Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Série domácích porážek pokračuje. Motor v Budvar aréně zatím neumí, prohrál i s Olomoucí

V předchozích sedmi pokusech to nevyšlo, a tak České Budějovice při svém návratu do Extraligy pomalu začali věřit v domácí kletbu. Budvar aréna, dříve nedobytná tvrz, od začátku soutěže nepoznala radost z vítězství. A tak se v návaznosti na úspěšný duel ve Zlíně chystal Motor vše změnit. Na svém ledě přivítal Olomouc, po vyrovnaném průběhu utkání však opět padl. Prospalův soubor tak i nadále čeká na první domácí výhru.

Kanonáda ve Vítkovicích, pak krach v nadějně rozjetém utkání se Zlínem. Českobudějovický Motor nedokázal v minulém týdnu navázat na domácím ledě na dobrý výkon z venkovního prostředí. Když ale Jihočeši v pátek uspěli v odvetě s Berany, hodlali svou domácí kletbu prolomit, k čemuž potřebovali uspět na ledě Budvar arény s Olomoucí.

Ta ovšem začala na jihu Čech velmi stylově. Už ve třetí minutě utkání totiž vedla. A jak jinak než z nabídnuté přesilovky. S disciplínou má totiž soubor Václava Prospala dlouhodobější problém, což ukázal i úvod osmého domácího utkání. Dvě slepená vyloučení Motoru potrestal v přesilovce pět na tři Jan Knotek, který využil dobrou nabídku svého jmenovce Káni a efektivní tečí poslal Kohouty do vedení – 0:1. Motor ale nehodlal dlouho zůstat pozadu a zareagoval aktivní pasáží hry. Tu nakonec ozdobily i dva krátce po sobě jdoucí góly, které otočily vývoj utkání. A opět to byla početní výhoda, která hýbala s výsledkem. Velmi netradiční branku si připsal David Gilbert, když k jejímu vstřelení využil odraz o záda hostujícího brankáře Jana Lukáše – 1:1. Sedmadvacetiletý gólman Olomouce znovu kapituloval už po jednatřiceti sekundách, když obrovskou chybu hostující obrany využilo duo Jonák, Karabáček. První jmenovaný svého spoluhráče vyzval k samostatnému nájezdu a Václav Karabáček nedal Lukášovi přesnou střelou zápěstím žádnou šanci – 2:1. A když už se schylovalo ke konci úvodní třetiny, zjevil se v obrovské příležitosti Roman Přikryl. Českobudějovický útočník si sice brankáře Kohoutů položil na led, z velkého úhlu ale puk do sítě nedopravil. A tak odcházeli svěřenci Václava Propsala po první dvacetiminutovce do šaten s jednobrankovým náskokem.

A stejně tak, jak končila první třetina, začínala ta druhá. Krásnou individuální akci předvedl Albert Michnáč, který se protáhl obranou soupeře, ale kotouč nedokázal před betonem Jana Lukáše včas zvednout. A tak přišla rázná odpověď. Pět a půl minuty po začátku druhé periody se Olomouc dočkala srovnání. Opět u toho byl Jan Káňa, který si vyměnil kotouč s Lukášem Kucserou. Druhý jmenovaný po krásné akci s přehledem uklidil puk do odkryté branky před bezmocným Jiřím Paterou - 2:2. O tři minuty později odmítl vzít si vedení zpět na starnu Jihočechů Zdeněk Doležal, když přečíslení dva na jednoho vyřešil individuálně. Dobrá střela českobudějovického útočníka nakonec skončila na tyči. V podobné situaci pak neobstáli ani hosté během přesilové hry. V polovině utkání totiž Bambulovu přihrávku vystihl skvělým přesunem pozorný Patera. A když se neujala ani další početní výhoda na jedné či druhé straně, šlo se do kabin za nerozhodného stavu.

Ten se však mohl měnit hned záhy po startu třetí třetiny. René Vydarený si šel odpykat trest za podražení a hosté měli k dispozici další dobrou příležitosti na změnu stavu. A Olomouci se to skutečně podařilo, když po Ondrůškově přihrávce pálil přesně výborně hrající Jan Káňa – 2:3. V další početní výhodě se hostům skóre navýšit nepovedlo, a tak byl na tahu Motor. Jeho nepříliš oslnivá ofenzivní snaha však nepřinesla nic, co by vyrušilo pozorného brankáře Lukáše. Naopak pět minut před koncem utkání musel řešit zajímavou příležitost Petra Koloucha domácí brankář Patera. Jihočeši přečkali i tuhle šanci soupeře a mohli se tak nadechnout k závěrečnému tlaku. Ten však ne a ne proti dobře bránícím Kohoutům přijít. Dvě a půl minuty před koncem utkání se přeci jen dostali domácí do šance, Václav Karabáček byl před brankářem Lukášem sám, ale do zakončení se nakonec nedostal. Následovala snaha Motoru ve hře bez brankáře, ale Přikrylova teč nenašla prostor branky Olomouce. A když se neujala ani střela Karla Plášila od modré čáry, uspěli hosté. Do odkryté klece Jihočechů se trefil Petr Kolouch – 2:4. A v Budvar aréně bylo hotovo.

Svěřenci trenéra Václava Prospala pokračují v nabitém programu i nadále. Už v úterý, 1. prosince, zavítají na ledovou plochu v Pardubicích, kde svedou souboj s celkem ze stejných pater tabulky. Ve čtvrtek se pak Motor pokusí zlomit domácí prokletí, když na ledě Budvar arény přivítá pražskou Spartu.

Madeta Motor České Budějovice - HC Olomouc 2:4 (2:1, 0:1, 0:2).

Branky a nahrávky: 14. Gilbert (Plášil, Michnáč), 14. Karabáček (Jonák) - 3. J. Knotek (Káňa, Kucsera), 26. Kucsera (Káňa), 42. Káňa (Ondrušek), 59. Kolouch (Olesz). Rozhodčí: Šír, Mrkva - Bryška, Axman. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:2. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Patera - Plášil, Pýcha, Suchánek, Vydarený, Pavel, Lytvynov - Z. Doležal, R. Přikryl, M. Novák - Gilbert, Raška, Michnáč - M. Beránek, Venkrbec, Christov - L. Bednář, Jonák, Karabáček. Trenér: Prospal.

Olomouc: Lukáš - Valenta, Švrček, Dujsík, Vyrůbalík, A. Rutar, Ondrušek, T. Černý - Bambula, J. Knotek, Burian - Kucsera, Nahodil, Káňa - Valský, Kolouch, Olesz - Tomeček, Kusko, Gřeš. Trenéři: Tomajko a Moták.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal, trenér Českých Budějovic: "Co jsme dnes předvedli, to má hodně daleko k extraligovému výkonu. Strašný začátek. Přijede soupeř, který se trápí v poslední době, a my mu nabídneme přesilovku pět na tři. Po právu jsme nejtrestanějším týmem v soutěži."

Jan Tomajko, trenér Olomouce: "Budějovice jsou týmem, který má výborný pohyb, ale my jsme dobře přistoupili k zápasu. Pomohla nám využitá přesilovka pět na tři v úvodu, přestože jsme potom paradoxně dostali dva rychlé góly. Musím ale pochválit hráče. Bojovali a šli si za výsledkem. V závěru jsme měli trochu štěstí, ale šli jsme mu naproti."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, olomouc, SK Sigma Olomouc, Madeta Motor České Budějovice, Budvar aréna, Jan Lukáš, Jan Káňa, FC Fastav Zlín, Václav Karabáček, Václav Prospal, Jiří Patera, Petr Kolouch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Série domácích porážek pokračuje. Motor v Budvar aréně zatím neumí, prohrál i s Olomoucí  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.