Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úspěšný den Martina Michka na Dakaru. Díky jedenáctému místu v etapě poskočil pořadím

, aktualizováno 3. ledna 2022, 21:38

Po nedělních problémech s navigací se budějčák Martin Michek vrátil „na dostřel“ první dvacítky, ve které by se chtěl pohybovat i v letošním ročníku Dakaru. V pondělní etapě zajel jedenáctý čas se ztrátou zhruba třinácti minut na nejrychlejšího Joana Barredu a v průběžném pořadí figuruje na třiadvacátém místě.

„Dneska jsme si spravili náladu a chuť. Pořadím jsem skočil o dvacet míst oproti včerejšku. Jsem zase mezi špičkou. Ukázali jsme, že umíme jezdit rychle. Dneska byla speciálka opravdu tvrdá, hodně písková. Ze začátku se jelo po měkkém písku, bylo to rozbité jako prase. Byl to brutální masakr,“ řekl Michek.

Celkem 338 měřených kilometrů zvládl za tři hodiny a čtyřiačtyřicet minut. „Trať byla hodně rozsekaná. Ale potkával jsem kluky, co vyjížděli přede mnou. Jsem šťastný, že jsem se posunul. Dřu a makám, doufám, že se to zúročí,“ dodal.

V Saudské Arábii je zima a prší, což způsobuje na letošní dakarské rally těžkosti jak při zdolávání měřených úseků, tak na zdlouhavých přejezdech. „Po etapě jste rozžhavení a musíte v osmi stupních na motorce přejet do bivaku, který je vzdálený 270 kilometrů. Už to nešlo vydržet, prosil jsem místní, aby mi půjčili bundu,“ vyprávěl Michek, který počítá s tím, že si místní obyvatel pro oblečení do bivaku přijde. „Možná to má trochu daleko, ale nechal jsem mu ji v medical centru. A to ještě s mojí plechovkou jako dárek. Jsem mu moc vděčný,“ dodal s úsměvem.

Podle původních plánů měla být druhá etapa na Dakaru maratonská a posádky neměly v cíli využívat pomoc mechaniků a dalších členů týmů. Kvůli dešti a zaplavenému bivaku ale organizátoři cíl změnili a povolili týmovou pomoc. V úterý čeká na posádky ještě o třicet kilometrů delší etapa.


2. etapa Háil - Artavíjá

Motocykly (568 km celkově/338 km rychlostní zkouška): 1. Barreda (Šp./Honda) 3:31:20, 2. Sunderland (Brit./KTM) -5:33, 3. Benavides (Arg./KTM) -5:54, ...11. Michek -13:18, 24. J. Brabec -28:29, 37. Engel -42:15, 48. Pabiška (všichni ČR/KTM) -50:14.

Průběžné pořadí: 1. Sunderland 8:31:29, 2. Van Beveren (Fr./Yamaha) -2:51, 3. Sanders (Aust./KTM) -3:29, ...20. J. Brabec -50:32, 23. Michek -1:01:16, 31. Engel -1:08:42, 55. Pabiška -2:26:03.

Ohodnoť článek

Foto Orion - Moto Racing Group | Zdroj Orion - Moto Racing Group, ČTK

Štítky Dakar, Michek, motorsport, moto, závod, rally, KTM, Sunderland, Honda, Charles Van Beveren, Saúdská Arábie, Česko

Úspěšný den Martina Michka na Dakaru. Díky jedenáctému místu v etapě poskočil pořadím  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.