Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Výsledková krize, přestupy i nový partner. Vedení Dynama se potkalo s fanoušky

Necelá dvacítka permanentkářů využila možnost popovídat si s vedením českobudějovického Dynama. Majitel klubu Vladimír Koubek, sportovní vedení i trenéři odpovídali na otázky, které se týkaly současné výsledkové krize, přestupů i plánů do budoucna. Budějcká Drbna se besedy zúčastnila a přináší výběr toho nejzásadnějšího, co v prostorách Střeleckého ostrova zaznělo.

Co dělat se současnou situací? 

Výsledková krize, která znamená poslední místo, byla tématem číslo jedna. „Co s tím?“ prohodil směrem k vedení klubu jeden z fanoušků. 

„Nikdo z nás nemá radost z naší současné sportovní situace. Dnes jsme měli dlouhé povídání. Řekli jsme si věci k tématu. Mohu vás ujistit, že řešíme situaci v klidu. Nepanikaříme, nejančíme. Neděláme ukvapená rozhodnutí. Řešíme to věcně,“ řekl majitel klubu Vladimír Koubek.

Ten fanoušky ubezpečil, že nyní nezvažuje odvolání trenérů ani sportovního vedení. K tomu ho podle jeho slov přesvědčovali "staří Dynamáci". „Čím bych si tím pomohl? Co bych tím dokázal?“ řekl majitel Dynama. 

„Jsem rád, že jste přišli. Tohle setkání zažívám v Čechách poprvé. Je to atypické, nenosí se to. Já jsem teď dostal od pana doktora statistiky z listopadu loňského roku po podzimní části, kde jsme figurovali v mnoha statistikách na posledním místě, když jsme třídali trenéra Webera. Neberte to jako alibistické řeči. Domluvili jsme se, že půjdeme jinou cestou. Chceme hrát atraktivní fotbal, aby se to lidem líbilo. Uvědomuji si moc dobře, že nejdůležitější jsou výsledky. Většina věcí se nám podařila aplikovat do toho týmu. Chce to více trpělivosti od fanoušků a říkali jsme to i vedení a realizačnímu týmu,“ řekl trenér Tomáš Zápotočný.

S fanoušky mluvili také trenéři Marek Nikl a Tomáš Zápotočný. Foto: Jakub Bartoš

Ten se pak před fanoušky zastal Vladimíra Koubka. „Mrzí mě, když slyším kotel, který volá, aby pan Koubek odešel z klubu, protože pro to dělá něco neuvěřitelného. Za mě je to hodně přísné. Máte na to právo a respekt. My děláme práci na 100 procent. Snažíme se ty kluky něco naučit, chtělo by to více trpělivosti,“ dodal Zápotočný.

Trenér Marek Nikl pak dodal, že tým rozhodně není mrtvý. „Věříme, že hráči kvalitu mají. Zlomíme to a můžeme to zlomit pouze tvrdou prací,“ přidal.

Co se dělo po Teplicích?

Vedení i trenéři popsali, co se odehrálo v kabině po poslední prohře. „Odjel jsem ze stadionu a v šest hodin mi volal Zdeněk Ondrášek do auta, jestli bych se nemohl vrátit. Otočil jsem se u Bavorovic a jel jsem zpět. Hráči mi řekli, že je velmi mrzí, že jsem byl urážen na stadionu. Řekli, že za mnou stojí a ujistili mě, že budou pracovat na plné obrátky a kurz našich výsledků se určitě změní,“ popsal Koubek.

 „Já z toho doteď mám husí kůži. Po Teplicích Lukáš Havel vystoupil a řekl, že hráči schválně nešli ke kotli, protože chtěli dát najevo, že stojí za námi. Tohle jsem v týmu nikdy nezažil. Máte výsledkovou krizi, ale zažijete tohle. Ten tým není mrtvý,“ přiznal Tomáš Zápotočný.

Rozpočet, sponzoři a strategický partner?

Otázka financování je podle Vladimír Koubka složitá. Odpověděl pak i na ekonomickou situaci. „Vlivem nějakých okolností, třeba vlivem, že jsem propustil pana Vozábala (Martin Vozábal, bývalý generální manažer Dynama, pozn. redakce) přišli o nějaké peníze. K dnešnímu dni to dělá zhruba 15,5 milionu korun,“ řekl. 

Klub se podle něj připravuje na příchod velkého strategického partnera. „Já do klubu přišel a měl jsem tady tiskovou konferenci. Avizoval jsem, co s tím klubem chci udělat. Mimo jiné jsem dal na stůl vizi, že připravím klub pro příchod nějakého strategického partnera. Na tom se velmi tvrdě pracuje,“ oznámil. Mimo jiné zmínil, že se Dynamo pouze dvakrát zpozdilo s výplatami.

Rozpočet klubu je kolem 83 milionů korun a Vladimír Koubek jen na akademii doplácí pět milionů korun ročně, protože z ní odešli reklamní partneři, když si majitel Dynama podle svých slov „dovolil mít jiný názor na některé věci". V případě akademie rozpočet na příští rok sníží pomocí úsporných opatření odhadem ze 26 milionů na zhruba 19.

Fanouškovské jádro 

Dynamo podle Koubka zaplatilo za chování kotle zhruba 70 tisíc korun. Vedení se s ohledem na některé incidenty, jako je poničený vlak na cestě do Plzně, netají kritikou těch, kteří navštěvují kotel domácích. Majiteli Dynama se mimo jiné nelíbilo chování fanoušků v Hradci Králové, kde domácí otevírali nový stadion. „Já jsem s nimi hovořil a ptal se, proč to tam ničili,“ řekl. 

Akce se zúčastnil také manažer A-týmu Ivo Táborský. Foto: Jakub Bartoš

Na naplánované setkání s jádrem fanoušků, kam přišel nakonec pouze jeden člověk. „Pan doktor pak bouchl do stolu a řekl dost. Od této doby, když bude nějaké pyro a podobně, zavřeme vám sektor domácích a nebudete tam chodit,“ shrnul při besedě manažer A-týmu Ivo Táborský„Já jsem rád, že jedou, je dobře, že fandí. Ale nesmí porušovat ty věci, které jsou zakázané, tedy pyro a vandalismus,“ shrnul s tím, že od takového chování se chce klub distancovat. Varování v podobě uzavření sektoru stále platí. Dodal, že nejvíce si klub váží právě permanentkářů.

Větší spolupráce s Rakouskem? 

Nový sportovní manažer Jan Podroužek připomněl, že je potřeba udržovat vztahy s regionálními kluby, jako je Táborsko či Písek.

Zároveň se však mluvilo o možném navazováním vztahů s rakouskými kluby. Podle Podroužka to vyplývá i z geografické polohy Českých Budějovic.

„Je to více než přirozené, abychom se orientovali tímhle směrem. Zrovna Linz může díky své hráčské základně saturovat nejen své lokální partnery. To je teoreticky možné a do budoucna se o tom můžeme bavit,“ naznačil Jan Podroužek. Spíše než podepisování memorand chce jít klub cestou navazování vztahů. „Soustředit se na Rakousko ale neznamená izolovat se od ostatních partnerů, jako je Táborsko,“ dodal.

Sportovní manažer Dynama Jan Podroužek. Foto: Jakub Bartoš

Zástupci Dynama včetně trenérů v uplynulých měsících navštívili desítky utkání v rakouské první a druhé lize, kde si vytipovali některé hráče. „Já za ten rok najezdil a nakoukal nespočet zápasů. My jsme trénovali druhou ligu v Příbrami. Když porovnám druhou ligu naši a rakouskou, to je nebe a dudy. Tam se snaží z těch hráčů vymačkat to, co chcete - ten fotbal, který by se nám líbil. Tímhle směrem chceme jít. Proto to i pro vás bude tak náročné,“ popsal trenér Tomáš Zápotočný.

Co bude v zimě? 

Fanoušci se dozvěděli také něco o tom, co se bude na Střeleckém ostrově řešit z pohledu přestupů. Stoper Martin Králik má smlouvu do léta 2024. „Uvidíme, jak se Maťo bude vyvíjet. Když se vrátí na správnou výkonnostní úroveň, tak ho tady necháme dohrát, zatím nemáme v úmyslu mu smlouvu prodlužovat,“ řekl Koubek a dodal, že ho klub může v zimě uvolnit v případě nabídky.

Patrik Hellebrand má smlouvu platnou také do konce sezony. Podle Koubka je ale situace „komfortní“. Přidal, že ho klub ještě využije, protože to je „pan fotbalista“. Smlouva skončí šesti fotbalistům a situaci sportovní oddělení řeší.

Po zranění se vrací Ondřej Čoudek i Zdeněk Ondrášek, dlouho se bude čekat na Tomáše Zajíce.

I nadále se řeší posily. Konkrétní jména nepadla, ale do každé řady by podle sportovního manažera mohlo přijít jedno jméno.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky dynamo, beseda, fotbal, české budějovice, sport, vladimír koubek, marek nikl, tomáš zápotočný, jan podroužek, fortuna liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

James Holy

Strašné, ty vysakující reklamy, naprosté peklo, nedopsal jsem kvůli nim příspěvek. Chtěl jsem jen popřát ať se daří a že jednou se všechno v dobré obrátí. Držím palce.

Středa, 15. listopadu 2023, 01:11Odpovědět

James Holy

Ještě nedávno jsem si myslel, že nejneschopnější majitele klubu máme v Bohemce, s "pantátou" Jakubowiczem a jeho synem to fakt bylo jen pro fanoušky masochisty. Když ale vidím, co se děje v Brně, ve Zlíně a teď v Budějovicích, nejsme nakonec na tom tak špatně.

Středa, 15. listopadu 2023, 01:07Odpovědět

Mira Sevca

To jsem zvědavý,kolik bodů uděláte poslední 4 kola v lize.. podle mě, žádný.ale rád bych se pletl.

Úterý, 14. listopadu 2023, 17:46Odpovědět

Výsledková krize, přestupy i nový partner. Vedení Dynama se potkalo s fanoušky  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.