Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zcela rozdílný přístup vlády ke sportovním fanouškům a návštěvníkům divadel nedokáži pochopit, říká generální manažer Motoru

Každé utkání bez diváků znamená obrovskou ztrátu, shodují se sportovní kluby. Například hokejový Motor může přijít uzavřením hlediště až o 1,4 milionu korun za jediné utkání. Podle vedení klubu je to extrémní číslo. Reálná ztráta bude sice menší, ale i tak pro klubovou kasu znatelná.

Vláda od pondělí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi vyhlásí nouzový stav, který zasáhne i sport. Soutěže sice mohou pokračovat, ale budou se smět konat pouze bez diváků. Naproti tomu divadla a kina mohou hrát až pro 500 lidí. Takové rozhodnutí se setkalo s kritikou samotných hokejových klubů i fotbalových klubů.

„Těžko se mohu vyjadřovat k nutnosti a správnosti přijatých opatření celkově, nejsem odborník. Co ale nedokáži pochopit je zcela rozdílný přístup vlády k občanům, kteří chtějí navštívit utkání hokejové nebo fotbalové soutěže, a občanům, kteří chtějí jít do divadla. Divadla mohou být naplněna do 100 procent své kapacity, maximálně do 500 návštěvníků. Až snad jen dvě nebo tři divadla v Čechách mají kapacitu hlediště větší, a jsou tak trochu omezena. Ovšem problém prý není v tom, že diváci sedí vedle sebe, to je v divadle nebo na stadiónu stejné, ale prý v tom, že se potkají návštěvníci sportovního utkání při odchodu před stadionem,“ říká redakci Drbny generální manažer Motoru Stanislav Bednařík.

Fotbal bez diváků, divadla téměř bez omezení. Nerozumím rozdílu, komentuje nová opatření šéf fotbalové asociace

Těžké časy nyní zažívají profesionální i amatérští sportovci. Vláda od pondělí kvůli zhoršující se epidemiologické situaci v zemi vyhlásí nouzový stav, který zasáhne i sport. Soutěže sice mohou pokračovat, ale budou se smět konat pouze bez...

„A to se návštěvníci divadla před divadlem nepotkají? Navíc, divadlo se může hrát, a asi i hraje, každý den a ani v nejmenším nelze předpokládat, že se v divadle potkávají stále dokola ti stejní diváci, tedy uzavřená skupina. Na hokeji se ale ve veliké většině potkávají právě stále ti stejní fandové, a to jen jednou, výjimečně dvakrát týdně,“ dodává Bednařík.

Bednařík: Je to tak správné a v demokratické společnosti přípustné? Jistě ne

Motor má na tuto sezonu vydaných zhruba 4500 permanentek, jejichž majitelé nejsou anonymní. „Pokud bychom nežili v tomto velmi nepřehledném čase, bylo by vydaných permanentních vstupenek mnohem více. Vydáváme je tak tak, že přesně víme kdo na jaké sedačce sedí, protože jsou vydávány „na jméno", případně „na společnost". I to se v divadlech ví? A v čem je jiná situace při shromažďování osob v nákupních centrech, v kinech, a tak dále? Nemohu tak na základě výše uvedené argumentace, kterou nám předkládá ministr Prymula, dojít k jinému závěru, než že někteří občané jsou zvýhodněni rozhodnutím vlády před občany jinými, sportovními fanoušky. A ti jsou životně důležití pro naši činnost, organizování profesionálního sportu. Je to tak správné a v demokratické společnosti přípustné? Jistě ne,“ doplňuje generální ředitel klubu a uzavírá: „Svým vyjádřením nechci přivolat jakékoliv omezení pro divadla, kina, nákupní centra, přeji si jen, aby sportovní fandové nebyli šikanováni a profesionální sport se tak neocital v existenčních problémech.“

Každým utkáním bez fanoušků přichází hokejový Motor o statisíce korun. „Může se jednat až o 1,4 milionu korun za jedno utkání. Uvedená částka ale vychází z předpokladu, že je vyprodáno a byly prodávány vstupenky. Reálná ztráta ze vstupného na jedno utkání je ale nižší, protože na utkání přichází vedle diváků, kteří si koupili jednorázovou vstupenku, i držitelé permanentních vstupenek, kde je cena v přepočtu na jedno utkání pochopitelně nižší. I tak je ztráta obrovská,“ řekl závěrem Bednařík.

Držitelům permanentních vstupenek, kteří o to budou stát, bude po skončení sezóny vrácena poměrná část z ceny permanentní vstupenky za utkání, která nemohli z důvodu mimořádných opatření přijatých vládou navštívit.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Tibitanzl

Štítky koronavirus, hokej, Motor, diváci, fanoušci, Stanislav Bendařík, divadlo, vláda, Roman Prymula, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zcela rozdílný přístup vlády ke sportovním fanouškům a návštěvníkům divadel nedokáži pochopit, říká generální manažer Motoru  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.