Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Nový kouč fotbalistů Budějovic Straka chce tým zvednout a nebýt jen záchranářem

Zvednout mužstvo a vyhnout se komplikacím z minulé ligové sezony a bojům o záchranu. Takový je úkol pro nového trenéra fotbalistů Českých Budějovic Františka Straku, který dnes poprvé vedl trénink Dynama. Šestašedesátiletý bývalý reprezentant novinářům řekl, že se chce na jihu Čech postavit pověsti kouče, jenž tým zachrání a pak většinou skončí. Dynamo je v první lize po dvou kolech v tabulce poslední, nezískalo ani bod a má skóre 0:6.

„Kdyby to bylo naopak, Budějovice měly šest bodů, tak tady asi teď nejsem. Ale takový je fotbalový život. Naším hlavním úkolem je nyní připravit se na neděli na zápas s Pardubicemi, který bude klíčový. Jsou to pro nás povinné tři body," řekl František Straka po prvním tréninku.

Dynamo odvolalo celý realizační tým. Novým trenérem je František Straka

Po pouhých dvou kolech prvoligové sezony končí v českobudějovickém Dynamu celý realizační tým v čele s hlavním trenérem Jiří Lerchem a jeho asistentem Jiřím Kladrubským. Vedení Dynama po sobotní vysoké porážce 0:4 v Praze na Slavii odvolalo také...

České Budějovice vstoupily do sezony pod trenérským tandemem Jiří Lerch - Jiří Kladrubský, který je v minulém ročníku vytáhl z beznadějné situace po podzimní části do baráže o udržení, v níž se Dynamo zachránilo. Po dvou prohrách však vedení klubu kouče v neděli odvolalo. Jejich nástupce Straka počítal s tím, že Kladrubský jako asistent zůstane.

„Ale nakonec mi oznámil, že nebude pokračovat. Já to respektuji, je to jeho rozhodnutí. Věřím, že od zítřka tady se mnou bude (jako asistent) Jirka Němec. Je to ohromná fotbalová persona a odchovanec Dynama," uvedl nový trenér na adresu bývalého kapitána národního mužstva a vicemistra Evropy z roku 1996.

Straka stejně jako Němec začínal kariéru v Českých Budějovicích. „A pořád tady jsem doma. Když jsem se v neděli procházel těmi uličkami kolem kašny a náměstí a kolem Vltavy, bylo to příjemné. Nastal čas, abych Dynamu vrátil to, co mi v začátcích dalo," řekl Straka, který se na jih Čech vrací i v roli trenéra. Mužstvo v první lize vedl v sezoně 2007/08.

Klub nechce jen zachránit a odejít

Straka má pověst kouče, jenž přichází kluby zachránit, ale většinou pak končí. „Věřím, že tady to bude jinak. Že to zachráníme a já budu dál pokračovat. S (členem představenstva) Emilem (Kristkem) se znám 20 let. Vždycky mi říkal, že se spolu sejdeme v jednom klubu. A nyní ta situace nastala," uvedl Straka.

Jeho předchůdci Lerch s Kladrubským si na začátku sezony přáli, aby mužstvo získalo ještě několik posil. Zatím nikdo nepřišel. „Nechtějte teď po mně, abych vám říkal, koho přivedeme. Jsou to interní věci. Ale pracujeme na tom a jsem přesvědčený, že se nám to podaří," řekl Straka.

Když nyní poprvé vstoupil do českobudějovické kabiny, viděl, že hráče nepovedený vstup do sezony poznamenal. „Chci po mentální stránce dostat kluky do situace, aby věděli, proč na to hřiště jdou a aby tam odevzdali maximum. A ne to, co jsme viděli v minulých zápasech. Doufám, že tam kluci nechají srdce, což je se mnou spojené. Věřím, že nás přijdou podpořit i diváci," uvedl Straka, který by měl v Dynamu vykonávat i pozici sportovního manažera.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dynamocb.cz

Štítky sport, fotbal, České Budějovice, František Straka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový kouč fotbalistů Budějovic Straka chce tým zvednout a nebýt jen záchranářem  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.