Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeši poprvé v baráži vyhráli. Rozhodnutí trefil z trestného střílení Nouza

Premiérové vítězství v extraligové baráži si připisují hokejisté ČEZ Motoru po domácím utkání s Olomoucí. Jihočechům se povedla zejména první třetina, ve které nasázeli za Trvajova záda tři branky a odskočili svému soupeři. Poté ztratili tempo a dali hostům naději na body, poslední dvacetiminutovku ale sehráli aktivně a těsné vedení udrželi.

Extraligová Olomouc vlétla na českobudějovické hokejisty zhurta, Gába toho při pokusech hostujících hráčů moc neviděl. Z vedoucí branky se však na začátku 5. minuty radovali domácí, když Trvaje po výborné akci a přihrávce v podání Přibyla prostřelil Marek Vaniš.

Oproti minulému domácímu duelu se Jihočechům dařila souhra, což znovu předvedli v čase 8:38, kdy Suchánek přihrál k brance Strakovi, ten našel u druhé tyčky Luboše Roba a juniorský útočník Motoru poslal svůj tým v početní výhodě do vedení o dva góly.

Jenže kohouti nedali kůži lacino, ve 12. minutě se po nepřehledné situaci před Gábou prosadil Jakub Herman a bylo to 2:1. Ale motorákům vyšla také další přesilovka, když se mezi střelce úvodní třetiny pátého barážového duelu zapsal Michal Švihálek.

Skvělá fazóna vydržela svěřencům Petra Rosola i po návratu z kabin. Tomáš Nouza se ve 22. minutě řítil sám na gólmana, Ondrušek jej fauloval a nařízené trestné střílení domácí štírek brilantní bekhendovou střelou do horního růžku olomoucké svatyně proměnil - 4:1.

S přibývajícím časem se Motoru přestalo herně dařit. Z ledu se vytratila lehkost, přesnost přihrávek i dobré zakončení. A Mora tento výpadek tvrdě potrestala. Gába neudržel ve 30. minutě pokus Kucharczyka a Rostislav Marosz svou přesilovkovou dorážku zasunul do budějcké klece.

Kontaktní branku vstřelili Hanáci zanedlouho, o jejím uznání se však musel rozhodčí dlouze radit se svým kolegou u videa. Autorem gólu na 3:4 z pohledu Olomouckých byl označen David Škůrek. Budějčáci museli před závěrečnou dvacetiminutovkou napnout všechny síly, aby těsné vedení udrželi.

To se jim nakonec podařilo, herně se zvedli a měli několik šancí. Patera naštěstí pro domácí rozvlnil síťku jen zboku, na druhé straně nebyli úspěšní ani Kuchejda, Nouza a Marek. Gólovou pojistku přidal v samém závěru Nouza, když při power-play zavážel puk do prázdné branky, bohužel ale nevěděl, kolik zbývá do konce, a než kotouč překročil čáru, čas vypršel. Motor tak porazil Olomouc „pouze“ 4:3.

„V první třetině se nám podařilo vyvinout tlak. Odehráli jsme ji tak, jak jsme si řekli, a navíc se nám povedlo proměnit pár přesilovek. Potom jsme se ale trošku lekli, pustili soupeře do hry a ten byl aktivnější. Naštěstí ve třetí třetině jsme se vrátili k naší hře a zápas zvládli. Kdybychom ještě proměnili nějakou početní výhodu, mohlo to být klidnější. Za tři body jsme rádi,“ řekl asistent trenéra domácích Radek Bělohlav.

„Domácí hráli s nasazením a dobře kombinačně. My jsme jim to v první třetině dost usnadnili, takhle hrát v baráži nemůže. Nebyla tam žádná zodpovědnost, nedobruslovali jsme útoky, přečíslení a dělali hloupé fauly, za které nás Motor potrestal. Hrát jsme začali až za stavu 4:1, jenže to byl z naší strany upracovaný hokej,“ hodnotil zápas olomoucký kouč Petr Fiala.

Příští zápasy baráže se budou hrát na hřištích soupeřů - v neděli zajíždí Motor do pražského Edenu a hned po Velikonocích sehraje další vzájemný mač s olomouckými kohouty. Doma se představí zase za týden, v pátek 10. dubna od 17 hodin proti Slavii Praha.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Olomouc 4:3 (3:1, 1:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Vaniš (Přibyl, Rob), 9. Rob (Straka, Suchánek), 17. Švihálek (Pajič, Žovinec), 22. Nouza (TS) - 12. Herman (Zuzin, Matai), 30. Marosz (Kucharczyk, Ondrušek), 32. Škůrek (Patera, Dlouhý). Rozhodčí: Mikula, Mrkva - Charvát, Flegl. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. Diváci: 5838.

ČEZ Motor České Budějovice: Gába (Bláha) - Punčochář, Žovinec, Suchánek, Vráblík, Mucha, Semrád, Škopek - Marek, Pajič, Švihálek - Nouza, Straka, Kuchejda - Vaniš, Rob, Přibyl - Švec, Trummer, Boháč - Doktor. Trenér Petr Rosol.

HC Olomouc: Trvaj (Vošvrda) - Vyrůbalík, Janáček, Ondrušek, Škůrek, Staněk, Houdek, Rašner - Laš, Knotek, Buc - Řípa, Marosz, Kucharczyk - Matai, Herman, Zuzin - Dlouhý, Patera, Rachůnek. Trenéři Petr Fiala a Jiří Dopita.

Pořadí barážové tabulky: 1. Slavia (11), 2. Chomutov (7), 3. Olomouc (7), 4. MOTOR (5).

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, HC Olomouc, baráž o extraligu, Madeta Motor České Budějovice, baráž, Tomáš Nouza, ČEZ, Luboš Rob, Jakub Herman, Rostislav Marosz, Michal Švihálek, HC Slavia Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeši poprvé v baráži vyhráli. Rozhodnutí trefil z trestného střílení Nouza  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.