Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Dynamo se znovu nedočkalo. Doma už potřetí prohrálo, tentokrát se Zlínem 1:2

Opět se nedočkali. Fotbalisté českobudějovického Dynama si po restartu Fortuna ligy nepřipsali žádný bod. Ve svém šestém duelu v rámci nejvyšší české fotbalové soutěže nedokázali svěřenci Davida Horejše udržet na domácí půdě vedení a Fastavu Zlín podlehli 1:2.

Velice natěšeně vlétli po dlouhé pauze do sedmého kola Fortuna ligy fotbalisté českobudějovického Dynama i Fastavu Zlín. Hned v úvodu se dostal k ohrožení branky soupeře hostující Jawo, když se po individuální akci odhodlal k zakončení levou nohou. Jeho pokus však domácí kapitán Jaroslav Drobný s jistotou ukryl do své náruče. Nezaháleli však ani hráči Dynama, kteří se díky náběhu největší letní posily Micka Van Burena dostali rovněž do zakončení. Střelu Matěje Mršiče ovšem obránci Ševců zblokovali.

Aktivní chorvatský křídelník vybojoval ve čtvrté minutě další příležitost pro domácí. Po rozehrávce od rohového praporku se dostal do velké příležitosti stoper Maksym Talovierov, jeho hlavička však mířila těsně mimo Dostálovu branku. Sám ukrajinský obránce bezprostředně po zakončení skryl svou hlavu v dlaních, protože dobře věděl, v jak velké šanci se ocitl.

Poté, co většina prvního poločasu patřila spíše domácím, se režie hry chopili svěřenci Bohumila Pánika. A paradoxně v tom čase přišla první gólová radost Dynama. Krásný míč za obranu soupeře vykouzlil ze své kopačky Matěj Mršič a vyzval ke skórování Patrika Brandnera. Ten sice jako střelec branky označen nebyl, ale má na ní obrovský podíl. Odražený míč do branky Stanislava Dostál totiž po jeho souboji s obráncem Zlína bez větších problému dopravil Petr Javorek – 1:0. Závěrečný tlak fotbalisté Dynama přečkali a do kabin odcházeli s jednobrankovým náskokem o poznání veselejší než hráči Fastavu.



Hned na začátku druhé půle přichystal kouč Zlína Bohumil Pánik první střídání. Ze hry stáhl nepříliš výrazného Jakuba Janetzského, kterého na trávníku nahradil francouzským fotbalistou Youbou Dramem.

A byl to právě on, který jako první výrazně ohrozil Drobného branku. Z více než dvaceti metrů Drame natáhl k dalekonosné ráně a za zády zkušeného brankáře Dynama zazvonila tyč.

Branková konstrukce se ozvala i na druhé straně, když se v 59. minutě dostal k propadnutém balónu Mick Van Buren. Jeho pokus o lob skončil na břevně, veškeré vzrušení však bylo zbytečné. Postranní rozhodčí totiž celou situaci vyhodnotil jako jednoznačný ofsajd.

Ten signalizovali rovněž domácí, když se v 63. minutě prosadil po rohovém kopu zlínský stoper Petr Buchta. Na rozdíl od svých protějšků marně a na Střeleckém ostrově bylo po hodině hry srovnáno – 1:1.

Při brankové situaci došlo navíc ke zranění českobudějovického obránce Benjamina Čoliče, kterého na hrací ploše nahradil Pavel Novák. Ve stejné minutě sáhl David Horejš i k dalšímu, tentokrát nevynucenému střídání. Ze hřiště odešel Matěj Mršič, na jehož pozici přišel Karol Meszároš.

Obrovskou příležitost, která mohla Dynamu vrátit vedení, měl v 74. minutě na kopačce Lukáš Skovajsa. Ten vyplaval zcela osamocen za zády obranné linie Zlína, poté co Filip Havelka rozehrával standardní situaci. Pohotový zákrok Stanislava Dostála však hostující tým ochránil.

Podstatně hůře se Havelkovi vyvedl přímý kop z minuty šestasedmdesáté. Míč z jeho kopačky totiž dopadl přímo na hlavu prvního bránícího hráče Zlína, který okamžitě vyzval své spoluhráče k protiútoku. Na jeho konci stál pohotový žolík Drame a Zlín v Českých Budějovicích poprvé vedl – 1:2.

A hosté sázeli na kvalitu svého brankáře a následné protiútoky i nadále. Skvělý Dostál se vytasil s minimálně dvěma skvělými zákroky proti zakončením Patrika Brandnera. A když se neujal ani pokus střídajícího Basseyho, domácí opět padli. Na Střeleckém ostrově už potřetí a s dosavadním ziskem třech bodů se krčí na dnu tabulky Fortuna ligy.

SK Dynamo České Budějovice - FC Fastav Zlín 1:2 (1:0).

Branky: 42. Javorek - 63. Buchta, 76. Drame.

Sestavy: Dynamo: Drobný – Čolič (66. Novák), Talovierov, Králik, Skovajsa – Havelka (79. Bassey), Čavoš – Brandner (85. Jánošík), Javorek, Mršič (66. Meszároš) - Van Buren. Zlín: Dostál – Procházka, Buchta, Cedidla – Fantiš, Hlinka, Jiráček, Chanturishvili – Jawo, Poznar, Janetzký (46. Drame).

Ohlasy trenérů:

David Horejš, trenér Dynama ČB: V první řadě je to zklamání. Chtěli jsme bodovat a získat tři body. Vykročili jsme za tím dobře. Měli jsme nějaké možnosti a šli jsme do vedení, které podle mě bylo zasloužené. Soupeř neměl za celý poločas prakticky nic. O přestávce jsme si řekli, že budeme pokračovat v tom, jak jsme hráli v první půli a nebudeme se bát o výsledek. Realita byla bohužel jiná. Prvních deset minut jsme nechytli, byli jsme ustrašení a soupeř nás dostal pod tlak. Pak jsme dostali gól ze standardky, i když jsme se na to připravovali a věděli jsme, že je v tom soupeř silný. Za stavu 1:1 se to lámalo. Skovajska měl tutovku a nedal a soupeř nás po naší triviální věci, což bylo špatné sehrání standardky, z brejku potrestal a rozhodnul. Dojeli jsme na to, že jsme nedali příležitosti. A měli jsme jich dost.

Bohumil Páník, trenér Fastav Zlín: Je to velmi důležitá výhra. Tím způsobem, jakým jsme srovnali a dokázali být nebezpeční ve druhé půli, jsme dostali i gól, což nás srazilo. Říkal jsem o poločase hráčům, že jak hráli od 20. minuty, tak je potřeba pokraovat. Udělali jsme jedno střídání, co se povedlo. Ten hráč dal gól. Domácí pod tlakem výsledku pak stupňovali tlak, což bylo nepříjemný. V tu chvíli tam byl Dostál, který zamknul bránu. Hráči si věřili. Byli pozitivně naladění i po poločase, kdy dostali gól, ale průběh hry byl dobrý. Na tom jsme to založili. Skvělý výkon podal Čanturišvili.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky dynamo, fortuna liga, fotbal, české budějovice, zlín, HC Dynamo Pardubice, PSG Zlín, FC Fastav Zlín, fotbalista, David Horejš, Stanislav Dostál, 1. česká fotbalová liga, Mick van Buren, Petr Buchta, Petr Javorek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dynamo se znovu nedočkalo. Doma už potřetí prohrálo, tentokrát se Zlínem 1:2  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.