Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeský čtyřkolkář Zdeněk Tůma zdolal nástrahy Dakaru i podruhé

Chvalšinský motocyklový závodník Zdeněk Tůma pokořil Dakar 2018. Stejně jako vloni se mu při nejtěžším motoristickém klání světa podařilo s Yamahou Raptor 700 přejet cílovou rampu. Přes osm tisíc kilometrů dlouhou soutěž vedoucí z Peru do Bolívie a Argentiny dokončil na patnáctém místě v kategorii čtyřkolek.

„Když ho porovnám s tím loňským, letošní ročník byl určitě náročnější. Zkušenější jezdci dokonce tvrdili, že to byl nejtěžší Dakar na jihoamerickém kontinentu, kde se jelo už podesáté,“ hodnotil po návratu domů pětačtyřicetiletý quadista, jenž v roce 2017 obsadil v podstatně menší konkurenci dvanáctou příčku.

„Ohromným zážitkem byly peruánské duny. Něco takového si nedokážete ani představit, když to sami nezažijete. Jsou to veliké hromady písku s hranami vysokými třeba až dvě stě metrů. Kvůli měkkému podloží musíte neustále jet, protože jakmile zastavíte, zahrabete se na místě. Přitom ale vůbec nevíte, co je za horizontem. Na vrcholku to tedy musíte přehodit, rychle zhodnotit situaci a pokračovat dál. Některé duny byly třeba 700 metrů dlouhé s klesáním kolem 60 stupňů,“ doplnil Tůma.

Zatímco ve složitém písčitém terénu rozhodovala vytrvalost, fyzička a dobrá orientace, na rychlých bolivijských či argentinských pistách záleželo především na výkonu motoru. A tady se začal Zdeněk Tůma propadat průběžným pořadím.

„Jelo se opět v extrémních nadmořských výškách, mnohdy téměř pět tisíc metrů. Výkon mého sériového agregátu tedy šel dolů a zkušení domácí jezdci mi začali ujíždět. Při pohledu do konečných výsledků můžete vidět, že v první desítce se umístilo sedm Jihoameričanů,“ uvedl závodník.

Jihočecha kromě toho přímo na startu jedenácté etapy zdržela technická závada. „Baterie se vevnitř úplně rozpadla, takže dobíjení přes kabely vůbec nepomohlo. Bylo to asi 200 kilometrů od bivaku, takže než mi asistence přivezla novou baterii, ztratil jsem přes dvě hodiny a propadl se z jedenácté příčky na patnáctou. Závod už jsem proto dokončil na jistotu. Když se ale ohlédnu zpětně, vzhledem k průběhu musím být s umístěním na patnáctém místě spokojený,“ dodal Tůma.

Beseda se Zdeňkem Tůmou o Dakaru se uskuteční v Kulturním domě Chvalšiny v pátek 2. března od 19 hodin.

Zatímco Zdeněk Tůma náročnou rallye i přes technické problémy s baterií, prasklým tlumičem, rozbitými přístroji a dvěma salty přes řídítka zdárně dokončil, českobudějovický čtyřkolkář Tomáš Kubiena, rodák z Karviné, už tolik štěstí neměl. Po výborném devátém místě v úvodní etapě sice klesl po druhém soutěžním dni na jedenáctou příčku, další účinkování v Dakaru 2018 však pro něj skončilo ve třetí etapě kvůli závadě motoru jeho stroje IBOS Hawk 690.

Autoři | Foto BARTH Racing

Štítky Dakar, Zdeněk Tůma, závod, čtyřkolky, Argentina, Peru, Bolívie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský čtyřkolkář Zdeněk Tůma zdolal nástrahy Dakaru i podruhé  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.