Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Druhá domácí výhra. Motor ztratil s Plzní nadějné vedení, v prodloužení rozhodl Forman

, aktualizováno 30. prosince 2020, 19:44

Poslední zápas roku. Českobudějovický Motor čelil v předposlední prosincový den Plzni, která zavítala do Budvar arény v roli velkého favorita. Jihočeši se díky skvělému závěru druhé třetiny dostali do vedení, které ale ve třetím dějství ztratili. O dělbě bodů tak rozhodlo až prodloužení, v němž si počínali lépe domácí. Miroslav Forman si ve hře tří proti třem připsal druhou branku v utkání a pomohl tak Motoru k druhému domácímu úspěchu.

Šílený rok 2020 už se chýlí ke konci a v jeho předposlední den zavítala do českobudějovické Budvar arény plzeňská Škodovka, která naposledy zlomila špatnou sérii vítězstvím 3:0 v Litvínově. Takže to byl opět českobudějovický celek, který potřeboval po dalším domácím krachu uspět. Po duelu s Karlovými Vary, který Jihočeši ztratili ve druhé třetině, se trenéři spolu s týmem zavřeli na dlouhou dobu v šatně. A Václav Prospal se svým realizačním týmem doufali, že hráčům dostatečně promluvili do duše.

Ukázalo se to i na startu utkání. Ale aktivní vstup Motoru narušilo vyloučení. Při dvouminutovém oslabení se paradoxně do největší příležitosti dostal domácí Jakub Suchánek, jehož střela se záhadně odrazila a málem skončila v brance. Dominik Frodl však svou klec uhájil a první desetiminutovka další šanci nenabídla. Byli to zase Jihočeši, kteří zahrozili v 11. minutě utkání. Vít Jonák dostal krásnou přihrávku od Zdeňka Doležala a z první pálil jen těsně nad. Hned o minutu později zvonila tyč za zády domácího brankáře Jana Strmeně, Pourův projektil ale gólem neskončil. Českobudějovický gólman si poradil i s několika pokusy v druhé přesilové hře Západočechů, a když se neprosadil ani na druhé straně unikající Václav Karabáček, hrozili opět hosté. Nejprve se před Strmeněm musel sklonit David Stach, těsně před koncem úvodního dějství pak selhal ve velké šanci Filip Suchý.

Už závěr první periody nastínil, že Indiáni přebírají na ledové ploše iniciativu. V nastoleném trendu pokračovali hosté i ve druhé třetině. Zvýšenou aktivitu prokázali i v oslabení, když se do zajímavé příležitosti dostal Jan Eberle. Plzeňský útočník ještě vylepšil pozici přihrávkou Petru Strakovi, ten ale dobře chytajícího Strmeně nepřekonal. Zhruba v polovině utkání si důležitý zákrok připsal také Dominik Frodl, který zastavil pohotovou teč Martina Adamského.  A když nabídl Pavel Pýcha svým vyloučením Plzni další přesilovou hru, poprvé se měnilo skóre. Do puku se na modré čáře tvrdě opřel Matěj Stříteský a jeho rána z první skončila v šibenici českobudějovické branky – 0:1. Ale vedení Západočechům dlouho nevydrželo. Po třech minutách totiž zazmatkoval Dominik Frodl, čehož využil pozorný Miroslav Forman. Zkušený útočník Českých Budějovic obkroužil bránu a kotouč zasunul za záda hostujícího brankáře – 1:1. A na jihu Čech bylo ještě veseleji. Krátce poté, co první gól domácích posvětilo i video, se prosadil Zdeněk Doležal. Tlak v útočné třetině zakončilo křídlo Motoru ranou pod horní tyč – 2:1. Úžasný závěr prostřední periody dokonal minutu a půl před sirénou v přesilové hře Karel Plášil. Stejně tak jako Doležal, pálil i domácí obránce z první a Frodl byl bez šance – 3:1.

Hned v úvodu poslední dvacetiminutovky to mohlo být už o tři branky. Původně nepříliš ambiciózní pokus Daniela Voženílka nadělal plzeňskému brankáři pořádné trable. Po neatraktivní pasáži se na ledě opět vylučovalo. A byl to hostující Jaroslav Kracík, který dostal za nesportovní chování, respektive seknutí čárového rozhodčího, trest do konce utkání. Deset minut před koncem základní hrací doby se přeci jen Plzeň dostala zpátky do hry. Poprvé se výrazněji o slovo přihlásil Milan Gulaš, jehož pokus dorazil do českobudějovické sítě Petr Kodýtek – 3:2. A krátce po snížení se dočkali hosté dokonce vyrovnání. A byl to českobudějovický odchovanec Luboš Rob, který střelou zápěstím překonal Jana Strmeně – 3:3. Již tradiční kolaps Jihočechů se pokusil oddechovým časem zastavit Václav Prospal. Ale tlak Západočechů i nadále pokračoval. V dobré příležitost se ocitl znovu Kodýtek, ale dobře postavený Strmeň jeho pokus ze vzduchu kryl. Skvěle si domácí brankář počínal i tři minuty před koncem, když se vytáhl proti Eberlemu. Obrovskou příležitost dvacet sekund před koncem Jihočeši ani nezakončili střelou, a tak o osudu utkání muselo rozhodnout prodloužení.

Svižný, pro diváky velmi atraktivní formát prodloužení tři na tři byl k vidění v Budvar aréně už popáté. A naposledy se Jihočechům doma zadařilo proti extraligovému lídrovi z Třince. Stejně tak tomu bylo i tentokrát. Znovu u toho byl velmi aktivní Miroslav Forman, který si najel na přesnou přihrávku Zdeňka Doležala a ránou pod horní tyč rozhodl o druhém domácím vítězství pro Motor.

Rok 2020 pro českobudějovický Motor skončil, ale stejně jako ostatní extraligové celky si Jihočeši dlouho neodpočinou. Vlastně skoro vůbec, protože další utkání sehrají svěřenci trenéra Václava Prospala už 4. ledna. Právě v první pondělí nového roku zavítá na ledovou plochu Budvar arény vítkovická Ridera, zápas začne v 17:00.

Madeta Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň 4:3 po prodl. (0:0, 3:1, 0:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 35. M. Forman (Lytvynov), 36. Z. Doležal (D. Voženílek, Pýcha), 39. Plášil (Slováček), 61. M. Forman (Z. Doležal, Plášil) - 32. Stříteský (L. Kaňák, Kantner), 50. Kodýtek (Gulaš), 51. Rob (Stříteský, Frodl). Rozhodčí: Šír, Úlehla - Kajínek, Rožánek. Vyloučení: 3:2, navíc Kracík (Plzeň) 10 min. Využití: 1:1. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Strmeň - Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Lytvynov, J. Suchánek - Adamský, Venkrbec, M. Forman - Z. Doležal, D. Voženílek, Karabáček - Jonák, Toman, Christov - Gilbert, Prokeš, Michnáč. Trenér: Prospal.

Plzeň: Frodl - Čerešňák, L. Kaňák, Stříteský, V. Lang, Vráblík, Kvasnička, M. Houdek - Gulaš, Kodýtek, P. Straka - Eberle, F. Suchý, Kantner - Pour, Kracík, Stach - Malát, Rob, Slanina. Trenér: Čihák.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Je to nádherný pocit, že jsme porazili velmi silný tým. Na konci zápasu jsme měli šanci získat tři body, ale našli jsme alespoň cestu ke dvěma bodům v prodloužení. Výborně jsme se pohybovali, bruslili, drželi krok s výborným soupeřem. Jsem moc rád za výkon, který dnes kluci předvedli. Pochválit musím také Honzu Strmeně, který je naším třetím gólmanem, ale zvládl utkání výborně a je to zadostiučinění za jeho poctivou práci."

Ladislav Čihák (Plzeň): "Měli jsme problémy již v určité pasáži první třetiny, která se nám vůbec nezamlouvala. Naopak dobrou pasáž jsme měli ve druhé části, kdy jsme odskočili soupeři, ale potom přišla katastrofální pětiminutovka, v níž domácí otočili. Ukázali jsme charakter a bojovnost, když se nám podařilo vyrovnat, ale nerozhodný stav po šedesáti minutách byl spravedlivý. My jsme si víc nezasloužili. České Budějovice hrály velmi dobře a předvedly sympatický výkon. Budou trápit i další soupeře."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, škoda, plzeň, indiáni, Madeta Motor České Budějovice, FC Viktoria Plzeň, Miroslav Forman, Budvar aréna, Zdeněk Doležal, Dominik Frodl, Václav Prospal, Matěj Stříteský, Karel Plášil, Petr Kodýtek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Druhá domácí výhra. Motor ztratil s Plzní nadějné vedení, v prodloužení rozhodl Forman  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.