Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihostroj nedokázal porazit Duklu a série se vrací do Budějc

Napínavá finálová série stále nemá svého vítěze. Protože stále platí jedno, oba týmy si drží svou domácí neporazitelnost. Dnes liberecká Dukla vyhrála 3:2 a v neděli se tak série vrací na jih Čech.

Po klasickém rozcvičení a národní hymně konečně začíná čtvrté finále o mistra ČR ve volejbale. Dukla nastupuje s jednou změnou – na bloku s Alešem Holubcem. I hosté vyměnili do základní sestavy jednoho hráče na postu univerzála, zde nastupuje Marek Šotola místo Filipa Křesťana. Právě při podání univerzála Jihostroje hosté odskakují o dva body (2:4). A po neuvěřitelně dlouhé výměně se daří Dukle vyrovnat. Jan Štokr z velké nouze vytlouká blok Jihostroje a na ukazateli svítí 10:10. Další rozehra nám končí jestřábím okem, zda budou mít rozhodčí pravdu, si chvilku počkáme. A měli, míč končí těsně v autu a hosté získávají jedenáctý bod (10:11). Až po bloku Jakuba Veselého se vedení pomaličku přesouvá na stranu Dukly (12:11) a Jihostroj zastavuje rozjíždějící se domácí oddechovým časem. Po time Marek Šotola míří do velkého autu a Dukla vede o dva body (14:12). Další parádní podání Bartosze Pietruczuka a máme tu druhý time René Dvořáka (15:12). Snad první nevynucená chyba Dukly (smeč do autu) a technická smeč z hlavního kůlu (Petr Michálek) a je vyrovnáno (15:15). I trenér domácích Michal Nekola zastavuje hru oddechovým časem. První eso utkání si připisuje Andrej Grut a Dukla vede o dva body (19:17). Honza Štokr je v těchto fázích k neudržení a tvrdým útokem ze zadní zóny zvyšuje (21:18). Dobře postavený blok Jakuba Veselého a na stranu Dukly připlouvá další plusový bod (22:18). První dějství rychle spěje do koncovky. První setbol získává Jan Štokr technickou smečí do zadní části pole soupeře na ukazateli svítí 24:20. Hned první setbol domácí proměňují. Andrej Grut s přehledem smečuje mezi dva hráče Jihostroje a domácí se ujímají vedení 1:0 na sety.

Do druhého setu hosté mění univerzála. Marek Šotola po několika chybách (7x smečoval a nezaznamenal žádný bod a dvakrát zkazil své podání) zůstává sedět na střídačce a na jeho místo přichází Filip Křesťan. V úvodu setu nám hru zastavuje opět jestřábí oko. Nepatrné teče bloku utekly rozhodčím a hosté vedou (2:3). Po bloku (Valerii Todua) odskakuje Jihostroj o dva body (2:4) jako v prvním setu. Za stavu 6:6 je vyrovnáno. Smeč Jihostroje končí na pásce. Další útok hosté vedou až za anténkou, ale zda tak bylo, to až po jestřábím oku. Tak jestřábí oko nám nic neukázalo a máme tu nový míč, ale domácí vedou 7:6. Při podání Miguela De Ama se hosté rychle vrací do bodového vedení (7:8), ale druhé podání kazí a je vyrovnáno. Atmosféra v hledišti je fantastická. Oba tábory se předhánějí v povzbuzování. Jenom škoda, že se nedostalo do liberecké sportovní haly více lidí. Někteří se bohužel do haly nevešli a museli jít domů sledovat utkání pouze v televizi. Až po bloku Bartosze Pietruczuka se domácí dostávají zpět do jednobodového vedení (13:12) a René Dvořák si žádá oddechový čas. Petr Michálek a Radek Mach zastavují dvakrát útok domácích blokem a nyní jsou hosté ve vedení o dva body (14:16). Michal Nekola žádá oddechový čas, po kterém tu máme opět jestřábí oko. Čárový rozhodčí Petr Louka ale viděl podání do autu a domácí získávají bod (15:16). Podání Miguela De Ama opět slaví dílčí úspěch a nedostatečný útok Dukly hosté trestají. Filip Křesťan vytlouká blok a Jihostroj již vede o tři body (15:18). V koncovce druhého setu hosté navyšují svůj náskok (18:22), protože domácí míří do autu. Ani jestřábí oko neodhalilo teče a náskok hostů je již velmi nebezpečný. Po zkaženém podání Dukly se hosté radují z dnešního prvního setbolu. Valerii Todua přichází na podání a i on zaznamenává přímý bod z podání a je vyrovnáno 1:1 na sety.


Fanoušci vyrazili podpořit Jihostroj na sever Čech.

Úvod třetí sady patří dělovému podání Filipa Křesťana a Jihostroj nepatrně bodově odskakuje (0:2). Dvojblok hostů a vedení je tříbodové (2:5). Další sporný míč na síti, zda nahrávač Jihostroje hrál na straně Dukly, ale jestřábí oko nedokáže odhalit a hosté již vedou 2:6. Po smeči Filipa Křesťana do anténky Dukla snižuje na rozdíl dvou bodů (7:9), ale další bodový blok Jihostroje (Petr Michálek) vrací čtyřbodové vedení na stranu hostů (8:12) a další neuvěřitelně krásné výměny nám zvedají oba tábory diváků z laviček. Velmi přísně posouzený tažený míč domácímu nahrávači dovoluje hostům odskočit o pět bodů (11:16). Snížené vedení Jihostroje přichází až při podání Andreje Gruta. Smeč Bartosze Pietruszuka a úspěšný blok Jiřího Srba a hosté vedou pouze o dva body (16:18). Po time René Dvořáka již hosté získávají podání a vzápětí i úspěšně blokují a opět Dukle bodově unikají (16:20). Michal Nekola zastavuje hru oddechovým časem. Další bod blokem si připisuje Jiří Srb a snižuje na rozdíl dvou bodů (18:20). Bohužel pro Duklu, další nepřesnost na útoku a Jihostroj vede 18:22. Po bloku Radka Macha tu máme setbol pro Jihostroj (19:24). Jakub Veselý signálem středem první setbol odvrací. Druhý si již Jihostroj pohlídal. Filip Křesťan smečí z hlavního kůlu po lajně získává rozhodující míč třetí sady a hosté jsou jediný set od zisku titulu.

Po vyrovnaném úvodu čtvrté sady odskakují hosté o dva body po přešlapu útočné třímetrové lajny domácím hráčem (3:5). Bezchybnou hrou obou celků se nám stav pomalu posouvá. Sice jsme svědky několika zkažených podání z obou stran, ale to plyne z maximálního rizika při této činnosti. Až nečisté hraní Jihostroje a je vyrovnáno (11:11). Z vyrovnání se domácí neradují dlouho. Smeč do autu domácího hráče posílá Jihostroj zpět do dvoubodového vedení (11:13). A když Filip Křesťan získává bod přímo z podání, vedení Jihočechů je již tříbodové (12:15). Pouhý bod dělí Duklu po smeči Valerie Todui do pásky a René Dvořák rychle žádá oddechový čas (14:15). Po time tu máme 2x eso na straně Dukly ( 16:15 - Bartosz Pietruczuk) a další time hostů. Blok Jakuba Veselého muselo řešit jestřábí oko, ale bod se počítá (17:15). Přešlap smečujícího hráče ze zadní zóny a Dukla vede o tři body (20:17). Blok Jiřího Srba přidává další bodík k dobru a náskok domácích v koncovce při podání Honzy Štokra narůstá (21:17). Esem Honza Štokr přidává další bod (22:17) a vyrovnání na 2:2 je na spadnutí. První setbol čtvrté sady přichází po obrovském autu Marka Šotoly (24:18), který se v koncovce na hřiště vrátil. Zkažené podání Dukly oddaluje konec čtvrté sady, ale další paráda na smeči Honzy Štokra ukončuje čtvrtý set a máme před sebou tie-break, kde se rozhodne o dnešním vítězi.

Tie-break nám začíná zkaženým podáním Petra Michálka. Ale i domácí kazí své podání a je srovnáno. První menší bodový trhák zaznamenává Dukla po kvalitním bloku a úspěšné zalívce (4:1 - Libor Leikep). Přímý bod z podání Filipa Křesťana přibližuje hosty na jediný bod (4:3). Tříbodové vedení si Dukla rychle bere zpět útokem ze zadní zóny (Bartosz Pietruczuk) a když Filip Křesťan smečuje do autu, náskok domácích narůstá na čtyři body (7:3). Po změně stran Bartosz Pietruczuk vytlouká blok Jihostroje a vedení je již pětibodové (9:4). Blokem hosté korigují na rozdíl tří bodů (9:6). Rozdíl tří až čtyř bodů si domácí neuvěřitelnou bojovností drží až do samotné koncovky tie-breaku. Ale i hosté bojují o každý míč a jsme svědky nádherného volejbalu. První mečbol utkání přichází po nádherně sehraném signálu středem (14:10 - Jiří Srb – Libor Leikep). Zkažené podání Dukly odvrací první mečbol. Mečbol proměňuje Bartosz Pietruczuk nádherně sehraným signálem ze zadní zóny – z pipe. Dukla získává čtvrté utkání a vyrovnává stav finálové série na 2:2 na utkání. Nyní se musí rozhodnout v Českých Budějovicích v neděli 5. 5. 2019 od 18 hodin.

Foto Jan Pešek

Štítky volejbal, finále, Dukla, Jihostroj, Liberec, České Budějovice, Filip Křesťan, Česko, Marek Šotola, Jakub Veselý, Petr Michálek, Bartosz Pietruczuk, Jiří Srb, Michal Nekola

Jihostroj nedokázal porazit Duklu a série se vrací do Budějc  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.