Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

EXKLUZIVNĚ: Pohár je doma, volejbalisté slaví ještě teď!

Tak to bylo parádní představení budějcké mašiny. Všechny pochybovače umlčeli spanilou jízdou hlavní částí nejvyšší domácí soutěže zakončenou suverénní obhajobou titulu. Zlato už se našim mistrům blýská na krku, pohár je doma pod Černou věží, tam, kde je jeho místo. A možná ještě teď někde potkáte slavící volejbalisty Jihostroje.

Třikrát v základní části a jednou ve finále Českého poháru. Tolikrát prohrál buděcký volejbalový tým trenérů Jana Svobody a Stanislava Pochopa. Ze 43 zápasů jen třikrát našel přemožitele, navíc v době, kdy postrádal své hlavní útočné zbraně.

V play off pak Jihočeši prohráli jen tři sety! Jeden s Příbramí v semifinále a dva v boji o titul s Libercem. Brno si ve čtvrtfinále ani neškrtlo. Laťka pro příští sezonu je nyní hodně vysoko...

Poslední utkání vyhrály Budějce 3:1. Oslavy sedmého mistrovského titulu budějckého klubu odstartovaly s posledním dopadem míče na liberecké palubovce. Nejprve týmové, poté slavili hráči a trenéři s fanoušky. A těch dorazilo do haly Dukly opravdu hodně. Přímo mezi nimi se pohyboval i náš fotograf Honza Homolka.

Univerzál Jakub Novotný, hlavní útočná síla Jihostroje, získal v posledním utkání nejvíce bodů. Než přišel loni v červnu do Budějc, slavil titul v Polsku s Belchatowem (letos prohrál ve finále s Řešovem). Hlava mě bolí úplně stejně, smál se při otázce, jestli v zemi, kde je volejbal sportem číslo jedna, byly oslavy podobné. Poslední zápas byl nejtěžší z celého play off. Ale je to tam! Je to bomba! Opět po roce nás čekají velké oslavy, radoval se smečař Tomáš Fila.

Takové pocity nikdy neomrzí," zářil blokař Michal Sukuba. Jsem rád, že se nám povedlo obhájit titul, je to krásný pocit. Věděli jsme, že nás nečeká ve finále nic jednoduchého, ale zvládli jsme souboj s Libercem dobře, dodal kapitán.

Libero Jihostroje David Juračka se také těšil na dlouhé oslavy. Paráda, paráda! Oslavy budou dlouhé a náročné, hodně toho vypijeme, smál se nejmenší muž týmu trenéra Jana Svobody. Každé vyhrané finále je parádní pocit, budeme si ho užívat dlouho. Jsme rádi, že už jsme sérii skončili v Liberci a můžeme začít slavit, dodal novopečený mistr Juračka.

Dnes v poledne se po náročné noci a pár hodinách spánku sešli vítězové extraligy v Masných krámech, kde pokračovali v oslavách, které jsme pro vás také zachytili.

Jakub Novotný vidí za úspěchem nejen výborné výkony na hřišti, ale především práci realizačního týmu. Celou sezonu na nás byl vyvíjen tlak, že musíme vyhrávat a že nejsme tak dobří. Znám to i z Polska. Prohráli jsme jen tři sety v play off, celkem tři zápasy za sezonu, to se tu snad nikomu nepodařilo. Mančaft je dobrý, možná bych řekl i lepší, než býval. A naprosto dokonale pracoval realizační tým, pochvaluje si. Jsme šťastní a hrozně unavení, dodává hráč, kterému nikdo neřekne jinak než Pátek.

Stejně jako všichni hráči, tak i trenér Jan Svoboda byl z dosavadního průběhu oslav unavený. Pocity jsou nádherné. Poslední set nebyl dramatický, takže bylo jasné, že to dohrajeme. Ale po posledním uhraném balonu vypukly ty nejlepší pocity, svěřil se.

Ve finále svému týmu věřil. V žádném případě jsem Liberec nepodceňoval, ale když jsem viděl, jak jsme suverénně odehráli předchozí kola play off, tak jsem klukům věřil, že ve finále Duklu přehrajeme. Ale že takhle rychle, to jsem netušil, dodal s úsměvem.

Po oslavách si dopřejí volejbalisté Jihostroje zasloužené volno a tradiční posezonní návštěva lázní v Třeboni.

Finále

VK Jihostroj České Budějovice – VK Dukla Liberec  3:0 (18,22,16)
VK Jihostroj České Budějovice – VK Dukla Liberec  3:1 (17,-21,18,15)
VK Dukla Liberec – VK Jihostroj České Budějovice  0:3 (-23,-14,-26)
VK Dukla Liberec – VK Jihostroj České Budějovice  1:3 (22,-14,-23,-18)

O 3. místo

Ostrava – Příbram 1:3 (-23,-15,19,-23) a 0:3  (-19,-20,-18)

V Masných krámech se hodně křičelo, slavili tady mistři

Poslední souboj našich zlatých kluků z Jihostroje Budějcká Drbna sledovala přímo v Liberci, a tak spolu s kluky sedmý titul pořádně oslavila. Druhý den pokračovaly velkolepé oslavy tradičně v Masných krámech v Budějcích. I tam se Drbna zašla podívat, aby vám ukázala, jako to v Masnejch ze začátku vypadalo.

Kluci i s trenéry a masérem začali ještě před obědem zpívat svojí hymnu, kterou jim právě předzpívával masér Filip Hoch, kterému neřekne nikdo jinak než Křápa. Potom se taktovky ujal univerzál Radek Motys a hecoval spoluhráče.

„Kdo loni vyhrál ligu?“ a hlasitá odpověď byla: „Jihostroj!“. „Kdo letos vyhrál ligu?“ a zase: „Jihostroj!“. A naposled se Motys zeptal: „A kdo za roky vyhraje ligu?“ a jak jinak, než: „Jihostroj!“ buráceli spoluhráči. Nemohl chybět ani tradiční pokřik: „Mistři!“

Budějcká Drbna si z oslav na chvíli vytáhla nahrávače a jednoho ze strůjců titulu, Petr Zapletala, se zeptala na pár otázek.

Za vaši dlouhou a bohatou volejbalovou kariéru máte teprve druhý titul, je to tak?

„Ano, jeden z roku 2001 z Německa a druhý z Čech. Osobně beru zahraniční angažmá více než titul, protože pro zkušenost a všechno okolo je to veliká škola. Každému hráči bych přál, aby si zahrál za hranicemi. Já jsem tam vydržel dvanáct let a jsem za to rád. Pochopitelně jsem rád i za náš titul.“

Popravdě, čekali jste vy sami, že vyhrajete play-off dost přesvědčivě a v poměru jedenáct nula na zápasy?

„Samozřejmě jsme to nečekali! Ale věřili jsme si, také každý věděl o naší síle. Že prohrajeme za celé play-off jen tři sety, to jsme si pochopitelně nemysleli, ale po fyzické a technické stránce byl tým hodně dobře připravený. Nedali jsme nikomu šanci.“

Jak probíhali oslavy od poslední výměny na hřišti v Liberci až do teď, když jste v Masných krámech?

„Stačí se na mě podívat… (začne se hodně smát) Je to náročné, ale bude to určitě ještě pokračovat i dál. Já osobně si titul oslavím ještě v Olomouci s kamarády, odkud pocházím. Bude to určitě dlouhý.“

Co příští rok v Jihostroji, bude to podobné jako teď?

„Já doufám! Doufám, že tým zůstane stejný. Možná se udělají jen malé úpravy, ale osa týmu snad zůstane stejná, protože za tu sezonu jsem se s klukama sžil, což je pro nahrávače hrozně důležité. Všichni mi tu sedí, tak snad to tak zůstane.“

Napsali CardaR, Jan Homolka a Václav Fridrich

 

Volejbalisté Jihostroje slaví sedmý titul!

Úterý, 24. dubna 2012, 20:30

Volejbalisté Jihostroje slaví sedmý titul!
Volejbalisté Jihostroje slaví sedmý titul!

Štítky volejbalista, slavnost, Jihostroj, finále, Liberec, České Budějovice, VK Dukla Liberec, Černá věž, Jan Svoboda, VK Jihostroj České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EXKLUZIVNĚ: Pohár je doma, volejbalisté slaví ještě teď!  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.