Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Loučení se sezonou i velkými jmény. Motor udělal tečku za nepovedeným návratem prohrou s Třincem

Sbohem sezono, sbohem trenére, sbohem kapitáne. Českobudějovický Motor zažil v posledním zápase základní části extraligy jedno velké loučení. Kromě toho, že udělal tečku za aktuální sezonou, dal s největší pravděpodobností vale trenéru Prospalovi. Bohatou kariéru ukončila rovněž dlouholetá opora defenzivy René Vydarený. A výsledek? Ten byl druhořadý, ale v kontextu celého ročníku tradiční.

Jedenapadesát zápasů: deset výher, jedenačtyřicet porážek. Rozlučka s aktuálním ročníkem extraligy, dlouholetou oporou zadních řad Reném Vydareným a pravděpodobně také s trenérem Václavem Prospalem. Českobudějovický Motor očekával těžké utkání s velkým favoritem, kterým byli Oceláři z Třince, ale také s mnoha velkými příběhy.

Úvod utkání nabídl hned několik zajímavých příležitostí na obou stranách. Nejdřív střílel nebezpečně Doležal, na druhé straně pak zvonila za Čiliakem tyč. Následně tlak Ocelářů v útočné třetině rostl až v 10. minutě vyvrcholil první brankou. O tu se postaral Matěj Stříteský, když zužitkoval skvělou nabídku Martina Růžičky – 0:1. Inkasovaná branka se vůbec nelíbila trenérovi domácích Václavu Prospalovi, který za protesty obdržel dvouminutový trest. V nabídnuté přesilové hře se sice hosté neprosadili, ale udeřili paradoxně v oslabení. Dvě minuty před první sirénou unikl obraně Motoru Erik Hrňa a tváří v tvář Marku Čiliakovi nezaváhal – 0:2. Další vzrušení už první perioda nenabídla.

Z oslabení do oslabení. Motor se na startu druhé třetiny takřka nedostal ze hry ve čtyřech. Přestože všechny početní výhody soupeře ubránil, jen těžko se dostával do útočného pásma. Poté, co domácí přežili i hru ve třech proti pěti, následovala kuriózní situace na druhé straně. Jakub Štěpánek si málem srazil kotouč za svá záda, nakonec se však pískala pouze posunutá branka. Krátce po odehrané polovině utkání dostali Jihočeši k dispozici početní výhodu dvou mužů. Ani během ní si však domácí nevytvořili dostatečný tlak, z nějž by pramenilo snížení. A když se gólově neujaly ani samostatné úniky Slováčka, respektive Hrni, skončila druhá třetina bez branek.

Hned na startu posledního dějství šel Motor znovu, už popáté, do oslabení. I tentokrát ale jeho hokejisté soupeři statečně vzdorovali. A ve hře v plném počtu dokázali zahrozit. Brandon Alderson se během dvou minut blýskl hned dvěma povedenými akcemi. Nejprve mu snížení sebral skluzem bránící hráč Třince, ve druhém případě jej zastavil výborný zákrok Jakuba Štěpánka. A tak se místo vstřelené branky dočkali domácí té inkasované. Krásná kombinace na trase Hrehorčák, Freibergs doputovala až k Vladimíru Draveckému, který uklidil kotouč do prázdné klece – 0:3. V další šanci Ocelářů selhal osamocený Kovařčík, na druhé straně pak Martin Novák. Do prázdné klece zvýšil tři minuty před koncem na rozdíl čtyř branek ránou přes celé hřiště Patrik Hřehorčák – 0:4. A tak českobudějovickým skončila pouť mezi extraligovou elitou pro tuto sezonu typickým výsledkem – porážkou.

Českobudějovický tým tak uzavřel svou pouť nejvyšší tuzemskou hokejovou soutěží se ziskem 33 bodů ze 156 možných. A neloučí se jen s extraligou, ale s největší pravděpodobností také se svým trenérem Václavem Prospalem, který Motor mezi elitu vrátil. Současně s ním končí i další velká ikona Motoru René Vydarený. Pokud Jihočeši nechtějí podobné zklamání jako letos dopustit i v příští, sestupem obohacené sezoně, budou muset s novým lodivodem a obměněným kádrem o dlouhé pauze pilně pracovat.

Madeta Motor České Budějovice - HC Oceláři Třinec 0:4 (0:2, 0:0, 0:2).

Branky a nahrávky: 10. M. Stránský (Martin Růžička, Gernát), 19. Hrňa, 51. Dravecký (Freibergs, Hrehorčák), 58. Hrehorčák (Jaroměřský). Rozhodčí: Pešina, Micka - Votrubec, Klouček. Vyloučení: 8:5. Bez využití. V oslabení: 0:2. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Čiliak - Plášil, Vydarený, Štencel, Slováček, M. Beránek, Š. Kubíček - Z. Doležal, R. Přikryl, Martin Novák - Gilbert, M. Toman, Alderson - Holec, D. Voženílek, Jonák - Karabáček. Trenér: Prospal.

Třinec: J. Štěpánek - Gernát, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, M. Adámek, Freibergs, Jaroměřský - Martin Růžička, Rodewald, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, Kurovský - Kofroň, Michael Špaček, M. Kovařčík - Dravecký, Miloš Roman, Hrehorčák. Trenér: Varaďa.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Byl to vcelku solidní zápas. Jediné, co jsem chtěl od kluků, aby se snažili a bojovali, chtěli jsme vyhrát. Udělali jsme všechno, abychom to soupeři ztížili, ale bohužel, provázelo nás dneska to, co nás provází celý rok. Nebyli jsme dostatečně produktivní a góly dával soupeř. Nevyužili jsme ani přesilovku pět na tři a nakonec nedali ani gól, bez toho lze těžko pomýšlet na vítězství."

Marek Zadina (Třinec): "Chtěli jsme vyhrát po čtyřech porážkách v řadě. Byl to kvalitní zápas, Budějovice výborně bruslily, hrály agresivní hokej. My jsme také podali kvalitní výkon. Podržel nás gólman, který musel zlikvidovat soupeřovy šance a jsme rádi za tři body a za to, že jsme měli dobrý zápas před play off. Teď se musíme připravit na nejdůležitější část sezony."

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, třinec, oceláři, HC Oceláři Třinec, trenér, Madeta Motor České Budějovice, René Vydarený, Václav Prospal, Martin Růžička, Jakub Štěpánek, Erik Hrňa, Martin Novák, Matěj Stříteský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Loučení se sezonou i velkými jmény. Motor udělal tečku za nepovedeným návratem prohrou s Třincem  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.