Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Věděli, že už nejde jet rychleji a že musíme něco vymyslet. Kopecký v závěru Rallye Český Krumlov zariskoval

Devětačtyřicátý ročník Rallye Český Krumlov je minulostí. V napínavém závěru si pro těsné vítězství dojel úřadující český šampion Jan Kopecký. O uplynulém ročníku mluví jako o úspěšném také pořadatelé, kteří kvůli posunutí loňského ročníku do podzimního termínu museli během krátké doby uspořádat dvě soutěže českého šampionátu.

Pouhé tři sekundy a čtyři desetiny. Minimální časový rozdíl rozhodl o vítězi letošního ročníku Rallye Český Krumlov. Na poslední rychlostní zkoušce dokázal Jan Kopecký „naložit“ v ten moment vedoucímu Václavu Pechovi šest sekund a díky tomu se...

„Myslím, že letošní ročník vyšel skvěle. Klaplo nám počasí, kdy v pátek byly doslova tropické teploty a déšť na jih Čech přišel jen v noci z pátku na sobotu. Diváci si určitě přišli na své, protože souboj Jana Kopeckého a Václava Pecha vyvrcholil až projetím cíle poslední zkoušky,“ shrnul pro Drbnu hlavní pořadatel soutěže Pavel Kacerovský.

Celý organizační tým v posledních měsících čekal nelehký úkol. „Během půl roku jsme museli zvládnout uspořádat dva ročníky soutěže. To vyžadovalo maximální nasazení celého organizačního týmu. Zároveň jsme do toho pořádali desátý ročník elektrické rally, která letos nesla název ČEZ Czech New Energies Rallye. Upřímně, teď kdy se bavíme, sotva stojím na nohou a myslím, že nejsem sám,“ dodal Kacerovský.


Nehoda posádky Tomáš Štuksa - Ondřej Novák se obešla bez vážných poranění.

Soutěž se letos do jarního termínu vrátila po neplánované covidové pauze. V květnu se na jihu Čech soutěžilo naposledy v roce 2019. „Po třech letech jsme jeli v našem tradičním jarním termínu. Také se ukázalo, že formát pátek – sobota je ideální pro soutěžící i diváky,“ uzavírá Kacerovský.

Průběžné pořadí MČR: 1. Jan Kopecký 171, 2. Filip Mareš 134, 3. Dominik Stříteský 87.

Uplynulý ročník krumlovské soutěže přinesl nevídaně těsný souboj Jana Kopeckého s Václavem Pechem. Po prvním dni měl Kopecký v čele náskok 0,3 sekundy. V sobotu dokázal náskok v čele absolutního pořadí navýšit až na 7,6 sekundy. Pech startující s Fordem Focus WRC jej ale dokázal snížit a po předposlední erzetě se dostal na první místo. Do závěrečného testu „Rožmberk“ odstartoval Pech s náskokem 2,6 sekundy, na Kopeckého ale na deseti kilometrech ztratil šest sekund a klesl na druhé místo.

„Po celodenním přetahování o desetiny a jízdě na hraně jsme věděli, že už nejde jet rychleji a že musíme zkusit něco vymyslet. Závěrečný test se od těch předchozích lišil mnohem rozbitějším povrchem, takže jsme těsně před startem pomocí nářadí v autě předělali nastavení vozu. Radikálně změkčený podvozek v úzké rozbité asfaltové koleji zafungoval a to nám přineslo vítězství,“ shrnul po závodě Jan Kopecký. Ten Pechovi úspěšně vrátil loňskou porážku.


Sestřih z Rallye Český Krumlov 2022.

Nejrychlejší jihočeskou posádkou se stali David Soldát a Jan Winzig, kteří při premiérovém startu se Škodou Fabia R5 a přestupu z dvoukolky k autu s pohonem na všechny čtyři kola obsadili celkové desáté místo absolutně.

Výsledky 49. Rallye Český Krumlov v absolutním pořadí:
1. Jan Kopecký / Jan Hloušek (Škoda Fabia Rally2 Evo) 1:22:50,4
2. Václav Pech / Petr Uhel (Ford Focus WRC) +3,4
3. Filip Mareš / Radovan Bucha (Škoda Fabia Rally2 Evo) +1:01.9
4. Dominik Stříteský / Jiří Hovorka (Škoda Fabia R5) +1:20,2
5. Adam Březík / Ondřej Krajča (Škoda Fabia R5) +2:56,4
6. Martin Vlček / Alexandra Skripová (Hyundai i20 N Rally2) +7:25,4
Výsledky 49. Rallye Český Krumlov v absolutním pořadí (historici):
1. Neumann / Hlavatý – Ford Escort RS Cosworth 1:37:52,6
2. Petrášek / Král – Opel Ascona B +2:46,8
3. Štolfa / Hawel – Rover 220 Gti +3:36,3
4. Hejhal / Hejhal – Škoda 130 LR +5:02,8
5. Hýbner / Teplá – Ford Sierra Cosworth +5:58,5
6. Jurečka / Jurečka – Subaru Impreza 555 +7:35,6

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Motorsport Kopecký

Štítky Český Krumlov, rally, závod, soutěž, motorsport, Kopecký, Pech, Jan Kopecký, rallye, Václav Pech, Česko, Škoda Fabia R5, Filip Mareš, Dominik Stříteský, Ford Focus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věděli, že už nejde jet rychleji a že musíme něco vymyslet. Kopecký v závěru Rallye Český Krumlov zariskoval  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.