Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fantastický obrat! Na Jihostroj si nepřišlo ani Karlovarsko

Vypadalo to, jako by se Sportovní hala přenesla o pár měsíců dopředu. V rámci 10. kola UNIQA volejbalové extraligy totiž viděla úchvatné střetnutí mezi prvním Jihostrojem a čtvrtým Karlovarskem. Ačkoliv si hosté připsali první dva sety utkání na své konto, současný lídr extraligové tabulky však nesložil zbraně a dokonalým obratem vybojoval už desáté vítězství. Stále tak zůstává v české nejvyšší soutěži neporažen.

Domácí volejbalisté vstoupili do šlágru kola lépe. Díky precizní obraně si v úvodu vypracovali tříbodový náskok a vedli 6:3. Do prvního technického oddechového času zavedl oba týmy útok do zámezí z ruky Džavoronoka. Stav byl 8:5 pro Jihostroj. Jenže po návratu na palubovku chybovali postupně Michálek, Maciel a Kryštof, na kterého šlo dělové podání od Szczerbaniuka, a rázem bylo srovnáno. Hostům úspěšná série nalila krev do žil a Karlovarsko dokázalo utéct svému soupeři na rozdíl tří bodů. Kouče Jana Svobodu to popohnalo k vyžádání time-outu. Jihočechy trápil v prostřední pasáži první části příjem, čehož čtvrtý celek tabulky náležitě využil. Sukubův útok středem znamenal vedení už 16:11. Západočeši navíc ze svého náskoku nijak zásadně neztratili a do koncovky šli při vedení 20:16. Když byl navíc po chvíli zablokován Fila, světelná tabule ukazovala pro Karlovarsko skóre 22:16. Domácí trenér na to reagoval jeho střídáním, poprvé do utkání zasáhl Kuliha. Zdramatizovat závěr ještě přišel na podání Sobotka, který dvěma esy snížil na 19:23. Donutil tak hosty vzít si oddechový čas. Následující pokus ale poslal do autu a Karlovarsko mělo pět setbolů. Lehkou korekci zvládl Filip Habr, ztrátu úvodní sady ale neodvrátil.

Podstatně vyrovnanější byl začátek druhé části, do které Jihostroj vstoupil s Kulihou na hřišti. A právě on si za stavu 6:6 připsal eso po lajně a strhl vedení na stranu svého týmu. Chvíli na to ho ale napodobil Džavoronok a Karlovarsko vedlo 8:7. Byla to především obrana, která toho času zdobila Západočechy. Hlavně díky ní si před svým soupeřem udržovali drobný, ale hodně potřebný náskok. Ten se povedlo smazat o chvíli později na hlavním kůlu, kde byl úspěšně zablokován Kriško. Dlouhodobě vyrovnaný stav narušili až hosté těsně před technickým time-outem. K lavičkám se šlo za stavu 16:14 pro Karlovarsko. Vrátit vše na začátek se povedlo až Michálkovi, po jehož útoku se Široký dušoval, že míč netečoval. Rozhodčí ale byli neoblomní. Hned nato však při servisu Kriška protivník znovu odskočil a Jihostroj musel opět dotahovat. Do koncovky navíc Fila neposlal svůj tým v kontaktu, jeho útok z hlavního kůlu mířil do zámezí. Stav byl 18:21 z pohledu Českých Budějovic. Ty už s výsledkem v závěru nic neudělaly a Karlovarsko se tak stalo prvním týmem, který ve Sportovní hale dokázal v letošní sezoně bodovat.

Skvělý vstup však Jihostroj zaznamenal do třetího setu. S kapitánem Filipem Habrem na podání, který nevynechal ani přímý bod z podání, se dokázal dostat do vedení 6:0. Parádní úvod se na výkonu Jihočechů projevil a ti ničili v další části hry soupeře jedním přesným útokem za druhým. Po výborném příjmu Kryštofa zvyšoval Maciel už na 15:6. Vypadalo to, že rozjetá domácí mašina nahodila všechny své motory. Západočechům nedala moc prostoru a demolovala je bod po bodu. Za stavu 22:9 už bylo jasné, že diváci ve Sportovní hale uvidí ještě minimálně jeden set. Machův blok přinesl neuvěřitelných 14 setbolů! Využít se povedlo třetí v pořadí.

Českobudějovičtí volejbalisté vstoupili do čtvrtého dějství podobně jako do toho předchozího, jenže z tříbodového náskoku brzo sešlo. Do technického oddechového času ale šli přece jenom šťastnější. Po přímém bodu Michálka byl stav 8:7. O chvíli později předvedl ukázkový blok Mach a Jihostroj vedl již 12:9. Rozhození hosté kupili chybu za chybou, důkazem byl až moc razantní útok Kriška z hlavního kůlu. Jihočeši mohli jít k lavičce na druhou povinnou pauzu při vedení 16:12. Netrvalo dlouho a Maciel náskok navýšil. Při podání si našel na lajně číhajícího Džavoronoka a svým raketovým servisem jej doslova poslal k zemi. Vynikající obrana Českých Budějovic byla klíčem k zisku čtvrtého setu. Hlavně díky precizní práci blokařů na síti si Jihostroj kontroloval vedení. Do koncovky vstoupil za stavu 21:14. Když Sobotka našel přesným podáním Pfeffera, jenž nedokázal správně přijmout, na pořadu dne bylo osm setbolů. Hned ten první využil po dalším špatném příjmu Džavoronoka domácí nahrávač Habr.

A zkrácenou sadu zahájili lépe hráči v černobílých dresech. O svůj dvoubodový náskok ale po vlastních chybách přišli. Do změny stran si jej však Jihostroj vzal zpátky, vytlučené bloky Filou znamenaly vedení 8:6. Hned poté Sobotka našel na příjmu nejistého Pfeffera a ten daroval domácím další bod. Karlovarsko se dvakrát dokázalo dotáhnout na nejtěsnější možný rozdíl, lídr extraligy se však vykolejit nenechal. Podání Szczerbaniuka přineslo Jihostroji dva setboly. Hned ten první využil Maciel přímým bodem z podání a dokonal obrat celého duelu.

Další utkání čeká v rámci Poháru CEV Jihostroj 16. prosince. Ve Sportovní hale bude od 18 hodin odvracet vyřazení německým Dürenem.

„Musím kluky za první část nepochválit, když to řeknu slušně, za druhou už pochválit. Ať už to nazveme jakkoliv, jestli je to síla družstva, charakter, bojovnost nebo jen schopnost to otočit, tak to je strašně důležité. Takové zápasy nejsou jednoduché. Mají svou cenu. První set jsme nemohli vyhrát, hráli jsme nezodpovědně, netakticky, kazili jsme servis. Nevím, proč to na nás zůstalo ležet ještě jeden set, ale je pravda, že do té doby Karlovy Vary lépe útočily. Měli jsme problém s příjmem, vysokými balony a v podstatě jsme neměli útočníka. Od třetího setu se to začalo otáčet. Stejný problém začaly mít Karlovy Vary a nepopasovaly se s tím. Musím být spokojený, ve všech činnostech jsme vyšli lépe. Ale mě nejvíce těší otočení toho zápasu,“ říkal na tiskové konferenci trenér Jihostroje Jan Svoboda.

„Jeli jsme sem s tím, že Budějovice hrají dobře. Chtěli jsme je nějakým způsobem zaskočit a překvapit. To se nám první dva sety povedlo. Hráli jsme to, co bychom produkovat chtěli. Ubránili jsme stěžejní hráče, ustáli jsme přihrávku. Od třetího setu jsme nedokázali přihrát, navíc jsme šli v útoku do plných, do zorganizované obrany, což byla strašně těžká věc. Balony jsme nedohrávali. To byl jednoznačný rozdíl třetího a čtvrtého setu. Přestali jsme bránit to, co jsme chtěli. A co se týká tie-breaku, opět nám ublížil servis Budějovic. To byl rozhodující faktor. Jinak to bylo bojovné utkání, možná divácky zajímavé. Sice jsme 2:3 prohráli, ale byl to pro nás hodně těžký zápas,“ hodnotil lehce zklamaný kouč Karlovarska Petr Brom.

VK České Budějovice -  VK ČEZ Karlovarsko 3:2 (22:25, 19:25, 25:12, 25:16, 15:12)

Rozhodčí: Pecháček - Krtička.
Čas: 116 minut.
Diváci: 1216.
Nejvíce bodující hráči: Maciel (22) - Džavoronok (17).

VK České Budějovice: Michálek, Sobotka, Habr, Fila, Mach, Maciel - libero Kryštof. Střídal Kuliha. Trenér Jan Svoboda.

VK ČEZ Karlovarsko: Szczerbaniuk, Široký, Bartoš, Džavoronok, Sukuba, Kriško - libero Pfeffer. Střídali Janků, Málek a Eriksson. Trenér Petr Brom.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Karlovarský kraj, Jihostroj, sportovní hala, Česká volejbalová extraliga mužů, Filip Habr, České Budějovice, Jan Svoboda, VK Jihostroj České Budějovice, ČEZ, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fantastický obrat! Na Jihostroj si nepřišlo ani Karlovarsko  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.