určitě to nemyslím zle vůči nám Čechům. V Německu se tomu chlapi zkrátka věnují mnohem víc. V minulosti jsme hráli i zápas proti asi nejlepšímu týmu v Německu a to už jsem vůbec nechápal. Pomalu jsem to nestíhal ani sledovat,“ směje se sportovec. Zápasy sledují desítky fanoušků, nejvyšší návštěvnost byla okolo stovky. V týmu působí kromě dvou Čechů také Litevec a Fin, zbytek jsou Němci.

I přestože trávil Ivan Nestával v Německu i čtyři dny v týdnu, florbal neopustil. Kvůli škole a basketbalu sice stihl jen jedno hrací kolo, ale na závěrečné play off se ke Štírům připojil a pomohl k zisku titulu. Ten oslavil českobudějovický klub v polovině května, když ve finále porazil Tatran Střešovice 5:2. 

„Byl to krásný zápas. S Tatranem se potkáváme pravidelně, většinou jsou to těsné výsledky, ale teď jsme je konečně trochu výrazněji přehráli. Sešli jsme se v plné síle,“ těší Nestávala. Štíři již v minulosti několikrát slavili zisk mistrovského titul a poměřovali síly i s nejlepšími kluby Evropy. Nyní se jim podařilo přidat do sbírky další úspěch. 

Štíři slaví zisk titulu. Foto: Kuba Dißajn

Řada členů kádru se věnuje i jiným sportům a tady se znovu protíná florbal s basketbalem. Ivan Nestával totiž společně se svými kamarády založil v Českých Budějovicích basketbalový tým pod místními Tigers, v němž působí i florbalisté. 

„V minulosti byl basketbal v Česku hodně populární a věnovalo se mu dost vozíčkářů. Hodně jsem o tom slyšel, pak byla možnost si to vyzkoušet na kempu a bavilo mě to. Nebylo ale reálné hrát v Pardubicích či Brně, a tak jsme založili vozíčkářskou kategorii v klubu Tigers. Hrajeme český pohár, kde působí čtyři týmy,“ líčí. 

Hendikepovaní sportovci se neustále snaží rozšiřovat základnu, to ale podle Ivana Nestávala není jednoduché. Sám skončil na vozíku v devíti letech kvůli autoimunitnímu onemocnění a pokračovat ve sportování pro něj byla jasná volba. 

„Je to pro mě životní styl. Myslím si, že sport přináší sebevědomí. Když někdo skončí na vozíku, může hledat, kde by se našel. A podle mě sport tohle umožňuje - dá vám příležitost dokázat, že jste v něčem dobrý, ukázat se před ostatními a dosahovat úspěchů. Zároveň tam poznáte super partu, často potkáte zkušené vozíčkáře, kteří vám předají nejrůznější rady,“ vypráví sportovec.

Ivan Nestával už díky sportu oslavil řadu úspěchů a chce přidávat další. Nejbližší výzva ho čeká v červnu, kdy vyrazí s českou basketbalovou reprezentací na evropský šampionát v Sarajevu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kuba Dißajn

Štítky sport, basketbal, florbal, jižní čechy, České Budějovice, Německo, vozík, Německá fotbalová Bundesliga, Sarajevo, Česko, Tatran, TJ Tatran Střešovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hraje basketbal a florbal ve dvou zemích. Sport přináší lidem na vozíku sebevědomí, říká Ivan Nestával  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.