Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jiří Novotný: Vše se seběhlo narychlo. Snad neudělám synovi v neděli ostudu

V červenci oznámil konec své bohaté hokejové kariéry. Teď se ale vydává na pomoc mateřskému týmu v nouzi - Motor trápí marodka v útočných řadách a zkušenosti centra Jiřího Novotného se mu budou hodit. Jak se osmatřicetiletý hráč těší na nedělní souboj proti Hradci Králové, do kterého by měl po devatenácti letech obléci českobudějovický dres?

Jaké jsou ve vás pocity po ohlášení comebacku? A je to návrat skutečně jen v rámci prozatímní výpomoci mužstvu?
Je to jednorázový comeback, tak jsme se domluvili. Je to vše narychlo. Udělal jsem to pro Motor, pro kluky, protože mají čtyři zraněné útočníky, z nichž dva jsou centři. Jel jsem v úterý večer na trénink s krajským týmem HC Samson, kdy mi volali z Motoru, jestli bych nechtěl přijít ve středu ráno na trénink. Říkal jsem Standovi Bednaříkovi s Modrákem (Jaroslav Modrý, pozn. autora), jestli si nedělají srandu. Vysvětlili mi situaci, v jaké se ocitli, že jim chybí hráči do pole. Jenom díky tomu jsme se domluvili, že to přijdu zkusit na trénink. Byl jsem tak na středečním a čtvrtečním tréninku, bylo to docela dobré, takže jsme se dohodli na kontraktu zápas od zápasu. Hrál jsem natolik dlouho, že si samozřejmě uvědomuji, že skočit z kraje do extraligy není žádná sranda, mám z toho obrovský respekt. Je to tak, že když se nic neočekávaného nestane, že bych měl v neděli naskočit. A tam uvidíme, já budu dělat, co budu moct, abych pomohl klukům zápas vyhrát. A po utkání si sedneme a uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet.

Při oznámení konci kariéry jste říkal, že jste si definitivně jistý, a že byste se už do profesionálního hokeje po uzavření kariéry vracet nechtěl.
A za tím já si pořád stojím. Teď se ale jedná o výjimečnou věc, kdy kluci potřebují pomoci. Možná půjde jen o jeden zápas, možná o dva, uvidíme. Vím, co jsem do novin řekl, ale tohle je trochu jiná situace. Beru to doopravdy jen jako dočasnou pomoc, může se stát, že si po zápase s Hradcem podáme ruku, poděkujeme si a tím angažmá skončí. Tak to je postavené. Kontrakt je postaven na tom, že půjdu zápas od zápasu, vůbec nebyla řeč o tom, že bych třeba působil v týmu do konce sezóny. A druhá věc, musím říct, že mi to zpětně přišlo trochu líto vůči synovi Jirkovi, který hraje za Motor. Jeho velikým přáním bylo, aby mě viděl hrát za Budějovice. I když mi to nikdy neřekl a dozvěděl jsem se to od něj až dodatečně. Takže i on byl jeden z největších důvodů, ne-li největší, proč do toho jdu. I kdyby mě měl vidět jen v onom jednom zápase v neděli, tak ať to za stojí za to a užije si to. A doufám, že mu nebudu dělat ostudu.

Jak jste na tom po fyzické stránce?
Pendloval jsem mezi Českou republikou a Švýcarskem, týden jsem byl tady, týden tam. V Budějovicích jsem chodil do posilovny, připravoval se s mými kondičními trenéry, ale to jen proto, že jsem se chtěl udržovat, to bylo celé. Také jsem chodil dvakrát v týdnu na led se Samsonem, odehrál s ním dva ostré zápasy v krajské soutěži. Ve Švýcarsku, kam jsem jezdil kvůli práci, na to samozřejmě nebyl čas, ani by mě nenapadlo tam jít bruslit, protože jsem profesionální kariéru ukončil. Ale nějaká ta fyzička tam je, takže nejhorší by to být nemělo. Ale mám z toho respekt, určitě to bude znát, kluci chodí na led každý den, hraje se už poslední kolo první čtvrtiny extraligy a zápasovou vytíženost, to ničím jiným nenahradíš. Uvidíme v neděli, jak se budu cítit. Na tréninku to nebylo špatné, ale trénink, to je něco jiného než zápas.

Dá se čekat, že vašemu návratu bude věnován velký zájem. Už jste stihl zaznamenat nějaké reakce?
Vše se to seběhlo strašně rychle, zatím nebyl čas to někomu sdělovat kromě několika nejbližších. Teď se to dostalo do médií, čekám, že k tomu dostanu hodně zpráv a reakcí. Přece jen si nevybavuji případ, kdy by někdo z kraje naskočil do extraligy. Takových příběhů asi moc nebude, jestli vůbec nějaký.

Bylo by pěkné, kdyby na váš nedělní start bylo vyprodáno, co říkáte?
(úsměv) Vybral jsem si, co jsem slyšel, jeden z nejsilnějších týmů, Hradci Králové to šlape od začátku soutěže. A samozřejmě každý zná tu rivalitu mezi Budějovicemi a Mountfieldem. Takže by to bylo jenom dobře pro hokej, kdyby bylo v neděli narváno.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hcmotor.cz | Zdroj hcmotor.cz

Štítky Jiří Novotný, Motor, hokej, zápas, extraliga, České Budějovice, kariéra, Hradec Králové, trénink, Švýcarsko, Jaroslav Modrý, Mountfield, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Novotný: Vše se seběhlo narychlo. Snad neudělám synovi v neděli ostudu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.