Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Zbytečná ztráta. Motor doma vyhrál po nájezdech, o třetí bod přišel s Vítkovicemi v poslední minutě

Dva zápasy, čtyři body. Těžko by Motor hledal mezi extraligovou elitou oblíbenějšího soupeře než vítkovickou Rideru. Nejprve se Slezany získal po návratu mezi nejlepší první bod, napodruhé ji rozstřílel 7:0. A právě na poslední vystoupení z Ostravar Arény chtěli Jihočeši navázat v prvním utkání nového roku. To, že Vítkovice Motoru sedí, se ukázalo i v Budvar aréně. České Budějovice dlouho vedly, ale minutu před koncem utkání o náskok přišly. V samostatných nájezdech pak alespoň vybojovaly cenný bonusový bod za vítězství 4:3.

V posledním utkání roku 2020 to klaplo. Hokejisté Motoru doma podruhé po návratu do Extraligy zvítězili, i když si nechali utéct dvoubrankové vedení. Díky gólu Miroslava Formana v prodloužení nakonec Jihočeši oslavili cenný skalp plzeňské Škodovky, na což chtěli navázat i v novém roce. Tři dny po silvestrovských oslavách totiž na jih Čech přicestovala vítkovická Ridera. A právě Slezané jsou po dvou bodově úspěšných vzájemných zápasech nejoblíbenějším soupeřem Prospalova týmu.

Utkání odstartovalo ve vysokém tempu a hned po minutě a půl to Jihočeši odnesli prvním vyloučením. Během něj ale žádné větší vzrušení Ridera před brankou Jana Strmeně nevyvolala. To přišlo až po sedmi minutách hry, ovšem na druhé straně. Přečíslení dva na jednoho vyřešilo duo Jonák, Toman skvěle. První jmenovaný předložil Matěji Tomanovi, který svou první brankou v Extralize poslal Motor do vedení – 1:0. I zbytek první třetiny nabídl svižnou podívanou, kterou ozdobilo několik větších šancí. A jedna z nich přišla v druhé přesilové hře Vítkovic. Román Polák se na modré čáře opřel tvrdě do puku a Jan Strmeň se jen bezmocně ohlédl za kotoučem, který skončil v jeho síti – 1:1. V posledních třech minutách se blýskl dalšími skvělými zákroky Strmeň, a když Motor nevyužil první polovinu své početní výhody, odešly oba celky do kabin za nerozhodného stavu.

Rozpůlená přesilová hra domácím nepřinesla vedoucí branku ani ve druhé třetině. A Motor neuspěl ani při další početní výhodě. Ale v prostředním dějstvím působil ze začátku aktivnějším dojmem, za což byl po zásluze odměněn. Po krásné přihrávce zpoza branky od Daniela Voženílka se prosadil ve 31. minutě střelou zápěstím Albert Michnáč – 2:1. Ve zbylých deseti minutách před druhou sirénou se vítkovičtí hokejisté vyrovnání nedočkali a pokud měli větší příležitost, zneškodnil ji pozorný Jan Strmeň.

Třetí dvacetiminutovka nezačala pro domácí vůbec podle představ. Už po třiceti sekundách se totiž po výborné přihrávce Jana Schleisse zasloužil o vyrovnání Lukáš Krenželok, jehož střela z první skončila v jihočeské brance – 2:2. Ale Motor odpověděl na srovnání stavu aktivní hrou, díky níž si vysloužil nejen šance, ale také další přesilovou hru. Tu svěřenci Václava Prospala využili zásluhou svého nejlepšího střelce. Po přihrávce kapitána Pavla Pýchy se ranou z první prosadil Zdeněk Doležal – 3:2. Na druhé straně ztroskotala veliká šance Jan Schleisse opět na skvělém Janu Strmeňovi. A když následně dostali domácí možnost rozhodnout v přesilovce, neprosadili se, čímž zadělali na dramatický závěr. Právě v něm totiž udeřili hosté z Vítkovic, kteří zhruba minutu před koncem základní hrací doby využili zdviženou pravici hlavního sudího a v šesti mužích srovnali stav duelu díky Schleissově ráně od modré čáry – 3:3. Když těsně před sirénou selhal Rostislav Marosz v jasné šanci, v Budvar aréně se schylovalo k dalšímu prodloužení.

To poslední Jihočeši zvládli skvěle, když se proti Plzni prosadil Miroslav Forman. Tentokrát se hrálo na českobudějovickém ledě mnohem obezřetněji. Výraznější příležitost přišla až dvě minuty před koncem, ale Vojtěch Polák proti skvělému Strmeňovi neuspěl. Stejně tak na brankáře Motoru nevyzrál ani Josef Mikyska. A jelikož se neujala ani žádná další střela, musely o bonusovém bodu rozhodnout až nájezdy. Ty zvládli lépe domácí hokejisté a zásluhou úspěšných pokusů Pýchy i Doležala zvítězili – 4:3.

Pouze jednodenní pauza. Větší přestávka Jihočechy nečeká. Už v úterý se totiž svěřenci trenéra Václava Prospala představí na ledové ploše v Olomouci. A na stadioně Kohoutů se Motor pokusí vydržet na vítězné vlně.

Madeta Motor České Budějovice - HC Vítkovice Ridera 4:3 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 1:2 - 0:0).

Branky a nahrávky: 7. Toman (Jonák, Plášil), 31. Michnáč (D. Voženílek, Gilbert), 48. Z. Doležal (Pýcha, R. Přikryl) - 17. R. Polák (J. Mikyska, Mallet), 41. L. Krenželok (Schleiss), 59. Schleiss (Štencel). Rozhodčí: Hradil, Horák - Rampír, Špringl. Vyloučení: 3:5, navíc Koch (Vítkovice) 10 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Strmeň - Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Lytvynov, J. Suchánek - Jonák, Toman, Christov - Z. Doležal, D. Voženílek, M. Forman - Karabáček, Prokeš, Martin Novák - Gilbert, R. Přikryl, Michnáč. Trenér: Prospal.

Vítkovice: Miroslav Svoboda - R. Polák, Gewiese, L. Kovář, Štencel, P. Trška, Koch, L. Doudera - Schleiss, Marosz, L. Krenželok - Fridrich, J. Hruška, V. Polák - M. Kalus, Werbik, Dej - Dočekal, J. Mikyska, Mallet. Trenér: Holaň.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Chtěli jsme hrát aktivně, agresivně a nečekat, co předvede soupeř. Chvílemi jsme byli lepší my, chvílemi soupeř. Mrzí nás gól inkasovaný před koncem třetí třetiny. V prodloužení jsme mohli dostat další, proto jsme rádi za dva body po nájezdech, které nám vychytal Honza Strmeň. Ale přáli jsme si tři body. Zápasy, ve kterých vedeme, se musíme naučit dohrávat do vítězného konce."

Radek Philipp (Vítkovice): "Dobře jsme vstoupili do utkání. Chtěli jsme napadat rozehrávku soupeře, což se nám docela dařilo. Bohužel, nedokážeme ze šancí dát gól. Ve druhé části byly lepší Budějovice, jako trenéři jsme museli být k našemu týmu hodně kritičtí. Třetí třetina byla vyrovnaná. V prodloužení jsme mohli rozhodnout, ale musíme pogratulovat domácím k vítězství po nájezdech."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, ridera, vítkovice, Madeta Motor České Budějovice, MFK Vítkovice, HC Vítkovice Ridera, Budvar aréna, Ostrava Aréna, Václav Prospal, Zdeněk Doležal, Miroslav Forman, hokejista, Lukáš Krenželok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Zbytečná ztráta. Motor doma vyhrál po nájezdech, o třetí bod přišel s Vítkovicemi v poslední minutě  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.