Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dramatický zápas proti Brnu Jihostroj obrátil

Takové drama českobudějovičtí fanoušci v této sezoně ještě neviděli! Brno vyhrálo první dva sety, ale Jihostroj před třetí sadou odvážně vystřídal, když poslal univerzála Schoutena na smeč. Jihostroj střídání nakoplo, v dalších dvou setech vyrovnal skóre a vítězství nakonec urval v napínavém tie-breaku. Jižní Čechy tak nadále vládnout extralize!

Jihostroj šel do utkání jako vedoucí celek tabulky a v domácím prostředí byl favoritem. Jenomže vyrovnaný stav držel jen chvíli. Od stavu 9:9 si Brno připsalo bodovou sérii. Domácí neútočili přesně a hosté měli skvělý servis. Brno odskočilo na stav 9:13 a poté si drželo před Jihostrojem náskok až do stavu 11:17. Českobudějovičtí pak začali skóre stahovat, vylepšili přihrávku a dotáhli ztrátu na 19:20. Jenomže koncovku setu zvládli lépe hosté. Set ukončil důrazným, ale mírně nepřesným útokem Kriško a jeho tým v prvním setu překvapivě podlehl 22:25.

Druhý set pokračoval ve stejném duchu. Českobudějovičtí působili zakřiknutým dojmem a Brnu se dařilo. Jihostroj se ujal poprvé ve druhém setu vedení za stavu 7:6, ale na větší rozdíl odskočit nedokázal. Brno se drželo a hrál se vyrovnaný volejbal. Ke konci setu ale začali hosté odskakovat. Vedli 20:18 a poté 24:22. Jihostroj nedal druhý set lacino a koncovku ještě zdramatizoval. Jenže Brno bylo v závěru setu šťastnější a Drahoňovský přesnou smečí ukončil set za stavu 28:26 pro Brno.

Favorit prohrával po dvou setech 0:2 a trenér Dvořák tak sáhnul k zajímavému střídání. Přestože neměl dostatek zdravých smečařů, rozhodl se Stoiloviče nahradit univerzálem Schoutenem, který okamžitě nakopl Jihostroj. Brněnští se sice drželi do stavu 8:7, pak ale České Budějovice odskočily, a to především díky neuvěřitelné Schoutenově čtyřbodové šňůře na servisu. Domácí šli do trháku a stav 22:12 už snadno dotáhli do vítězného konce – 25:14.

Před čtvrtým setem bylo ale Brno stále o krok napřed a Jihostroj si nemohl dovolit zaváhat. Jihočeši byli v laufu a jejich hru pozvedl také kapitán Mach, který přinesl na palubovku více emocí. Českobudějovičtí i ve čtvrtém setu udávali tempo hry, zlepšili přihrávku a vypracovali si bezpečný náskok 17:9. Brno navíc kazilo servis a koncovka setu byla tedy opět jednoznačná. Michálek skvěle načasoval svůj blok a ukončil set za stavu 25:13.

Poprvé v této sezoně viděli fanoušci na jihu Čech tie-break a rovnou si ho mohli užít se vším všudy. Týmy se tahaly o každý míč a celý pátý set byl vyrovnaný. Krásný blok předvedl domácí Polák, který zvýšil náskok Jihostroje na 13:11. Jenže nakonec ani tento míč nebyl klíčový. Za hosty se dařilo Crinsovi, který zaznamenal v tie-breaku šest bodů, a dokázal pro Brno zápas zdramatizovat. Emoce byly znát i u trenérů, kteří byli napomínáni. Šťastnější mohl nakonec být trenér Jihostroje Dvořák, jehož svěřenci zvítězili 18:16 a celkově 3:2 na sety.

VK Jihostroj České Budějovice – Volejbal Brno (22:25, 26:28, 25:14, 25:13, 18:16)

Rozhodčí: Spáčil L., Možnár M., Počet diváků: 1150

Jihostroj: Polák, Kriško, Stoilovič, Sedláček, de Amo, Michálek, libero Kryštof. Střídali: Mach, Schouten, Piskáček.

Brno: Zmrhal, Crins, Drahnoňovský, Hrazdira, Klajmon, Truong, libero Lžičar. Střídali: Janečka, Jirásek, Fitz, Toman, Špelda, Kočvara.

Ohlasy

René Dvořák (trenér VK Jihostroj České Budějovice): Klíčový okamžik nastal ve třetím setu. Vystřídali jsme smečaře za Caseyho Schoutena, který sice na tomto postu nehraje, ale neměli jsme jinou možnost. Casey povznesl naši hru, stejně tak Radek Mach. Něco jsme pak zablokovali a dávali jsme lepší servis.

Ondřej Marek (trenér Volejbal Brno): Do utkání jsme vstoupili dobře a podařilo se nám vyhrát první dva sety. Pak domácím vyšlo střídání, kdy využili Schoutena na postu smečaře, a my jsme začali mít problémy na přihrávce. Nedokázali jsme pak tak dobře podávat jako v prvních dvou setech a třetí a čtvrtý set už byl jasně v režii Budějovic. Škoda, že jsme v závěru tie-breaku nevyužili dva mečboly.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dan Kubát

Štítky volejbal, Jihostroj, domácí zápas, Brno, trenér, Jihočeský kraj, Radek Mach, České Budějovice, VK Jihostroj České Budějovice, Volejbal Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dramatický zápas proti Brnu Jihostroj obrátil  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.