Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nervydrásající bitva poslala Motor do semifinále!

Budějce žijí hokejem! Pátý čtvrtfinálový duel mezi Motorem a Přerovem rozhodl o postupujícím do další fáze vyřazovacích bojů - dramatický mač zvrátil až ve třetí sérii samostatných nájezdů útočník Jihočechů Michal Chovan.

Faul vysokou holí Chovana v samém úvodu se přitom motorákům hrubě nevyplatil a první nabídnutou početní výhodu zubři za dvanáct sekund využili. Na kostce svítil čas 00:28, Bláha vyrazil střelu Paly jen před sebe a mladíček Tadeáš Král ji dorazil do sítě.

Na odpověď nemuseli příznivci domácích hokejistů čekat dlouho. Přerovští šli do třech a budějcká přesilovková formace zbylé hráče v poli rozebrala - Straka našel před bránou volného Luboše Roba, jenž našel skulinku mezi Klimešovými betony.

A za necelou minutu zužitkovali domácí i druhé vyloučení moravského celku. Straka vybojoval u zadního mantinelu kotouč pro Roba a jeho přesnou přihrávku zpoza branky Tomáš Nouza proměnil ve vedoucí gól na 2:1.

Přerov na dnešní zápas zvolil jinou taktiku, hrál až nebývale disciplinovaně a slavil úspěch. Nenápadnou akci, když se dostal až za netečnou obranu Jihočechů, proměnil v 6. minutě Filip Stoklasa.

Následující minuty žádný větší vzruch nepřinesly, jenže v 19. minutě Zubr potrestal další zaváhání Motoru. Obránce Jakub Grof si najel do pravého kruhu, napřáhl a jeho projektil Bláha bohužel nechytil. Brankou do šatny tak šel Přerov do vedení 3:2.

Ve druhé třetině měly České Budějovice úkol jasný. Vyrovnat a pokud možno se dostat do vedení. Polovinu stanoveného cíle se hráčům zpod Černé věže podařilo splnit ve 23. minutě, kdy se v další dvojnásobné přesilovce po svižné kombinaci trefil hráč s číslem 23 Lukáš Květoň.

Hosté však byli stále velice nebezpeční a po dvou třetinách utkání znovu vedli. Ještě před polovinou základní hrací doby orazítkoval tyčku Dostálek a nedlouho po něm Bláha bravurně vychytal gólovku Krále, na pohlednou přerovskou souhru na začátku 35. minuty už ale nestačil. Popelka našel před brankou volného Filipa Stoklasu, jenž nadvakrát domácího brankáře překonal.

Skvělý náboj měla třetí třetina pondělního duelu. Motoráci zatnuli zuby a ve 44. minutě vyrovnali. Pokus Vráblíka vyrazil Klimeš zpátky do hřiště, do trmy vrmy před brankou vlétl Lukáš Květoň po hlavě a střelou z první vsítil další branku Jihočechů. Byla to již čtvrtá využitá budějcká přesilovka!

Hra se přelévala z jedné strany kluziště na druhou, celkově devátý gól však padl to stejné brány jako ten předchozí. O vedoucí trefu se postaral Josef Straka, který nadvakrát dopravil kotouč do sítě - 5:4. Výbornou náladu v Budvar aréně zhatil v 55. minutě Martin Novotný, jemuž předložil přihrávku po objetí Bláhovy klece Kovařík a přerovský útočník se nápřahem mezi kruhy nemýlil.

Gól nepadl ani v desetiminutovém prodloužení, přitom s přibývajícím časem rostl počet šancí ke skórování. Asi tu největší měl přerovský Dostálek, když jeho dorážku v pádu Bláha zneškodnil.

Utkání přesto dospělo do samostatných nájezdů a trenéři Motoru poslali na třetí přerovský pokus mezi tyče překvapivě Petra Kváču. Nakonec to byl on, kdo se velkou měrou zasloužil o postup domácích do semifinále WSM ligy. Jako jediný si totiž připsal úspěšný zákrok, když vychytal Sýkoru. Naopak jeho protějšek nedosáhl na nájezdy Nouzy, Straky a nakonec ani klíčového střelce Michala Chovana. Budějcký Motor vyhrál 6:5.

Radek Bělohlav (ČEZ Motor České Budějovice): „Děkuji soupeři za dnešní utkání, bylo perfektní a nesklouzlo nikam, kam jsme nechtěli. První třetina byla nejhorší ze všech, které jsme ve čtvrtfinále odehráli. Naštěstí nás zachránily přesilovky. Věděli jsme, že nás ve třetí části hry můžou vrátit zpátky, a to se také stalo. Penalty jsou loterie, na obou stranách byli výborní střelci. Jsme rádi, že série skončila tímto způsobem. Kváča o tom nevěděl, že půjde chytat nájezdy, bylo to spontánní. Blaženovi to nešlo, tak jsme to prostě zkusili. Ten třetí nájezd Přerova byl perfektní a Kvaky ho vlastně ani nechytil, puk ho trefil. Vytížení hráči teď budou mít dva dny volno, mladíci pojedou do Chomutova pomoci juniorce.“

Petr Dočkal (HC ZUBR Přerov): „Dnešní utkání, tak jako celé čtvrtfinále, tedy kromě jednoho zápasu na našem stadionu, bylo vyrovnané. Obě mužstva praktikovala svůj styl hry. Jsem rád, že to nesklouzlo k šarvátkám a rozhodovalo se na ledě. Soupeř jako celou sérii ukazoval kvalitu, na obou stranách byla vidět únava a zranění, která jsme celou sérii neventilovali. Chybělo nám pověstné štěstíčko. Jak nám to vloni v baráži vyšlo, dneska byl šťastnější soupeř. Chtěli jsme sérii ještě protáhnout. Doufám, že si to fanoušci obou táborů užili. Byli skvělí jak domácí, tak i ti naši, kteří sem přijeli. Přeji Motoru, ať dojde co nejdál a podaří se mu návrat do extraligy. Kvalitu na to má.“

Na semifinálového soupeře si musí ČEZ Motor počkat minimálně do středy, kdy se hraje další vzájemné utkání mezi Kladnem a Ústí nad Labem. V případě postupu Slovanu nastoupí Jihočeši proti pražské Slavii, pokud Rytíři nepříznivý stav sérii otočí, vyzve Motor jihlavskou Duklu.

ČEZ Motor České Budějovice - HC ZUBR Přerov 6:5sn (2:3, 1:1, 2:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Rob (Straka, Zíb), 4. Nouza (Rob, Straka), 24. Květoň (Zíb, Straka), 44. Květoň (Vráblík, Chovan), 52. Straka (Babka), rozhodující nájezd Chovan - 1. Král (Pala), 7. Stoklasa (Popelka, Kovařík), 19. Grof (Procházka, Dostálek), 36. Stoklasa (Popelka), 55. Novotný (Kovařík). Rozhodčí: Petružálek, Souček - Rozlílek, Kokrment. Vyloučení: 4:7. Využití: 4:2. Diváci: 6340. Stav série: 4:1.

ČEZ Motor České Budějovice: Bláha (Kváča) - Mucha, Zíb, Suchánek, Vráblík, Bohunický, Žovinec, Klinecký - Chovan, Pajič, Květoň - Nouza, Straka, Kuchejda - Točík, Mikyska, Babka - Marek, Rob, Švihálek - Prokeš. Trenér Radek Bělohlav.

HC ZUBR Přerov: Klimeš (Slovák) - Chmelíř, Grof, Pala, Hořava, Novotný, Ferenc, Vágner, Běhal - Procházka, Sýkora, Dostálek - Pšurný, Král, Sikora - Stoklasa, Popelka, Kovařík - Blinka, Šnajnar, Š. Kratochvíl. Trenér Petr Dočkal.

Štítky Madeta Motor České Budějovice, HC Zubr Přerov, Josef Straka, České Budějovice, Michal Chovan, Luboš Rob, Filip Stoklasa, Lukáš Květoň, Tomáš Nouza, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Nervydrásající bitva poslala Motor do semifinále!  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.