Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihostroj porazil Kladno a střídá ho v čele tabulky

Slavnostní utkání přilákalo do Sportovní haly úžasnou diváckou kulisu, která viděla atraktivní podívanou. Jihostroj hrál s lídrem extraligy z Kladna vyrovnaně, zvládl ale těžkou koncovku třetího setu a ve čtvrtém už si pohlídal vítězství 3:1. I vzhledem k porážce Karlovarska tak Jihostroj vystřídal Kladno v čele tabulky.

Utkání 6. kola UNIQA extraligy mezi domácím Jihostrojem a hosty z Kladna mělo slavnostní nádech. Zápas byl součástí oslav 100 let českého volejbalu, což zaznamenali fanoušci už na první pohled. Oba týmy totiž nastoupily ve speciálních dresech. Kladno přijelo na jih Čech jakožto vedoucí celek tabulky, ale vzhledem k úspěšnosti v domácím prostředí byl favoritem Jihostroj. Úvod utkání byl velmi vyrovnaný, obě mužstva se tahala o každý bod až do koncovky. V ní vedl Jihostroj 24:23 a poté první set ukončil krásným esem domácí Schouten.

Ve druhém setu se pokračovalo ve vyrovnané hře. Zápas měl vysokou úroveň a pro diváky byl velmi atraktivní. Jihostroj byl v útoku velmi úspěšný a Kladno mělo problémy především s Michalem Kriškem, který byl ve formě. Svěřenci trenéra Fortuníka ale zvládali držet s Českými Budějovicemi krok. V koncovce druhého setu viděla Sportovní hala další drama. Kladno nakonec zvítězilo 30:28 a stalo se prvním týmem, který v této sezoně vyhrál set na českobudějovickém hřišti.

Ani ve třetím setu žádné z mužstev nedokázalo výrazně bodově odskočit. Jihočeši byli stále velmi efektivní v útočné fázi, v obraně ale už tak suverénní nebyli. Kladenským se dařil servis a hráli s Jihostrojem vyrovnanou partii. Koncovka byla opět vyrovnaná. Na hřiště se dostali Piskáček a Stoilovič a právě tito dva zařídili rozhodující šestadvacátý bod pro Jihostroj. Srbský smečař ukončil set přesnou smečí – 26:24.

Slavnostní utkání se tak dostalo až do čtvrtého setu, v němž se zpočátku opět hrálo vyrovnaně. Za stavu 11:8 ale začali domácí odskakovat a postupně se dostali do vedení 19:13, které už bylo bezpečné. Piskáčkovi se podařilo v sestavě Jihostroje nahradit zraněného de Ama a zbytek zápasu nahrával svým spoluhráčům velmi dobře. Jihostroj si v závěru čtvrtého setu utkání pohlídal – zvítězil 25:18 a celkově 3:1 na sety. Mnoho akcí ukončil svou prudkou smečí Michal Kriško, který byl po zásluze zvolen hvězdou utkání.

VK Jihostroj České Budějovice - Kladno volejbal cz 3:1 (25:23, 28:30, 26:24, 25:18)

VK Jihostroj České Budějovice:  de Amo, Licek, Mach, Kriško, Licek, Polák, libero Kryštof. Střídali: Sedláček, Michálek, Piskáček, Schouten

Kladno volejbal cz:  Špulák, van Solkema, Seppänen, Kyjanica, Platačs, Kraffer, libero Kunc. Střídali: Lohr, Hancock

Ohlasy

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): Velmi dobře jsme útočili, ale špatně bránili. Licek a de Amo bohužel zápas nedohráli kvůli problémům s lýtkem. Chtěl bych pochválit Ondru Piskáčka, kterému se povedl zápas. Kulisa byla jako obvykle výborná, bylo to umocněné tím, že šlo o slavnostní utkání.

Radek Mach (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): Byl to složitý zápas. Vítězství bylo hodně upracované a nadřeli jsme se na něj. Moc nám nešel servis a kvůli tomu jsme byli horší v obraně na síti. Druhá škoda je, že když jsme některé těžké balony čapli, tak jsme je nesložili. Aspoň diváci mohli zůstat o set déle a užít si atmosféru dnešního zápasu.

Milan Fortuník (trenér Kladno volejbal cz): My jsme se bohužel v zápase dopustili drobných nepřesností a chyb, které domácí dokázali využít. Je to škoda, ale tak to bývá v takto vyrovnaném zápase. Blahopřeju domácím, že si hezky okořenili oslavu. Za nás jsem smutný, že jsme nesáhli alespoň po bodu.

Jiří Kraffer (kapitán Kladno volejbal cz): Byl to kvalitní zápas. Myslím, že jsme podali dobrý výkon a mohli jsme si odvézt nějaký bod, ale nemáme nic. Musím pogratulovat Jihostroji, protože pokaždé, když dostal šanci, tak ji proměnil. My jsme měli možnosti odskočit ve skóre, když jsme čapli některé balony, ale bohužel jsme je nedohráli. Na to jsme doplatili. Myslím si ale, že jsme mladý tým a tohle nás musí posunout dopředu. Poučíme se z toho a příště budeme lepší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky Jihostroj, Kladno, volejbal, Karlovarský kraj, Michal Kriško, VK Jihostroj České Budějovice, trenér, České Budějovice, Radek Mach, Česká volejbalová extraliga mužů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj porazil Kladno a střídá ho v čele tabulky  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.