Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Konec záchranné mise trenéra Cipra

V loňské sezoně budějovičtí fotbalisté spadli z nejvyšší fotbalové soutěže, když dokázali uhrát pouhých 22 bodů. 5 výher a 7 remíz bylo na setrvání v první lize příliš málo, i když start zase až tak špatně nevypadal. Remíza s Brnem, Libercem nebo Jabloncem usilujícím o pohárové příčky, dále třeba výhra se Slováckem. Ač loňský podzim nevypadal výsledkově zrovna nejlépe, měly Budějovice v podobném podzimním čase na kontě po deseti zápasech stejných 8 bodů, jako jich mají letos ve druhé lize. Do vánoční přestávky šli svěřenci tehdy ještě trenéra Urbana s osmnácti body, což jen podtrhává velmi bídné jarní prvoligové tažení.

O poznání rozdílné však byly záměry, se kterými mužstvo do obou ročníků vstupovalo. Zatímco vloni totiž boje o záchranu byly relativně očekávány a dobré výsledky z počátku soutěže byly překvapením, letošní boje o případný časný návrat mezi českou fotbalovou elitu jsou již v nedohlednu. Od konce loňského února, kdy nastoupil do funkce trenér Cipro, totiž Jihočeši uhráli pouze jednu prvoligovou výhru s Duklou Praha a v letošním ročníku jednu výhru s Třincem. A tak se tedy větev pod staronovým trenérem, jenž přicházel poněkolikáté do Budějovic jako spása, opět zlomila.

S osmi body má jedenácté Dynamo v tabulce Fotbalové národní ligy sice vcelku pohodlný pětibodový náskok na sestupovou příčku, na které nyní trůní Varnsdorf, ovšem na druhou stranu také dvanáctibodovou ztrátu na příčky zajišťující postup do první ligy. Slabý střed tabulky je jistě málo nejen pro fanoušky a příznivce černobílých barev, ale také pro vedení. To se nyní odhodlalo k personálním změnám, které započalo, jak má český fotbal ve zvyku, na pozici trenéra.

Ať už se kormidla ujme kdokoliv, čekají na něj krušné chvilky. Kromě herního pozvednutí týmu, které by mělo nalákat zpátky diváckou kulisu, je třeba také zapracovat na ofenzivě i defenzivě. Jen 2 týmy jsou v obraně ještě méně úspěšné než Dynamo, které obdrželo šestnáct branek. Vůbec nejhůře na tom je béčko Sigmy Olomouc, které však v minulém kole při výhře 3:1 ukázalo na jihu Čech svou sílu. Ani útočné výpady nejsou to, co by měl budějovický tým nejsilnější, 9 branek dává průměrně 1 gól na zápas, což například remíza se Sokolovem 3:3 velmi silně nabourává.

Na čem tedy nový trenér může založit svůj úspěch a s ním se vezoucí i úspěch celého jihočeského fotbalu? Prvním faktem může být příští soupeř, jelikož nedělní utkání odehrají České Budějovice na půdě posledního Varnsdorfu, který si letos připsal pouhé 3 remízové body a sladký pocit vítězství ještě neokusil. Potěšující může být i další kolo, kdy se na jih Čech přijede podívat Frýdek-Místek, který má jen o bod navíc oproti poslednímu Varnsdorfu. Zvládne-li nový trenér správnou motivaci a odhození psychické deky, která na hráčích leží, má tým Dynama ještě šanci zakončit podzimní část sezony na relativně dobrém místě, k čemuž by mu právě tyto dva zápasy mohly výrazně pomoci.

Před zimní přestávkou čeká tým i s předehrávkou dohromady 6 utkání, z nichž by bodový zisk mohl být až na utkání se Znojmem pokaždé. Reálně je tedy ve hře 11 bodů, které by snížily zklamání a částečně i ostudu, která se nad Střeleckým ostrovem v tuto chvíli pochmurně šíří.

Věrní fanoušci nicméně budou vždy stát za svým týmem, i v těchto těžkých dobách. Když už se tedy nevydají na daleký sever Čech do Varnsdorfu, jistě přijdou podpořit černobílé barvy alespoň v následujícím domácím utkání, které v páteční podvečer 23. 10. odehraje Dynamo od 18 hodin s týmem Frýdku-Místku.

Štítky trenér, SK Dynamo České Budějovice, FC Slovan Liberec, FK Baumit Jablonec, FC Zbrojovka Brno, 1. FC Slovácko, FK Varnsdorf, fotbal, Česko, FK Dukla Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec záchranné mise trenéra Cipra  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.