Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Legendy pokřtily kalendář k výročí 110 let budějcké kopané

Miloslav Šerý, který za budějcký S.K. odehrál čtyři ligové zápasy na jaře 1948, a Miroslav Čížek, jenž stejnému klubu už pod názvem Dynamo pomohl do ligy v roce 1985.

Tito dva pánové pokřtili v úterý spolu s předsedou Okresního fotbalového svazu Jiřím Kurešem historický stolní kalendář pro rok 2015, věnovaný 110 letům českobudějovického fotbalu.

Právě v roce 1905 totiž vznikl AFK, později S.K. a od roku 1953 pak Dynamo, které tak píše nepřetržitou hrst fotbalových příběhů pod Černou věží. Časem se k němu přidaly i další místní kluby, jejichž hřiště, zápasy, atmosféru doby a hráče kalendář připomíná.

„Bereme to jako náš vklad do jubilejního roku, protože 110 let je i v životě spolku věk mimořádný. A protože za každým příběhem jsou konkrétní lidé a tváře, vedle 53 vesměs unikátních fotek představujeme i 53 minipříběhů hráčů. Od už zapomenutých průkopníků po současné reprezentanty, kteří zde s fotbalem začínali. Velmi bychom si přáli, aby tohle ohlédnutí pomohlo i podpoře fotbalu u místních samospráv, protože dějiny sportu a fotbalu jsou i dějinami města a regionu,“ říká novinář Zdeněk Zuntych, který velmi zajímavé dílko připravil spolu s fotbalovým publicistou a historikem Michalem Průchou.

Právě on se musel probrat stovkami fotografií při návštěvách bývalých fotbalistů, jako byli třeba Tháler, Ondok, Šerý, Novák, Ziegler, a vytvořil tak unikátní sbírku dobových snímků, které pak hodiny a dny skenoval a převáděl do elektronické podoby. Spolu s fotkami od legendárních sportovních fotografů Petra Vitoně a Milana Šímy tak vytvořil zcela mimořádný dobový archiv, z něhož se na stránky kalendáře dostal jen zlomek, vymezený počtem týdnů v roce.

Vedle jubilující klubu SK Dynamo, jehož historie je zde v obrazech připomenuta vskutku podrobně, jsou v něm zastoupeny i málo vídané fotky z otevření prvních hřišť SK Čtyři Dvory v Branišovské ulici, Slavie u Malého jezu, Lokomotivy v suchovrbenském „Ďolíčku“ nebo bývalé budějcké Sparty U Jižní zastávky.

„Napravili jsme i pár historických omylů. Jako třeba, že Vladimír Hönig byl Plzeňák, zatímco to byl kovaný Budějčák fotbalově vyrůstající v AC Stadion. Nebo jsme připomněli budějcké kořeny Václava Hovorky, rodáka z Palačáku a odchovance Slavoje, který se přes Slavii dostal s reprezentací až na šampionát ve Švédsku a dvakrát tam pokořil Argentinu. Hlavně jsme ale rádi složili hold mnoha fotbalistům, kteří proslavili budějcký a český fotbal,“ poznamenává Michal Průcha.

Byli to třeba průkopníci Josef Malík, Josef Kramář, František Štěpánek, Antonín Ziegler nebo František Brož, známé ikony jako Viktor Lavička, Zdeněk Čadek, Josef Zeman, Václav John, Miloslav Šerý, hráči slavné generace 80. let Áda Havel, Josef Jodl, Karel Melka nebo Dušan Kuba až po další generaci Karla Poborského, Jiřího Němce, Jiřího Povišera nebo Davida Lafaty a Tomáše Sivoka. A pak jsou tu ti, co zde začínali, ale kariéru odehráli jinde: František Cipro, Zdeněk Prokeš, Josef Čaloun, František Straka či Jaroslav Drobný. A spousta dalších.

Psát o dějinách fotbalu v Českých Budějovicích je prostě jako pátrat v historii vlastní rodiny. Kam až se dostaneme? Kdo byl kdo, co dělal, jak vypadal? Spousta otázek, méně odpovědí. A to, co se podařilo nashromáždit a popsat, tvoří právě obsah stolního kalendáře 110 let českobudějovického fotbalu, který je za 130 Kč k zakoupení v Knihkupectví Duha v Plachého 2, v kanceláři Okresního fotbalového svazu (Přemysla Otakara II. č. 33 - druhé patro), v novinových stáncích v IGY Centru nebo si ho lze objednat i na webu jihoceskyfotbal.cz vydavatele Jihočeská fotbalová.

Foto: Ján Honza

Štítky stolní kalendář, 110 českobudějovické kopané, fotbal, historie, vzpomínky, SK Dynamo České Budějovice, Miloslav Šerý, Miroslav Čížek, SK Slavia Praha, AC Sparta Praha, Přemysl Otakar II., Karel Poborský, Tomáš Sivok, David Lafata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legendy pokřtily kalendář k výročí 110 let budějcké kopané  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.