Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jan Strmeň: Noví obránci? Přišel důraz. Zvykneme si rychle

Pod Černou věží ho čeká letos už šestá sezona. Jedenatřicetiletý Jan Strmeň vloni naskočil do branky ve dvaadvaceti zápasech. Do následujícího ročníku vstupuje plný odhodlání a věří, že letní přestavba přinese Motoru mnohem lepší umístění.

Máte teď poslední týden suché přípravy. Jak jste s ní spokojen?
Popravdě jsem rád, že už se blíží konec. Letní příprava je sice důležitá, ale všichni už se vidíme spíš na ledě. V posledním týdnu nás navíc čekají závěrečné testy, které si myslím, že dopadnou dobře. Všichni totiž makali na sto padesát procent.

Už máte nějaké plány na následující volno?
Zatím to vypadá spíš na takové aktivní volno, protože dostaneme tréninkové plány. Osobně mám poté v plánu jen návštěvu rodičů v Havířově a jinak mi bude dělat společnost můj pes Čestmír.

Po odpočinku na vás v polovině července už čeká příprava na ledě. Těšíte se, až znovu navlečete výstroj?
Určitě. Každý se na letní přípravu těší, ale pak všichni chceme zase rychle její konec a být už na ledě. Naštěstí to ale opravdu uteklo a bude to opět něco jiného i díky novým příchodům. Kluci podle mě skvěle zapadli a začíná tu být výborná parta. Všichni se tedy na led těšíme a myslím si, že i přípravné zápasy budou hodně kvalitní.

Suchou přípravu jste strávili pod novým kondičním trenérem, Josefem Žáčkem. Máte jako brankář nějak upravený tréninkový plán, nebo trénujete stejně jako ostatní?
V minulých letech jsem měl já, ale i Hrášek v tomhle volnost. On trénoval ve Stace s Dominikem Kodrasem a já byl v kontaktu s Tomášem Cibulkou. S příchodem kondičního trenéra se to ale změnilo a jak trenér, tak i vedení chtělo společnou přípravu. Já tedy zůstal s týmem a byla to pro mě zase nová a příjemná zkušenost. Zjistil jsem, co mi sedí, zkusil něco nového a snad to takhle bude fungovat i na ledě.

Během všech těchto změn ale zůstává jedna stálice a to právě váš trenér Stanislav Hrubec. Jaký s ním máte za ta léta vztah?
Myslím si, že máme hodně nadstandardní vztah. Když jsem byl ještě v Třinci, tak právě Standa mi volal, že o mě má Motor zájem. Navíc, když jsem takhle daleko od domova, tak on je taková „kontrola“ nade mnou a s každým problémem mi pomůže, za což jsem mu vděčný. Nejsem ale jediný, kdo s ním má z brankářů takhle skvělý vztah a pro nás je opravdu dobře, že se na někoho můžeme takhle obrátit.

V Budějovicích vás čeká už šestá sezona. Čekal jste, že tu budete takhle dlouho působit?
Upřímně jsem to nečekal. Šel jsem do Motoru s cílem postoupit do extraligy a dostat v ní šanci. To se mi tady povedlo a jsem za to moc rád. Jsem vděčný, že tu můžu být už šest let a uvidíme, jak to bude dál a jestli ještě nějaké roky přidám.

Považujete se už tedy za „Budějčáka“?
Myslím si, že už jsem se za něj považoval po jednom roce. Město mi neuvěřitelně sedlo a už jsem to i několikrát v rozhovorech zmiňoval, o jak skvělé hokejové prostředí tady jde. Za ten první rok jsem tady všechno i s okolím projel a teď už to jen „oťukávám“. Jsem tady hrozně spokojený, a jak už jsem říkal, chtěl bych tu ještě nějaký ten čas zůstat. Všechno ale záleží na mně a hlavně na tom, jak se mi bude dařit v bráně.

Třetím rokem budete tvořit brankářskou dvojici s Dominikem Hrachovinou. Souhlasíte s jeho názorem, že máte spolu nadstandardní vztah?
Naprosto souhlasím. Za tu dobu, co jsem tady, jsem měl skvělé vztahy se všemi brankáři a doteď jsem s každým v kontaktu. S Hráškem to je ale trošku specifičtější tím, že už se známe skoro dvacet let, když jsme proti sobě chytali už jako děti na turnajích. Jsem rád, že ho můžu mít za parťáka. Je to výborný brankář a já na něj samozřejmě budu tlačit, aby byl ještě lepší.

V loňské sezoně jste měl oproti Dominikovi nižší průměr inkasovaných branek i lepší úspěšnost zákroků. Řešili jste tuhle statistiku spolu během sezony?
Tahle statistika šla úplně mimo nás. Snažili jsme se pomoci týmu a hlavně je pro nás vždy důležitější vítězství, než nějaké statistiky. Loni se nám ale moc nedařilo a nakonec jsme byli rádi, že jsme nemuseli do baráže. Určitě na minulou sezonu chceme zapomenout, v další sezoně být lepší oba dva a udělat zase nějaký dobrý výsledek.

Během sezony jste spolupracoval i osobně s mentálním koučem. Komunikujete s ním i přes letní přípravu?
Přes léto jsme spolu v kontaktu, ale víceméně si řekneme, jak se máme. Chce mě nechat odpočinout, protože ta sezona je občas trošku náročnější. Určitě ale budeme spolupracovat i nadále. Hrozně mi totiž pomohlo nejen v hokeji, ale i v osobním životě a já jsem mu za to vděčný.

Oproti zmíněné loňské sezoně před vámi bude stát čtveřice nových obránců. Jak hodnotíte tuto přestavbu?
Přestavbu hodnotím kladně jak vzadu, tak i vepředu a tým si opravdu dobře sedl. Když si vezmu čistě obranu, tak nám vloni chyběl důraz, který teď s Gulim, Šticháčkem a i Doudym přišel. Uvidíme, kdo bude mít příští rok více zákroků, jestli kluci před námi, nebo my.

Bude podle vás těžké zvyknout si na toto nové složení, které bude před vámi operovat?
Naopak si myslím, že to půjde rychle. S panem Čihákem na to hned na ledě vlítneme. Navíc jsem za ty roky zažil už hodně systémů, a tak si myslím, že i když bude něco málo nového, tak nám to všem rychle sedne.

Věříte, že tým bude mít na lepší umístění, než loni?
Tenhle tým má určitě navíc a věřím, že budeme na lepším umístění. Klidně i v mnohem vyšších patrech tabulky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Motor České Budějovice

Štítky české budějovice, motor, hokej, strmeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strmeň: Noví obránci? Přišel důraz. Zvykneme si rychle  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.