Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jiří Patera o své sezoně i o Motoru. Komu přál Stanley Cup?

Třiadvacetiletý brankář Jiří Patera v předminulé extraligové sezoně oblékal dres Českých Budějovic, než se vrátil zpátky do Ameriky, kde kvůli koronaviru začínala sezoně později. V posledním zápase v dresu Motoru si ovšem smolně zranil koleno. Jak se se zraněním vypořádal, co říká na výsledky Motoru a jak si užil dočasnou pozici dvojky v NHL?

Loňskou sezonu jste trávil převážně v týmu AHL Henderson Silver Knights. Jak jste byl spokojený se sezonou z osobního hlediska a jak z týmového?
Z osobního hlediska jsem byl spokojený. Odchytal jsem docela dost zápasů oproti loňsku, kdy jsem měl problémy s kolenem (pozn. redakce – zranění při posledním zápase za Motor proti Liberci). Řekl bych, že se mi dařilo, dostal jsem dobrou odezvu od trenérů a organizace. A co se týče týmového úspěchu, tak jsme vypadli v prvním kole a měli bychom příští rok více zamakat.

Koleno je tedy už úplně zotavené?
Musím zaklepat, koleno drží. V průběhu sezony jsem měl chvíle, kdy jsem to cítil trošku víc. Ale musím říct, že zatím drží super.

Poslední zápas NHL jste seděl na lavičce Las Vegas a kryl záda jedničce. Doufal jste, že byste si mohl v tomto utkání zachytat?
V průběhu sezony jsem se objevil na lavičce jako dvojka asi na osm zápasů. A v posledním zápase už nešlo o nic. Bylo to o tom, buď vychytat zápas nahoře nebo druhý den zase na farmě v Hendersonu. Byl jsem rád, že jsem se v kabině mohl vůbec pohybovat, že jsem mohl být s hráči, kteří už působí v klubu dlouho. Pro mě výborná zkušenost.

Dá se srovnat úroveň AHL, kterou jste letos chytal, s extraligou?
Je to úplně jiný hokej. AHL je rychlejší, disponuje mnoha mladými hráči, hraje se kanadsko-americký hokej a v Česku je to spíše takové technické. Kvalitou je to pro mě těžké hodnotit, protože v extralize hraje mnoho zkušených hráčů, kteří už vědí, co a jak, jelikož zde působí dlouho.

Sledoval jste finále Stanley Cupu a komu jste výhru přál?
Samozřejmě jsem to sledoval a viděl, jak se z Colorada stal válec. Je to těžké, Ondřej Palát už to vyhrál dvakrát po sobě a asi jsem to přál více Coloradu, aby to vyhrál někdo jiný, aby se vítězem stal Francík (pozn. redakce – Pavel Francouz) a přál jsem jim to.

Jak jste hodnotil výkony Pavla Francouze?
Podal výborné výkony po problémech s kyčlemi, kterými si prošel, plus prodělal jiná zranění. Jsem hrozně rád, že zachytal i v play off a ukázal, že může být i v pozici jedničky.

Sledoval jste výkony Motoru? Co říkáte na bronzovou medaili?
Sledoval jsem a jak jsem říkal před začátkem sezony, že skončí v první čtyřce na konci základní části, tak jsem měl pravdu. Jsem hrozně rád, že se podařilo postoupit do semifinále, škoda, že to nevyšlo se Spartou, ale jsem moc rád, že se dostali takhle daleko.

Jaké máte plány na léto?
Už jsem tu asi měsíc, viděl jsem se s rodiči, před dvěma týdny už jsem začal trénovat, teď začínám chodit i na ledy. Plány mám takový, že se chci vidět se všemi, se kterými jsem se dlouho neviděl a za dva týdny poletím zpátky.

Další příprava na vás tedy čeká v Americe.
Přesně tak, chci si také najít bydlení, chci si zvyknout na vedra, i když do Česka už také dorazila. Ale chci tam být dříve a zvyknout si na prostředí.

Proč si musíte hledat nové bydlení?
Loni jsem byl po hotelech, protože jsem celou sezonu trávil tak, že jsem lítal do Hendersonu, do Vegas, všude možně. A ti hráči, kteří takhle pendlují, si nemusí platit bydlení a tým to zařídí. Ale jakmile už je místo v AHL či nahoře jisté, musejí si to hráči platit sami. Mě čeká shánění nábytku a podobné blbosti.

Určitě to ale bude pohodlnější než bydlet po hotelech.
Určitě, těším se až budu mít svoje místo, kam budu moci zalézt a nebýt jen po hotelech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Motor České Budějovice

Štítky hokej, motor, rozhovor, patera, Madeta Motor České Budějovice, Jiří Patera, Stanley Cup, úraz, National Hockey League, Amerika, American Hockey League, hotel, bydlení, Colorado Avalanche

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Patera o své sezoně i o Motoru. Komu přál Stanley Cup?  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.