Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Bloudění, nehoda na dálnici a havárie v dunách. Budějčák Michek přes všechny komplikace dokončil Dakar

Martin Michek úspěšně dokončil letošní ročník Rally Dakar. Přestože se potýkal v několika etapách s problémy, vybojoval šestatřicáté místo v konečném pořadí. Pilot týmu Orion Moto Racing Group byl v průběhu rally nejlépe osmnáctý.

V kategorii motocyklů byl dnes nejrychlejší Pablo Quintanilla z Chile, který skončil se ztrátou 3:27 minuty celkově druhý. O nejlepší český dílčí výsledek se postaral čtrnáctým časem Martin Michek, ale po čtvrteční více než čtyřhodinové ztrátě se umístí ve čtvrté desítce konečného pořadí. Nejlepším Čechem v kategorii je tak třiadvacátý Jan Brabec a vytvořil si osobní maximum.

Sunderland letošním triumfem navázal na vítězství z roku 2017, loni byl celkově třetí. Tovární jezdec Gas-Gas se v popředí výsledkové listiny držel od začátku rally. Přestože vyhrál jen jednu etapu, ve vedení byl včetně dneška po osmi z nich. V závěrečné 164 km dlouhé rychlostní zkoušce byl Sunderland až devátý s odstupem 3:25 minuty na Quintanillu, vítězství na Dakaru ale jistě uhájil. Třetí místo obsadil Mathias Walkner z Rakouska.

Michek až do čtvrtka bojoval o umístění ve druhé desítce, poškozený ráfek na předním kole a několikahodinová ztráta jej ale vyřadila ze hry o solidní výsledek. Dnes byl o 6:17 minuty pomalejší než Quintanilla. „Pocity jsou odlišné od předchozího roku, ale silné. Minulý rok jsem vybojoval historický výsledek pro český motorsport, letos jsem rád, že jsem v cíli. Zažil jsem toho opravdu hodně. Nejdříve bloudění, kdy jsem ztratil hodinu, pak problémy s chlazením, dopravní nehoda až po havárii na duně a zničeném kole,“ vypočítal Michek problémy.

Budějčák Michek málem odstoupil. Před vyřazením z Dakaru ho zachránil Ekvádorec Puga, půjčil mu kolo

Martin Michek ztratil veškeré naděje na umístění v první dvacítce letošního ročníku Rally Dakar. Ve čtvrtek ztratil přes čtyři a půl hodiny na nejrychlejšího Kevina Benavidese a propadl se na sedmatřicátou pozici. Za obrovskou ztrátou stojí...

Ten mohl předčasně skončit už ve čtvrtek, kdy poškodil kolo svého motocyklu a nebýt ekvádorského motocyklisty, nemohl by pokračovat. „Když mi pomohl ekvádorský závodník a půjčil mi kolo, ukáply slzy, že jsem mohl pokračovat dál. Po příjezdu do cíle jsem viděl poslední dva motorkáře, jak se objímají a jásají, že jsou po osmi hodinách v bivaku. To mě vrátilo na zem,“ dodal s tím, že má radost, že rally dokončil.

Konečné výsledky kategorie motocyklů

1. Sunderland (Brit./KTM) 38:47:30, 2. P. Quintanilla -3:27, 3. Walkner (Rak./KTM) -6:47, ...23. J. Brabec -3:12:39, 30. Engel -4:56:41, 36. Michek -6:30:40.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Orion - Moto Racing Group

Štítky Dakar, Michek, motorsport, moto, závod, rally, havárie, rallye, motocykl, Sunderland, Pablo Quintanilla, Jan Brabec, KTM, Chile, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bloudění, nehoda na dálnici a havárie v dunách. Budějčák Michek přes všechny komplikace dokončil Dakar  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.