Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Odchovanci Jihostroje pomohli reprezentaci U19 k devátému místu na světě

Volejbalová reprezentace do 19 let má za sebou vrchol sezony, kterým bylo Mistrovství světa v Teheránu. České barvy hájili odchovanci Jihostroje Lukas Tóth a Josef Leština, kteří pomohli národnímu týmu k deváté příčce.

„Myslím, že umístění mezi top deseti týmy na světě je dobré, ale samozřejmě jsme měli vyšší cíle. Dalo by se říct, že pro nás byl osudový zápas s Brazílií. Kdybychom zvládli lépe poslední dva sety, ve kterých nám nevyšly začátky, tak bychom mohli jít na Indii místo Íránu a celé mistrovství mohlo dopadnout jinak,“ vrací se Lukas Tóth k zápasu v základní skupině, v němž Česká republika vedla nad Brazílií 2:1 na sety. Nakonec však prohrála 2:3 a získala těžšího soupeře pro osmifinále.

Teprve šestnáctiletý talent českobudějovického volejbalu Lukas Tóth byl v základní sestavě české reprezentace ve všech zápasech, přestože v týmu byli hráči o dva roky starší. „Můj cíl byl nejprve dostat se do závěrečné dvanáctky, která odletí na šampionát. Postupem času jsem se probojoval do základní sestavy, takže jsem byl velmi spokojen, že jsem mohl nastupovat od začátku zápasu. Na začátku turnaje mě lehce svazovala nervozita, ale s dalším průběhem jsem se cítil lépe,“ vypráví.

Tóthův program je velmi nabitý program. V posledních měsících se objevil na několika srazech mládežnických reprezentací různých věkových kategorií. A například v Teheránu tým fungoval pouze v režimu hotel–hala. „Nemůžu říct, že to nebylo náročné období. Bylo, a to hlavně časově. Ale vím, že musím něco obětovat, pokud se chci neustále zlepšovat,“ říká Tóth, kterého kvůli jeho účastem na reprezentačních akcích dosud nemohli vyzkoušet v přípravě trenéři A-týmu.

Mladý blokař si ze světového šampionátu přivezl problémy s koleny, která ho trápí delší dobu. Tento týden by se však již měl naplno zapojit do tréninků s A-týmem i mládežnickými kategoriemi Jihostroje. „Pomáhá mi, že máme v klubu k dispozici fyzioterapeutku, maséra i kondičního trenéra,“ oceňuje Tóth, který bude v této sezoně nastupovat v extralize kadetů a juniorů.

Společně s dalším mládežnickým reprezentantem z líhně českobudějovického klubu Josefem Leštinou studují na sportovním gymnáziu v České ulici. „Jelikož jsem většinu času na soustředěních a chybím ve škole, tak mi sportovní gymnázium vyhovuje. Vychází mi vstříc s uvolňováním, ale také se to musí odrážet na tom, že musím mít dobré známky,“ uvědomuje si Lukas Tóth.

Mladý volejbalista by mohl zasáhnout do nadcházejících přípravných zápasů A-týmu. Nejbližší se odehraje už ve středu od 11:15 s Odolenou Vodou. Fanoušci Jihostroje mají vstup do Sportovní haly zdarma, avšak musí prokázat bezinfekčnost. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na klubovém YouTube kanálu.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky volejbal, Jihostroj, reprezentace, mistrovství světa, Teherán, Leština, Brazílie, Indie, Írán, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odchovanci Jihostroje pomohli reprezentaci U19 k devátému místu na světě  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.