Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Motor zvedl Přerovu před play-off sebevědomí. Padl s ním i počtvrté

Neuvěřitelná dvanáctizápasová série domácích výher ČEZ Motoru skončila. A opět za prohru budějckých hokejistů mohl nepříjemný soupeř z Přerova. Právě nováček první ligy byl posledním mužstvem, které si před čtvrt rokem, konkrétně 14. listopadu minulého roku, odvezl z ledu Budvar arény všechny body.

Jen co rozhodčí vhodil mezi centry prvních formací úvodní buly, oba celky ukázaly, že proti sobě dnes stojí dva velmi kvalitní týmy WSM ligy. Aktivněji začal Motor, hosté však s postupem času srovnali s domácím mančaftem krok a několikrát ohrozili Bláhovu klec.

První větší vzruch před motoráckou brankou se odehrál ve 12. minutě, kdy za Křížovo sekání unikajícího hráče nařídil muž v pruhovaném proti Budějčákům trestné střílení. Přerovský mladíček Mrázek ale proti domácímu gólmanovi neuspěl.

Stejně si za několik okamžiků počínal na druhé straně Babka, jemuž do jízdy namazal puk Žálčík, střelu z první ale Klimeš pokryl. Vedoucí branku měl v 16. minutě na hokejce i Točík, jenže brankář zubrů stihl volné místo u pravé tyčky včas pokrýt.

Přestávkový program okořenila unikátní svatba přímo na ledě. Jana Kučerová řekla před zraky vyprodané Budvar arény své „ano“ hokejovému fanouškovi Miroslavu Přistoupilovi. Tolik svědků by při svatbě kdekoliv jinde novomanželé rozhodně neměli…

Druhá třetina se stala pro českobudějovické mužstvo doslova černou můrou a místo bohaté svatební výslužky dostal Motor od rozjetých zubrů gólovou nadílku. Do vedení poslal hosty ve 25. minutě během přesilovky čtyři na tři Tomáš Sýkora. Kdyby obránce Vráblík nepůjčil svou hokejku Bláhovi, jenž tu svou nedlouho předtím ztratil, mohla celá situace dopadnout úplně jinak.

V následujících okamžicích Jihočeši celku z Moravy ještě statečně vzdorovali, Žálčík dokonce trefil tyčku, pak ale přišla necelá minuta a půl, na kterou nebudou v kabině vedené trenéry Rosolem a Bělohlavem rádi vzpomínat.

V čase 34:17 šel hráč, který krátce předtím rozezvučel konstrukci přerovské svatyně, na trestnou a Kolmannovu hrubou chybu v rozehrávce potrestal devět sekund od začátku vyloučení přesně mířenou střelou přes beka Marek Sikora.

Doslova tragická z pohledu budějckých fanoušků byla 36. minuta. K navýšení skóre na 4:0 totiž Přerovu stačilo pouhých šestnáct sekund. Při třetí brance hosté rozebrali oslabenou domácí defenzivu a Tadeáš Král pokusem do prázdné klece zužitkoval další početní výhodu ligového nováčka, na kolena srazila České Budějovice po dalším neproměněném pokusu dorážka Filipa Stoklasy.

Závěrečná dvacetiminutovka se nesla ve znamení dobývání přerovské svatyně střežené skvělým Klimešem. Motor se hnal za vyrovnáním, z mnoha přesilových her (ta dvojnásobná dokonce trvala minutu a půl) však dokázal využít pouhé dvě. V tu dobu už hájil budějckou branku junior Petr Kváča.

O první snížení se na začátku 52. minuty postaral Josef Mikyska, to když dorazil za Klimešova záda střelu Nouzy. A právě domácí kanonýr byl autorem druhé gólové trefy Motoru. Za dalších třiašedesát sekund se v závaru před brankou dokázal nejlépe zorientovat Tomáš Nouza a korigoval skóre na 2:4. Oba góly navíc padly v přesilové hře.

Závěrečné téměř dvě minuty odehráli Jihočeši v power-play, ani na jedné straně ale gól nepadl, a tak čtvrté utkání s přerovským Zubrem skončilo i tentokrát porážkou motoráků.

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Na soupeře, který nás třikrát v sezoně porazil, jsme se samozřejmě připravovali. A to se vyplatilo, v první i ve druhé třetině jsme měli tlak zvýrazněný mnoha střelami. Když ale proti nám stojí takový gólman jako Klimeš, ani šedesát pokusů nestačí. S krvavýma očima se vyhrát nedá, navíc jsme dělali osobní chyby. Nemůžeme dostat dva góly do prázdné. Třetí třetinu jsme odmakali, ale gólman pokračoval ve své fazóně a svou ztrátu jsme už nezvládli dohnat.“

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): „Věděli jsme, že domácí nás budou chtít poprvé v sezoně porazit. Úvod utkání tomu nasvědčoval a dostali jsme se pod tlak. Důležité bylo, že nějakých sedm nebo osm minut jsme přežili zejména díky Klimešovi, který nás celý zápas držel nad vodou. Od konce první třetiny jsme byli domácím vyrovnaným soupeřem. Jak nám poslední dobou nevycházely, tentokrát jsme si přesilovými situacemi pomohli. A právě to se ukázalo jako rozhodující náskok. Ve třetí dvacetiminutovce jsme se snažili své výrazné vedení uhlídat. Chlapci si zaslouží absolutorium, splnili všechno, co jsme si před zápase řekli, do puntíku. Soupeři přeji v play-off hodně štěstí.“

Hned v pondělí čeká Motor zápas na ledě předposledního Mostu, o dva dny později, ve středu 10. února od 17:30, naopak přivítají doma vedoucí celek tabulky - Rytíře Kladno.

ČEZ Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov 2:4 (0:0, 0:4, 2:0)

Branky a nahrávky: 52. Mikyska (Nouza), 53. Nouza (Suchánek) - 25. Sýkora (Grof, Pšurný), 35. Sikora (Král), 36. Král (Grof, Pšurný), 36. Stoklasa (Sikora). Rozhodčí: Wagner - Jílek, Šperl. Vyloučení: 10:14, navíc Suchánek (CEB) a Grof (PRE) 10 minut. Využití: 2:3. Diváci: 6421 (vyprodáno).

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (41. Kváča) - Kříž, Kolmann, Suchánek, Vráblík, Tintěra, Zíb, Klinecký - Květoň, Pajič, Chovan - Nouza, Straka, Kuchejda - Žálčík, Mikyska, Babka - Marek, Točík, Švihálek. Trenér Petr Rosol.

HC ZUBR Přerov: Klimeš (Slovák) - Chmelíř, Grof, Pala, Hořava, Novotný, Ferenc, Vágner, Šnajnar - Pšurný, Sýkora, Mrázek - Sikora, Král, Stoklasa - Blinka, Popelka, Kovařík - M. Kratochvíl, Dvořák, Š. Kratochvíl. Trenér Petr Dočkal.

Průběžné pořadí WSM Ligy po nedohraném 47. kole: 1. Kladno (99 bodů), 2. MOTOR (94), 3. Jihlava (92), 4. Slavia (84), 5. Přerov (79), 6. Prostějov (74), 7. Havířov (73), 8. Kadaň (70), 9. Ústí nad Labem (67), 10. Litoměřice (66), 11. Třebíč (61), 12. Benátky nad Jizerou (56), 13. Most (45), 14. Šumperk (45).

Štítky HC Zubr Přerov, Madeta Motor České Budějovice, Budvar aréna, Marek Sikora, Tomáš Nouza, ČEZ, SK Dynamo České Budějovice, Tomáš Sýkora, Filip Stoklasa, FK Baník Most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motor zvedl Přerovu před play-off sebevědomí. Padl s ním i počtvrté  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.