Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihostroj končí sezonu se stříbrem. Lvi znovu vyhráli

Lvi Praha poprvé vyhráli extraligu volejbalistů. Ve čtvrtém finále na domácí palubovce porazili Jihostroj České Budějovice 3:1 po setech 25:21, 25:16, 23:25 a 25:21 a stejným poměrem ovládli i celou sérii. Titul se vrátil do Prahy po 31 letech.

Zatímco v loňském finále proti Karlovarsku Lvi vedení 2:1 na zápasy k triumfu nedotáhli, tentokrát šli vehementně za vítězstvím. V prvním setu odskočili při podání Tomáše Kriška na 10:7. Dobrým podáním, kvalitní obranou a spolehlivým útokem náskok pomalu navyšovali na 21:16. Pak sice hosté srovnali, ale poslední čtyři míče získali znovu Lvi. Úvodní sadu zakončil smečař Gabriel Pessoa esem.

Do druhé sady poslal trenér Jihočechů Vojtěch Zach na smeč Petra Michálka místo Filipa Stoiloviče a hosté po bleskovém úvodu vedli 6:2. Lvi se ale rychle vrátili do hry, srovnali na 9:9 a pokračovali v jízdě do vedení. Volejbalisté Českých Budějovic se jen obtížně prosazovali v útoku, na což kouč reagoval výměnou nahrávačů. Ani to nepomohlo a sada skončila devítibodovým rozdílem. Tentokrát zakončil esem univerzál Casey Schouten.

Třetí sedu zahájil v hostujícím týmu univerzál Michal Kriško a i s jeho přispěním Jihostroj vedl 17:12. Náskok sice ztratil, ale vyrovnanou koncovku získal pro sebe a vynutil si pokračování zápasu.

Ve čtvrté sadě Lvi znovu naplno uplatňovali osvědčenou strategii. Útočníci v čele se Schoutenem a smečařem Tomášem Kriškem spolehlivě bodovali, nahrávač Jakub Janouch mohl využívat i středové hráče a domácím se dařilo bránit Jihočechy na síti. Mečbol blokem proměnil Ukrajinec Valerij Todua. Nejlepším hráčem zápasu byl vyhlášen další blokař Fynnian McCarthy, který zapsal 15 bodů. Ještě o jeden víc měl univerzál Schouten.

Zatímco Lvi se poprvé zapsali do listiny českých volejbalových šampionů, Jihostroj zůstává s deseti tituly nejúspěšnějším týmem v samostatné české historii.

Ohlasy

Jakub Janouch (kapitán VK Lvi Praha): Jsem rád, že u tohoto historického momentu můžu být. Byla to velká zodpovědnost, už když jsem přišel. První rok byl vyhlášen útok na titul, loni jsme to nedali o dva body, esem o pásku. To byla pro mě asi nejhorší chvíle ve volejbale, špatně jsem to nesl. Teď se to maže. Extraliga je vyrovnanější, hraje se od prvního kola play-off a musíme bojovat hned od začátku. Když jsem hrál v Liberci, tak ve čtvrtfinále jsme zápasy vyhrávali tři nula. Takže je to ubojovanější, jsme víc vyždímaní. Je to můj první titul v roli kapitána a strašně moc to pro mě znamená. Jsem hrdý na náš tým, že jsme to zvládli, a že jsem jako kapitán dotáhl tým až k titulu.

Martin Kryštof (kapitán VK Jihostroj České Budějovice): My jsme sérii skvěle začali v domácím prostředí před nejlepšími fanoušky v republice. Nicméně tempo od druhého zápasu začala diktovat Praha, ač to bylo velice vyrovnané. Já si vážím každé medaile, protože vidíme poslední roky, že extraliga se neuvěřitelně srovnává. Teď pochopitelně převládají horší emoce a smutek, což je logické, když je člověk blízko tomu, že může něco zvednout nad hlavu. Myslím si ale, že všichni postupem času opravdu doceníme to druhé místo, protože s Libercem jsme ze sebe vydali úplně všechno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VK Jihostroj České Budějovice

Štítky volejbal, sport, české budějovice, jihostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihostroj končí sezonu se stříbrem. Lvi znovu vyhráli  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.