Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

„Spartu jsme neubránili!“ má jasno Jakub Kovář

Přestože českobudějovičtí hokejisté už mají odehrané další utkání nové sezony Tipsport extraligy proti Liberci (s Bílými Tygry ve středu prohráli 2:4), Budějcká Drbna se ještě jednou vrací k poslednímu domácímu zápasu s pražskou Spartou, který byl k vidění v neděli na ledě jihočeské Budvar arény.

ČTĚTE TAKÉ: Kompletní statistika a další fotografie

Hosté nastoupili do zápasu s cílem odčinit porážku 4:3 ze zápasu European Trophy, kterou utržili od Mountfieldu před necelým měsícem. Takřka v celém průběhu první třetiny se díky vyrovnanému výkonu obou mužstev střídaly příležitosti na obou stranách. Nejtutovější možnosti skórovat měli na hokejkách domácí Květoň a Martynek, kteří byli před Pöpperlem sami, ani jeden z nich proti sparťanskému strážci branky neuspěl. Lukáš Květoň se ale ještě před odchodem do kabin stačil přeci jen blýsknout, když v přesilovce a čase 19:30 využil přihrávku kapitána Ptáčka a puk trefil do horní části sparťanské svatyně – 1:0.

V úvodu druhé části hry byl ústřední postavou na ledě gólman Sparty Tomáš Pöpperle, který dal o sobě vědět při dvou nepříliš povedených akcích. Nejprve přihrál ve 23. minutě přesně na hůl Kuchejdovi, ten však svoji dobrou příležitost ke zvýšení vedení zahodil. Zanedlouho hráli hosté přesilovku, při níž se brankář hostů opět připomněl. Tentokrát fauloval unikajícího Šimánka a počet hráčů na ledě se vyrovnal. Po půlce zápasu se začaly střídat šance na obou stranách – střely Ivana Rachůnka a Tona zlikvidoval Kovář, následně zahrozil samostatným únikem Sailer, v dobrých příležitostech byli před Pöpperlem také Martynek a Marek. Oba gólmani však excelovali, a tak divácky atraktivní prostřední dvacetiminutovka skončila bez branek.

Třetí třetina mohla rozhodnout o vítězi – a tak se i stalo. Naneštěstí pro domácí mužstvo to byli sparťané, kteří na začátku 45. minuty vyrovnali přesnou střelou Petra Tenkráta do horní části Kovářovy branky. Po neúspěšném projektilu Kuchejdy zahrozil hned dvakrát agilní Pacovský, ani on však gól nedal. Sparta měla v následujících minutách navrch a potvrdila to v 52. minutě vedoucím gólem kapitána Michala Broše, jenž se zblízka trefil přesně k tyčce. Po dalších pokusech Lapšanského a Broše bylo jasné, že se domácí už nejspíš na nic nezmůžou. Nepomohla jim ani minutu a půl trvající hra bez brankáře, při které inkasovali potřetí – k odraženému puku se dostal Petr Ton a uzavřel skóre na 1:3.

Příští domácí utkání sehrají hokejisté HC Mountfield tento pátek od 17.20 hodin s průběžně čtvrtými Vítkovicemi. A Budějcká Drbna rozhodně nebude v Budvar aréně chybět!

Hodnocení trenérů

Trenér HC Mountfield František Výborný:„Sparta hrála velmi dobře. Od první minuty předváděla agresivní hokej a pro nás bylo těžké se s tím vyrovnat.  Ve druhé třetině jsme sice mohli zvýšit, ale hosté hrozili díky svým rychlým hráčům z brejků. Pro beky bylo těžké uhlídat zadní vrátka. Důvodem naší prohry je skutečnost, že jsme nedokázali navázat na naši tradiční hru. V podstatě jsme nedostali soupeře pod tlak. Už minule jsem říkal, že někteří hráči se soupeře báli – i tentokrát ne všichni předvedli adekvátní výkon. Se sestavou to pravděpodobně zamíchá.“

Asistent trenéra Sparty Praha Richard Žemlička:„Do Budějovic jsme jeli s tím, že nás čeká velmi těžké utkání. Hráli jsme počtvrté venku, do toho máme za sebou zápas s New York Rangers, a tak nás v první třetině domácí přehrávali a byli lepším týmem. Zároveň nám dali třicet sekund před koncem vedoucí branku, i když jsme to chtěli dohrát bez gólu. Ve druhé části hry jsme se zlepšili ve středním pásmu a hra se vyrovnala. Od poloviny duelu jsme pak začali soupeře přehrávat a vrátily se nám chybějící síly. Vyhráli jsme se štěstím, ale v závěru jsme si vypracovali více gólových šancí.“

Očima hráčů

Zápas se Spartou byl velmi prestižní pro bývalého hráče pražského klubu a v současnosti kapitána Českých Budějovic Františka Ptáčka. Porážka ho mrzela. „Dvě třetiny to vypadalo, že zvítězíme, ale hraje se až do konce, což jsme neudělali. Sparta toho využila a dostala se do vedení. Pak už jsme jen v křeči zkoušeli vyrovnat. Hosté byli důraznější, díky nastřelovaným pukům hráli jednodušeji a šli více po výhře. Z jejich důrazu vlastně padnul rozhodující gól, když kotouč vybojovali a najednou se ocitl hráč sám před bránou,“ uvedl Ptáček, jenž byl vyhlášen nejlepším domácím hráčem zápasu.

„První třetina byla taková zahřívací, ale po přestávce měli hosté minimálně čtyři gólové šance. Dávali jsme jim moc nabídek ke skórování, které v poslední části hry dokonale využili. Situaci jsme podcenili, sparťané ujeli do přečíslení a Tenkrát to nádherně trefil. Stejně padla i druhá branka, když se přede mnou objevil neobsazený hráč. Stav 1:0 neumíme uhrát, přitom musíme makat dál a přidat druhou branku. Hráli jsme špatně a Spartu jsme neubránili,“měl jasno gólman Motoru Jakub Kovář.

První branku zápasu, která zároveň byla jeho premiérovým zásahem do černého v nové sezoně, vstřelil útočník Sparty Praha Petr Tenkrát: „Mým posunem do druhé lajny se hru podařilo oživit a padalo nám to tam. Hráli jsme takhle celou přípravu. Když dáte první gól v sezoně, dost se vám uleví. Vážím si toho, že jsme tady uhráli tři body,“ řekl bezprostředně po zápase Tenkrát.

Štítky HC Sparta Praha, Jakub Kovář, Bílí Tygři Liberec, Budvar aréna, Extraliga ledního hokeje, Mountfield Hradec Králové, Tomáš Pöpperle, František Ptáček, Madeta Motor České Budějovice, Lukáš Květoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Spartu jsme neubránili!“ má jasno Jakub Kovář  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.