Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zachránili umírající klub. O víkendu oslaví fotbal v Nových Hodějovicích 90. výročí

Ještě před pár lety řešili problém, se kterým se potýká řada českých fotbalových klubů. V Nových Hodějovicích na Českobudějovicku měli pouze tým mužů, hřiště zelo prázdnotou a hrozil zánik. Dnes má tým naplněnou strukturu klubu od přípravek po muže a o víkendu zve na oslavy 90. výročí.

Hřiště FC Nové Hodějovice se nachází mezi zástavbou rodinných domů a právě vznikajícím dálničním obchvatem Českých Budějovic. O víkendu ho zaplní nejen místní, ještě před nedávnem však tady řešili existenční otázky.

„Není to tak dlouho, kdy jsme tady v Hodějovicích byli tak říkajíc před vymřením. V jednu chvíli fungoval jen tým mužů. Hřiště zelo prázdnotou. Před zhruba deseti lety jsme tady znovuzaložili mládež. Na první trénink přišel jeden hráč. Nicméně jsme se nevzdali. Aktuálně máme kompletně naplněnou strukturu klubu od přípravek po muže, což můžu říct, že považuji za největší úspěch,“ shrnuje předseda Richard Šírek

Před pěti lety se zástupcům klubu lidé smáli, když mluvili o dorostu. Dnes tam mají hned dva týmy v této kategorii.

„Staráme se o necelou stovku dětí“

A-tým působí ve III. třídě, kde bojoval o třetí místo, nakonec však tým obsadil šestou příčku. Do budoucna však členové klubu mluví o útoku na postup. 

„Věřím, že v nějakém časovém horizontu to reálné je. Díky tomu, že tady aktuálně máme dost dorostenců, kteří už pomalu dostávali šanci i v mužích, se o budoucnost úplně nebojím,“ říká předseda. 

Ten za největší úspěch považuje fakt, že má malý lokální klub máme už třetí sezonu v řadě kompletní mládežnickou strukturu. To, že se daří práce s mládeži, je podle předsedy zásluha všech členů klubu. 

„Když se podíváme na největší úspěchy klubu po výsledkové stránce, tak v uplynulé sezoně naše mladší přípravka vyhrála okresní přebor mladších přípravek. Děti si na konci sezony převzali mistrovské medaile i trička a byl to pro všechny velký zážitek,“ zmiňuje Šírek jeden z úspěchů. 

Zástupci FC Nové Hodějovice spolupracují také s českobudějovickým Dynamem, kam zamíří v přípravkových kategoriích hned tři fotbalisté. Další jednotlivci odešli do Táborska či Slavie. 

Areál FC Nové Hodějovice. Foto: archiv klubu

V příští sezoně bude mladší dorost působit v I. A třídě. „Když se na to podíváme, aktuálně se v klubu staráme o necelou stovku dětí ve všech kategoriích dohromady. Okresní soutěže budeme i dál hrát v přípravkách a žácích. Vedle toho se ale snažíme dětem hledat i další program. Nabízíme turnaje, zimní ligy a podobně,“ shrnuje předseda. 

Mimochodem v Nových Hodějovicích bylo jedno z prvních ženských družstev na jihu Čech. V 90. letech tam ženy hrály i ligu proti Spartě či Slavii.

„Zároveň si v klubu držíme rodinou atmosféru a myslím si, že řada hráčů i rodičů je u nás spokojená,“ těší Šírka. Ten si pochvaluje členy klubu, kteří se fotbalu věnují na 100 procent. I přesto by v Nových Hodějovicích uvítali posily do trenérských řad. 

Modernizaci si žádá také zázemí, které je ve špatném stavu. „Zatímco zázemí klubovny a celého areálu je myslím si, na úrovni, zázemí kabin už bohužel nestačí pro tolik týmů, které máme. Máme snahu s tím něco dělat, ale kroky, které děláme, jdou zatím pomalu a v současnosti nám chybí dostatek financí na to, abychom například postavili kabiny nové a zároveň se nechceme pouštět do nějakých dobrodružství, abychom neohrozili chod celého klubu. Přivítali bychom i partnera, který by nám s tím dokázal pomoci,“ zmiňuje Šírek. 

Toho naopak těší, že se podařilo představit nové logo klubu, které vynesl na vrchol nejvyšší hory světa Jihočech Martin Jáchym. 

V sobotu 29. července zve klub na oslavu 90. výročí. Program začíná v 10 hodin zápasem přípravek, v 11:30 hrají žáci a v 15:00 nastoupí Ženy proti Hodějovickým legendám. Vrcholem programu pak bude zápas FC Nové Hodějovice proti Dynamu 35. V kádru hostujícího týmu by měli nastoupit zkoušení ligoví fotbalisté, jako jsou Jiří Kladrubský, Petr Benát či Luboš Pecka. Chybět nebude program pro děti a ve 21:45 akci završí ohňostroj. 

Na akci zve i předseda Šírek. „Popřál bych klubu, ať je minimálně stále v takové kondici, jako je v současné době. Chtěl bych tady vidět lepší zázemí. To určitě. Zároveň bych chtěl, aby se nezměnila pohodová atmosféra, která u nás funguje,“ vzkazuje a děkuje partnerům. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FC Nové Hodějovice

Štítky nové hodějovice, fotbal, výročí, oslava, sport, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachránili umírající klub. O víkendu oslaví fotbal v Nových Hodějovicích 90. výročí  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.