Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Je čas na změnu. Společná iniciativa klubů z Budějc a okolí chce v čele svazu nové tváře

„Když ne teď, tak kdy jindy,“ říkají organizátoři iniciativy Čistý hattrick, kteří chtějí změnit podmínky ve fotbale na českobudějovickém okrese. Pomyslnou krev do žil a naději na změnu jim dalo nedávné zatčení Romana Berbra a jeho kumpánů. Skupinka fotbalových srdcařů kolem Jiřího Malého, Karla Musila a Jana Pintéra dala dohromady program, který chtějí prosazovat a s ním objíždí místní fotbalové manšafty. Hlavní myšlenkou, kterou chtějí prosadit na lednové valné hromadě, je fotbal řízený především kluby, transparentnost a komunikace.

Když se dělá fotbal jinak. Planá se těší zájmu mladých nadějí. Bez srdcařů by to nešlo, říká bafuňář i hráč Jan Pintér

„Dneska už to není, co bývávalo. Děti tráví čas u počítače nebo u televize.“ Něco podobného jste už určitě slyšeli nesčetněkrát. To však neplatí v případě Plané nedaleko Českých Budějovic. Místní fotbalový manšaft si na nezájem nemůže stěžovat....

Iniciativa Čistý hattrick byla vyvolána partou fotbalových nadšenců, trenérů většinou mládežnických týmů, kteří chtějí realizovat změny v okresním fotbale. Společně přicházejí s plánem, jak pomoci zajistit finance do klubů z různých zdrojů, jak udržet a rozšiřovat mládežnickou základnu. Zároveň chtějí zabránit velké “úmrtnosti” v přechodu mezi žáky a dorostem, potažmo dorostem a muži, jak se postarat o kvalitu a dostatek rozhodčích. Kompletní program najdete zde.

„Jsme přesvědčeni, že program, který předkládáme klubům, by měl být zajímavý pro každého, komu jde o fotbal. Všechny věci jsou v programu jednoznačně dané. Výchova mládeže, vylepšení fungování rozhodčích a podobně,“ vysvětluje jeden z iniciátorů Čistého hattricku Jiří Malý, který v současnosti působí v TJ Mokré. Ten zároveň dodává, že až na výjimky oslovené kluby s programem souhlasí. Z padesáti oddílů v okrese se pro podporu iniciativy vyslovilo zhruba pětatřicet z nich.

„S odmítnutím jsme se zatím setkali pouze v případě, že tam byla nějaká provázanost s lidmi, kteří momentálně okresní fotbal vedou. Proto se s námi ani nechtěli bavit. Samotné odmítnutí programu jsme zatím nezažili,“ říká a dodává: „Nyní vidíme, že za námi stojí pětatřicet klubů, které se nebojí podepsat pod to, že do toho chtějí jít s námi. Ta síla je tedy obrovská, stejně jako touha po změně.“

Iniciátoři si teď uvědomují, že nesmí kluby zklamat. „Jsme přesvědčeni, že program dokážeme prosadit. Jen určité věci nejdou za měsíc. Například změna práce s mládeží určitě není práce na jedno volební období. Právě třeba to je dlouhodobá záležitost,“ doplňuje Jan Pintér, který naopak působí ve fotbale v Plané.

Ve fotbale je podle něho atmosféra, která způsobuje odchod sponzorů. Mimo jiné dodává, že dnes spousta rodičů váhá s tím, jestli dá své dítě do fotbalu, protože je to z jejich pohledu zkažené prostředí. „Tím však nechceme házet všechny do jednoho pytle. O spoustě lidí, kteří nyní řídí fotbal na okrese, si myslíme, že jsou to slušní lidé, kteří jsou však součástí nějakého systému, který současnou situaci dovolil. Nyní je proto v první řadě potřeba změnit zájem vedení fotbalu o samotný fotbal,“ navazuje na jeho slova Malý.

Iniciativa si teď dává za cíl přesvědčit kluby o tom, že je šance na změnu a to hned při lednové valné hromadě, která proběhne v Českých Budějovicích. „Od spousty klubů, které nechci jmenovat, slýcháme řadu historek o nekomunikaci vedení fotbalu směrem k nim. Tak by to být nemělo. Naopak na jedné schůzce jsme zůstali koukat s otevřenou pusou, když nám takoví ti „ostřílení pardálové“ řekli: "Sami jsme pomáhali tomuhle prostředí tím, že jsme občas něco rozhodčímu dali, protože jsme to dělali pro svůj klub. Bylo to špatně. V tenhle moment už nemáme morální právo fotbal vést a měli by to dělat lidé, kteří nejsou zkaženi. Taková byla doba a už to tak nechceme." Nemá cenu na to dál poukazovat, pojďme to odstřihnout a dělejme to lépe,“ uzavřel Jiří Malý.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Budějcké Drbny

Štítky fotbal, České Budějovice, Čistý hattrick, Berber, Jiří Malý, Karel Musil, Roman Berbr, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je čas na změnu. Společná iniciativa klubů z Budějc a okolí chce v čele svazu nové tváře  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.