Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Převlékání v hostinci, stěhování i druhá liga. Lokomotiva oslavila 100. výročí

Přesně 100 let letos uplynulo od založení českobudějovické Lokomotivy. Fotbalový klub s bohatou historií prožil nejslavnější období v 60. letech minulého století, kdy působil ve druhé lize. S tímto obdobím je spojena mimo jiné i rekordní návštěva čtyř tisíc diváků. Dodnes má oddíl zázemí v Suchém Vrbném, kde o víkendu oslavil významné výročí.

Silný déšť zahnal diváky pod deštníky, zatímco na hřišti bojují fotbalisté domácí Lokomotivy. S koncem prvního poločasu ale prohrávají s Jistebnicí už 0:4. „Hodnocení výkonu bych se klidně vyhnul,“ pousměje se o přestávce předseda klubu Jiří Pečenka.

„Ten výsledek tak nějak odpovídá i tomu počasí, které nám dnes nepřeje, což nás mrzí. Ne, že bychom sezonu už jen dohrávali, ale máme řadu zraněných, takže to není jednoduché,“ vysvětluje předseda. 

Počasí domácím při oslavách 100. výročí nepřálo. Foto: Jakub Bartoš

Do areálu TJ Lokomotiva České Budějovice přišli lidé, aby oslavili už sté výročí místního fotbalového oddílu. Aktuálně osmý tým I. A třídy se může pyšnit bohatou historií, kterou shrnuje nová kniha. 

„Je tam stručná historie Suchého Vrbného. Popisujeme tam vše významné od počátku klubu až po současnost. Nesmí tam chybět ani nejvýznamnější období ze 60. let,“ vypráví předseda.

Čtyři tisíce diváků na utkání s Dynamem

První hřiště měl klub u Dobdrovodského potoka za bývalým kinem Mír. Peníze na kabiny nebyly, a tak se hráči převlékali v hostinci U Tvarohů. Tam je dnes v restaurace Točna.

Později následovalo stěhování na pozemek V Dolíčku, po kterém je dnes pojmenovaná ulice. V první polovině minulého stolejí oddíl několikrát změnil název. V 50. letech našel klub nový domov, kde sídlí dodnes. Hřiště se ukrývá mezi domy v Suchém Vrbném. Ve stejném období došlo k poslední změně názvu na TJ Lokomotiva České Budějovice. Poté už následovalo nejúspěšnější období.

„V 60. letech jsme působili ve druhé lize. Byli jsme tam chvíli a výsledky nebyly valné, ale jsme rádi, že se tím dodnes můžeme pochlubit,“ usmívá se Pečenka.  V roce 1964 Lokomotiva vyhrála krajský přebor a ve druhé lize vyzvala Slavii, Plzeň, českobudějovické Dynamo či Jablonec. Návštěva okolo dvou tisíc byla tehdy běžná. Rekordní počet čtyř tisíc diváků pak sledoval derby s místním Dynamem, které skončilo 1:1.

Klub ve stejné sezoně spadl a později působil v divizi a následně v krajském přeboru. Lokomotiva už dlouho není týmem, který má nejvyšší postupové ambice. „Jsme rodinný klub, nemáme to postavné primárně na výsledcích. Jde nám o takovou tu rodinnou pohodu. V současné době se soustředíme hlavně na práci s mládeží,“ vypráví předseda. 

I přes hustý déšť dorazilo 350 diváků. Foto: Jakub Bartoš

V minulosti klubem prošel například Roman Lengyel, bývalý hráč Dynama, Sparty, Teplic, který hrál několik let v Rusku. V Lokomotivě působily také reprezentantky Lucie Kladrubská či Petra Tauberová. 

„Na práci s mládeži se chceme soustředit i nadále. Myslím, že se nám to daří, ale narážíme na některé faktory. Mladí nám odchází do vyšších soutěží, později hrají krajský přebor, divizní soutěž, někteří skončí v Rakousku, kterému nemůžeme z pohledu financí konkurovat. Takhle tu děláme fotbal a hrajeme to, na co máme,“ popisuje Pečenka. 

Utkání rozhodoval bývalý ligový fotbalista Vozábal

Poločasová přestávka pomalu končí. Někteří diváci ještě čekají na občerstvení v místní klubovně. Ta je působivou ukázkou bohaté historie Lokomotivy. Na několika policích jsou nejrůznější trofeje a nad barem visí desítky vlajek fotbalových klubů z nejrůznějších koutů Evropy. Německo, Rakousko, Itálie, Švýcarsko a další.

„Jsou to vzpomínky na různé úspěchy. Máme tam nejrůznější trofeje. A ty vlajky? Po revoluci se vyjíždělo na zápasy do zahraničí, díky tomu se podařilo dát dohromady tuhle sbírku,“ dodává Pečenka. 

Stěna nad barem připomíná bohatou historii klubu. Foto: Jakub Bartoš

Po utkání, které skončilo 0:5, z hřiště odchází společně s hráči také bývalý ligový fotbalista a stávající výkonný ředitel druholigového Táborska Martin Vozábal. Ten si roli rozhodčího vyzkoušel vůbec poprvé. „Oběma týmům velký respekt. Hráli fotbal a nic jiného neřešili. Déšť mi to nezkomplikoval, měl jsme zkušené asistenty, díky dobré komunikaci jsme si poradili,“ zhodnotil svou premiéru. 

Lokomotiva při svém 100. výročí ukončí sezonu ve středu I. A třídy. Předseda Pečenka si přeje, aby se klubu do budoucna dařilo, vychovával mladé talentované fotbalisty a především si udržel rodinnou atmosféru.  

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky české budějovice, lokomotiva, výročí, oslava, historie, suché vrbné, roman lengyel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Převlékání v hostinci, stěhování i druhá liga. Lokomotiva oslavila 100. výročí  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.