Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Dynamo prohrálo v Karviné a o ligovou příslušnost se popere s Táborskem

Fotbalisté Karviné v posledním 5. kole ligové nadstavby ve skupině o záchranu porazili České Budějovice 1:0. O jedinou branku se ve 30. minutě postaral domácí kapitán Lukáš Budínský. Oba týmy se vyhnuly přímému sestupu a o udržení mezi elitou budou hrát v baráži. Karviná coby čtrnáctý celek tabulky nastoupí ve dvojutkání proti Vyškovu, Dynamo, které skončilo předposlední, čeká jihočeský souboj s Táborskem. Baráž začne ve čtvrtek.

V předchozích osmi vzájemných ligových duelech ani jednou nezvítězil hostující tým a bilance zůstala zachována. Karviné by stačil k odvrácení přímého sestupu i bod, Jihočechům pomohla porážka posledního mužstva tabulky Zlína v souběžně hraném utkání v Jablonci.

Úvod zápasu odpovídal jeho důležitosti, oba soupeři začali obezřetně. První vydařenou akci předvedla Karviná, Ražnatovič dostal dlouhou přihrávku na stranu a jeho prudkou střelu gólman Šípoš vyboxoval před sebe ke spoluhráčům.

Domácí byli nebezpečnější, na jejich akce především po straně hřiště Jihočeši špatně reagovali. Ražnatovič centrem z levé strany nachystal velkou šanci Ezehovi, jeho pohotovou hlavičku brankář "robinsonádou" zneškodnil.

Ve 30. minutě se už Slezané po jednoduché vydařené akci prosadili. Brankář Ciupa ji založil dlouhým nákopem, Ezeh prodloužil míč na Mikuše, který vnikl do pokutového území a zpětnou přihrávkou naservíroval míč Budínskému. Domácí kapitán potvrdil roli nejlepšího střelce týmu, pohotovým zakončením po zemi si připsal šestou trefu v ligovém ročníku.

V závěru sezony je podstatný také Mikušův přínos. Slovenský hráč se začátkem září vážně zranil, na prvoligovou scénu se vrátil až ve druhé polovině dubna. V posledních pěti kolech stihl jednu branku a čtyři asistence.

Karvinští byli při chuti a hostům držel naději brankář Šípoš. Předvedl se při přímém kopu Budínského, který zamířil do levého horního rohu. Další důležitý zákrok přidal při dalekonosné střele Raspopoviče. Brankář se natáhl a balon vytěsnil nad břevno.

Po změně stran byli Jihočeši v 58. minutě blízko vyrovnání. Alli se uvolnil ve vápně, udělal soupeři kličku a jeho ránu Ciupa vyrazil. Nigerijský křídelník se dostal k dorážce a trefil tyč. Domácí pak měli obrovskou šanci pojistit si náskok. Po centru Fleišmana z levé strany se v 80. minutě před malým vápnem dostal k hlavičce Ražnatovič, mířil ovšem do středu brány a Šípoš míč reflexivně vyrazil.

Skóre se už v závěru nezměnilo a Karviná v nadstavbě podruhé zvítězila. Také Dynamo se prozatím zachránilo, přestože v závěrečných čtyřech kolech ani jednou nevyhrálo. Jihočeši jako jediní v ligové sezoně nezvítězili venku.

"Trošku to ze mě spadlo, to musím říct. Čekali jsme nervózní utkání z obou stran, a to se potvrdilo. Začali jsme možná líp než Karviná, ale pak jsme dostali gól po hloupé chybě Trummera. Byli jsme jaloví v koncovce, Karviná hrozila z brejků a nás několikrát podržel Šípoš. Před sezonou jsme chtěli skončit na barážových místech, přestože nás všichni odepisovali. Udělali jsme pro to maximum, trpělivě sbírali na jaře body. Přestože jsme hráli pod obrovským tlakem, tak jsme to zvládli a musíme být spokojeni. Ještě ale není konec, čeká nás Táborsko, takové zápasy jsou nepříjemné. Nechci se povyšovat, ale pokud bychom nezvládli baráž s druholigovým týmem, tak v lize nemáme co dělat. Máme kvalitní tým a pokud k tomu přistoupíme zodpovědně, měli bychom to zvládnout," shrnul po zápase trenér Dynama Jiří Lerch.

MFK Karviná - Dynamo České Budějovice 1:0 (1:0)

Branka: 30. Budínský. Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Antoníček - Radina (video). ŽK: Boháč (Karviná). Diváci: 2056.

Sestavy:
Karviná:
Ciupa - Raspopovič (66. Memič), Svozil, Bergqvist, Fleišman - Moses, Boháč (90.+2 Bederka) - Mikuš, Budínský (66. Čavoš), Ražnatovič (86. Regáli) - Ezeh (66. Akinyemi). Trenér: Vlk.

Č. Budějovice: Šípoš - Skalák (81. Havel), Poulolo, Králik, Trummer - Čermák (58. Hubínek), Suchan, Hellebrand (86. Zajíc) - Tranziska, Alli - Ondrášek (58. Šigut). Trenér: Lerch.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SK Dynamo České Budějovice

Štítky MFK Karviná, SK Dynamo České Budějovice, Lukáš Budínský, Jiří Lerch, baráž, FC Zlín, FK Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo prohrálo v Karviné a o ligovou příslušnost se popere s Táborskem  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.