Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Mistři bojují o olympiádu, Fila z reprezentace odstoupil

Pět hráčů mistrovského Jihostroje České Budějovice usiluje o místo v sestavě české reprezentace. Tedy nyní už jen čtyři. Tomáš Fila po čtrnácti dnech musel kvůli zdravotním problémům vyrazit ze soustředění v Nymburku do nemocnice na vyšetření.

Před dvěma týdny zahájila česká mužská reprezentace soustředění v Nymburku. Pod vedením nového kouče Stewarta Bernarda se bude 24 hráčů připravovat na olympijskou kvalifikaci a také Evropskou ligu.

Belgický kouč, který převzal kormidlo nároďáku po budějckém trenérovi Janu Svobodovi, povolal velký počet hráčů z extraligy, některé dlouholeté opory v jeho výběru chybí.

Budějcký Jihostroj má ve výběru silné zastoupení. Smečař Tomáš Fila, blokař Radek Mach, nahrávač Filip Habr a libero David Juračka. Spolu s nimi i nová posila Jihostroje, blokař Vladimír Sobotka z Ostravy.

„Je pro mě čest být v reprezentaci, jako asi pro každého hráče z ligy. Každý si chce nároďák zkusit, jsem rád, že si mě trenéři všimli a mohu tu být s ostatníma klukama z Jihostroje a zahraničími borci,“ pochvaloval si ještě nedávno smečař Tomáš Fila, opora mistrovského celku z jihočeské metropole.

Na pokoji měl za parťáka spoluhráče Radka Macha, druhou dvojici tvoří Habr s Juračkou. „Je dobře, že je nás tu z Jihostroje tolik, držíme spolu. A Vláďa Sobotka je tu s námi, ten se pořád vyptává, jak to chodí u nás v klubu. Jezdí se na nás koukat i hodně trenérů, sbírají tu nové poznatky z tréninku kouče Bernarda,“ informoval Fila.

„Hodně se trénuje, dopoledne dvě a půl hodiny, odpoledne tři, na to nejsme zvyklí,“usmíval se ještě nedávno. „Trenér Bernard mluví anglicky, většina z nás nemá problém s komunikací,“ dodával.

Jenže nyní do smíchu dvoumetrovému smečaři není. Tomáš Fila o šanci reprezentovat přišel kvůli vyhřeznuté ploténce, vrátit by se mohl až před kvalifikací o mistrovství Evropy, popřípadě před Londýnem.

„Už v posledních finálových zápasech jsem se potýkal s bolestmi zad. Do kupy mě dal náš masér Filip Hoch, ale minulý týden na soustředění reprezentace se to zhoršilo a musel jsem do Prahy na vyšetření,“ vysvětluje šestadvacetiletý smečař Jihostroje.

Magnetická rezonance prokázala výhřez ploténky o 0,6 centimetru. „Zítra mě čeká další fáze vyšetření,“ doplňuje. „Ale v nejbližších dnech mě čeká volno, protože dostanu obstřik, a pak bude následovat rehabilitace v Budějcích.“

A problémy mají i dva z nejzkušenějších členů národního týmu, Jihočeši hrající v zahraničí Ondřej Hudeček a Jiří Popelka. Na rozdíl od Fily by však oba měli být k dispozici. Lehké zranění má i rodák z Českého Krumlova a blokař stříbrného Liberce Marek Beer.

Několik opor pro letošek skončilo. Petr Konečný, Peter Pláteník a Petr Zapletal ukončili reprezentační kariéru. Nahrávač Lukáš Ticháček prozatím pozvánku na sraz odmítl, s Jakubem Veselým se kouč Bernard nedohodl na podmínkách působení v národním celku. Zdravotní potíže má Martin Kryštof stejně jako navrátilec Filip Rejlek.

Svěřenci Stewarta Bernarda si o postup do Londýna zahrají v Německu, kde se utkají s trojicí Kuba, Indie a domácí tým. Z berlínského turnaje hraného od 8. do 10. června postoupí pouze vítěz.

A protože se ve stejném termínu koná i jeden z turnajů Evropské ligy, volejbalisté se připravují na to, že budou rozděleni do dvou týmů. „Ti lepší budou bojovat o olympiádu, zbytek dostane šanci v evropské soutěži,“ vysvětloval manažer reprezentace Milan Fortuník.

„Jsou tu hráči, na které jsem jako velmi mladý koukal v televizi nebo se na ně chodil dívat do sportovní haly. I toho, že si s nimi můžu zahrát, si nesmírně vážím, je to můj další splněný sen. Každé jejich rady si nesmírně vážím,“ byl rád za pozvánku do reprezentace libero Jihostroje David Juračka.

I on, podobně jako jeho spoluhráči z budějckého celku, by se rád olympiády zúčastnil. „Samozřejmě je to sen každého sportovce, ale vím, že jsou tu zkušení a lepší hráči, kteří určitě dostanou přednost,“ zůstává při zemi.

Nominace volejbalové reprezentace mužů

Nahrávači: Filip Habr (České Budějovice), Jakub Janouch (Zlín), Ondřej Boula (Maliye Milli Piyango / Turecko), Luboš Bartůněk (ČZU Praha)

Univerzálové: Jan Štokr (Trentino / Itálie), David Konečný (Tours / Francie), Michal Kriško (Příbram)

Smečaři: Ondřej Hudeček (Beauvais / Francie), Jiří Popelka (Kedzierzyn / Polsko), Karel Linz (Nantes / Francie), Tomáš Hýský (Liberec), Adam Bartoš (Zlín), Aleš Správka (Ostrava), Jan Kuliha (Brno)

Blokaři: Aleš Holubec (Nantes / Francie), Jiří Král (Piacenza / Itálie), Radek Mach (České Budějovice), Vladimír Sobotka (Ostrava), Marek Beer (Liberec)

Libera: Václav Kopáček (Liberec), David Juračka (České Budějovice)

Autoři

Štítky Tomáš Fila, reprezentace, olympijské hry, České Budějovice, Stewart Bernard, Jihostroj, Nymburk, Francie, Radek Mach, Filip Habr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistři bojují o olympiádu, Fila z reprezentace odstoupil  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.