Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

První domácí souboj s Francií nevyšel, soupeř se však zapotil

Našlapaná Budvar Aréna viděla ze strany českých volejbalistů hezké utkání, které národní tým znovu ztratil v koncovkách všech setů. Francouzi v nich vždy ukázali svou sílu a znovu dokráčeli k třísetovému vítězství nad českou volejbalovou reprezentací.

Do utkání vstoupila lépe reprezentace Francie, která si párkrát pomohla přesně umístěným servisem a vytvořila si do technického time-outu tříbodový náskok. Po návratu na taraflex lae Češi zabrali a především podání Štokra přineslo vyrovnání 10:10. Krátce nato ale český tým srazily zbytečné chyby a hráči ze země galského kohouta rázem vedli 18:12. Trenérovi Šmejkalovi nezbývalo nic jiného, než sáhnout po technickém time-outu. Národní tým poté zkusil protočit nahrávače, ale ani Haník nezměnil rytmus hry. Francie kráčela k výhře v první sadě. Vytlučené české bloky při druhém setbolu přinesly první dějství hostům.

Vstup českým hráčům nevyšel ani do druhé části. Ze špatného příjmu pramenila i špatná nahrávka a lídr skupiny velmi rychle budoval náskok. Na útoku zatloukal neskutečným způsobem balony N’Gapeth a soupeř vedl 15:7. Palčivým problémem bylo vůbec přejít přes francouzské bloky. Hlavně díky nim šel favorit do vedení 20:9 a nepomáhaly ani změny v sestavě. Do kontaktu dostal tým až Filip Habr na podání a rázem zvedl výkon reprezentace. Bylo vidět, že česká reprezentace dokáže se soupeřem držet krok. Halou se rozléhal mohutný potlesk za nepříznivého stavu 19:23. Vzápětí ale přišla odpověď a první setbol soupeře.  Ten však Štokr odvrátil. Následně ale útok mířil přímo na něj a Francie ukradla Čechům i druhý set.

Pochválit lze národní tým za úvod třetí části. Reprezentace si nenechala Francouze utéct a držela s nimi hodně dlouho krok. Po technickém oddechovém čase se karta začala obracet a najednou to byli hosté, kterým nevycházel příjem. Když Holubec takového pochybení využil, na světelné tabuli byl stav 11:9 pro české hráče. Na výkonu Francie byla najednou znát nervozita. Nejvíce asi na N’Gapethovi, který nejprve zaútočil do autu a o pár chvil později mířilo jeho podání pouze do sítě. Stav byl 15:12 a domácí byli v laufu. Náskok ještě narostl, když se na síti proti hostujícímu útoku objevil trojblok Král, Holubec a Habr. Jenže hned vzápětí si slabší chvilku vybral na příjmu Michálek a Francouzi stáhli vedení národního týmu na těsné skóre 18:17. Za stavu 19:19 přišla nádherná výměna, kterou pro Francii uhrál především Grebennikov, jenž vybral prakticky nemožné. Michálek ale své zaváhání o pár chvil později dvěma úspěšnými bloky napravil a poslal tým do vedení 22:20. Francie ale pustila do hry Lafitteho a Lyneela, kteří nakopli motory svého týmu a pomohli k obratu a vítězství.

Nejvíce bodujícím hráčem se stal Earvin N’Gapeth s patnácti body, na druhé straně mu sekundoval Jan Štokr, který měl o tři body méně.

Zdeněk Šmejkal (trenér České republiky): Začali jsme zakřiknutě, nedokázali jsme se poprat s útokem Francie a trápili jsme se na servisu. Musíme začít zítra tak, jak jsme dnes končili, odvážně na servisu a důrazně v útoku.

Aleš Holubec (kapitán České republiky): Vůbec jsme nezvládli začátek, plánovali jsme si ho úplně jinak. Když jsme hráli ve Francii, tak na nás vlétli podobně. Neřekl bych, že je to od nás podceněné, chceme hrát, ale oni když ukáží svoji sílu, tak máme problémy. Od doby, kdy ve druhém setu šílené vedli, tak jsme je ve druhé polovině převálcovali, ale nestačilo to. Třetí set byl vyrovnaný, ale oni si pomůžou servisem, zatlačí nás. Proti tomu nic neuděláme. S tím se musíme popasovat. Těžko se to hodnotí, na síti nebo v obraně nemáme problém, ale musíme si poradit s tím příjmem.

Laurent Tillie (trenér Francie): Báli jsme se soupeře, takže jsme se hodně soustředili na hru. Dva sety jsme podávali hodně dobře, ale naše bloky a obrana nebyly tak dobré. Ale na konci posledního setu Lyneel a Lafitte přinesli do hry energii, takže to nakonec vyšlo.

Benjamin Toniutti (kapitán Francie): Myslím, že jsme hráli dva sety velmi dobře. A ve třetím setu začal protivník lépe podávat, a tak nás zatlačil na příjmu. Nehráli jsme v tu dobu dobře. Vítězství je však pro nás důležité a jsme za něj rádi.

Česká republika - Francie 0:3 (18:25, 20:25, 24:26)

Francie: Rouzier, Toniutti, K. Tillie, N`Gapeth, Le Roux, Le Goff - libero Grebennikov.
Střídali: Jaumel, Sidibe, Lyneel, Lafitte.
Trenér: Laurent Tillie.

Česká republika: Veselý, Holubec, Habr, A. Bartoš, Štokr, Michálek - libero Kryštof.
Střídali: Haník, Vašíček, Král, Mach.
Trenér: Zdeněk Šmejkal.

Foto: Ondra Driml

Štítky Francie, reprezentace, národní tým, Budvar aréna, Jan Štokr, Aleš Holubec, Česko, Zdeněk Šmejkal, Laurent Tillie, Filip Habr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První domácí souboj s Francií nevyšel, soupeř se však zapotil  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.