Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Porážka číslo devět. Motor doma ještě nevyhrál, Sparta na jihu Čech zvítězila 5:1

Na ledě Budvar arény se ve čtvrtek schylovalo k velmi zajímavému střetnutí. Na jedné straně stál doma zatím vítězstvím nepolíbený Motor, na té druhé pražská Sparta, která musela odčinit dvě poslední porážky. A podle už zavedené tradice se na českobudějovickém kluzišti radovali hosté, kteří sice Jihočechům nabídli nespočet přesilových her, ale díky vlastní efektivitě v početních výhodách nakonec vyhráli zaslouženě 5:1.

Osm zápasů na domácím ledě, zisk pouhých tří bodů. Motor se po návratu mezi extraligovou elitu v Budvar aréně trápil a stále čekal na první vítězství. Dvě si Jihočeši připsali ve venkovním prostředí, na což chtěli navázat i v předehrávce 24. kola. V rámci čtvrtečního programu přicestovala do Českých Budějovice Sparta, která hodlala odčinit dvě poslední porážky. „Nemáme vůbec dobré období,“ věděl před utkáním kouč Pražanů Miloslav Hořava. A toho chtěli na svém kluzišti konečně využít svěřenci Václava Prospala.

To by ovšem museli Jihočeši začít úplně jinak. Hned ve druhé minutě se totiž nechal vyloučit Václav Karabáček a Sparta získala výhodu jednoho muže. Tu záhy využil po Horákově dorážce do tyče pozorný Vladimír Sobotka a hosté šli v Budvar aréně velmi brzy do vedení – 0:1. Disciplinovaní však nebyli ani svěřenci trenérského dua Hořava, Jandač, k čemuž je přinutila aktivní hra domácích. Dobrou šanci Ondřeje Slováčka, kterému skvěle předložil Albert Michnáč, nejprve lapil skvělým zákrokem Machovský, ale v další početní výhodě už se kvalitní přesilová formace Motoru nemýlila. Dvě minuty před koncem první třetiny se zaskvěl Václav Karabáček, když se nejlépe zorientoval na brankovišti Pražanů a uklidil z bezprostřední blízkosti kotouč do odkryté branky Matěje Machovského – 1:1. A hned v následujícím střídání nabídli hosté Jihočechům další přesilovku, jejíž průběh rozdělila první přestávka.

Po první dvacetiminutovce převládala v kabině Motoru spokojenost. Dobrou náladu podpořila i přesilová hra, kterou si domácí přenesli do druhé třetiny. Ta však netrvala dlouho, po necelé minutě vrazil Gilbert soupeře na hrazení a vyfasoval trest na dvě plus deset minut. Hned po následné buly šli Jihočeši dokonce do tří. Sparťané přesilu dvou mužů využili díky Romanu Horákovi, který po střele Davida Tomáška dotlačil volný puk za Čiliakova záda – 1:2. Nastolený trend, tedy velká nedisciplinovanost obou celků, provázel čtvrteční předehrávku i nadále. Motor ale několik příležitostí na vyrovnání odmítl. A tak znovu udeřila Sparta. Poté, co se hra alespoň na chvíli dostala do normálního režimu, předložil krásně Lukáš Pech kotouč Andreji Kudrnovi, který se nemýlil a přesnou ranou do šibenice poslal Pražany do dvoubrankového vedení – 1:3. Když gól posvětil po trenérské výzvě Václava Prospala i videorozhodčí, slavili o chvilku později hosté znovu. Ve 34.  minutě utkání se dostal do zakončení Martin Jandus, jehož pokus ještě Čiliak vyrazil. Jenže smolně pro slovenského brankáře pouze k Romanu Horákovi, který svou druhou brankou v utkání zvýšil náskok Sparty – 1:4.

I třetí perioda nabídla hned od samého začátku tlak pražské Sparty, která držela Motor v útočném pásmu. Z aktivní hry hostů pramenily i další tresty českobudějovických hokejistů. V první polovině poslední dvacetiminutovky se ale aktivní Sparta do výraznější příležitosti nedostala. Z ojedinělých šancí a návštěv útočné třetiny se však neprosadili ani Jihočeši, a tak opět uspěli Pražané. V další přesilové hře pět na tři se po kombinaci Horáka s Řepíkem prosadil už podruhé v utkání Vladimír Sobotka – 1:5. V pokračující výhodě jednoho bruslaře hosté už neskórovali. Na jihu Čech ale i tak uspěli a zaslouženě si odvezli všechny tři body.

Ani podeváté Motor doma neuspěl a musí se tak soustředit na další zápasy. Už za tři dny totiž Jihočeši odcestují do Litvínova, kde se postaví tamní Vervě. V úterý, 8. prosince, pak Prospalův soubor zavítá do Hradce Králové, s nímž svede pikantní derby. A další domácí duel můžete očekávat příští pátek, kdy Motor přivítá na domácím ledě extraligového suveréna z Třince.

Madeta Motor České Budějovice - HC Sparta Praha 1:5 (1:1, 0:3, 0:1).

Branky a nahrávky: 18. Karabáček (A. Raška, Michnáč) - 4. Sobotka (R. Horák, Tomášek), 23. R. Horák (Tomášek, Sobotka), 34. A. Kudrna (Pech), 34. R. Horák (M. Jandus, Dvořáček), 55. Sobotka (R. Horák, Řepík). Rozhodčí: Pešina, Lacina - Brejcha, Gerát. Vyloučení: 11:8, navíc Gilbert, Z. Doležal, Venkrbec (České Budějovice) všichni 10 min. Využití: 1:3. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Čiliak - Plášil, Vydarený, Slováček, Pýcha, Allen, Lytvynov, od 38. navíc Pavel - M. Beránek, Venkrbec, Christov - Z. Doležal, R. Přikryl, D. Voženílek - L. Bednář, Gilbert, Martin Novák - Karabáček, A. Raška, Michnáč. Trenér: Prospal.

Sparta: Machovský - Košťálek, Piskáček, Kalina, Tomáš Dvořák, M. Jandus, Němeček - Řepík, R. Horák, Sobotka - Buchtele, Tomášek, Rousek - A. Kudrna, Pech, Říčka - Zikmund, M. Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.

Ohlasy trenérů:

Václav Prospal, trenér Českých Budějovic: "Od našeho oslabení tři na pět na začátku druhé části, které jsme nabídli soupeři úplně zbytečně a dostali při něm druhý gól, už jsme neměli moc velkou šanci na úspěch. Jsme hloupý tým a jestli budeme takhle pokračovat, nemáme velkou naději se prosadit. Soupeř vyhrál zaslouženě, byl ve všem lepší."

Miloslav Hořava, trenér Sparty: "Věděli jsme, že Budějovice hrají nátlakový a bruslivý hokej. Myslím, že nebýt velkého množství vyloučených, mohl to být lepší zápas. Čtyři kanadské body Romana Horáka jsou odměnou za práci, kterou odvádí. Je to vynikající hokejista."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, sparta, praha, HC Sparta Praha, Madeta Motor České Budějovice, Roman Horák, Česko, Budvar aréna, přesilová hra, Vladimír Sobotka, Miloslav Hořava, Václav Prospal, Václav Karabáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Porážka číslo devět. Motor doma ještě nevyhrál, Sparta na jihu Čech zvítězila 5:1  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.