Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce budou patřit běžcům. Řidiči musí počítat s uzavírkami ulic

Už tento víkend obsadí České Budějovice běžci. V sobotu 4. června začíná jubilejní 10. ročník Mattoni 1/2Maratonu. Závod se pyšní pětihvězdičkovým certifikátem od Evropské atletiky a letos přinese především souboje předních českých sportovců. Obyvatelé a návštěvníci města musí počítat s některými dopravními omezeními.

Jubilejní 10. ročník nabídne bohatý doprovodný program a především kvalitní sportovní výkony. Program začíná v 17 hodin tříkilometrovým dm rodinným během, po kterém odstartuje v 19 hodin Mattoni 1/2Maraton České Budějovice. V něm běžci absolvují celou trasu, štafetu či 2Run. 

Mezi muž je hlavním favoritem Vít Pavlišta, který vyhrál nedávný Mattoni 1/2Maraton v Karlových Varech. Soupeřit s ním budou Pavlové Kubričan a Novák. U žen jsou největší favoritky Eva Vrabcová Nývltová a Petra Pastorová, která vyhrála karlovarský závod. Celkem by na startu mělo být zhruba tři tisíce běžců.

Některé uplynulé ročníky doprovázely vysoké teploty, na což jsou pořadatelé připraveni. „Neustále sledujeme předpověď počasí. Pokud budou vysoké teploty, počítáme s kropením trasy, vyšším počtem občerstvovacích stanic a dalšími opatřeními. Zdraví závodníků je pro nás na prvním místě,“ uvedl při tiskové konferenci manažer regionálních závodů Igor Murko

Všech závodů se doposud účastnil náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice). „Nevím, jak to pořadatelé dělají, ale vždy na tenhle závod zařídí krásné počasí. Já bych tedy raději přivítal déšť a chladněji, ale chápu, že pro atmosféru je slunce a teplo lepší,“ usmál se při tiskové konferenci před závodem. Při ní zástupci města ocenili práci pořadatelů, která je podle vedení radnice ukázková. „Ta spolupráce funguje bez problémů a organizátorům chci poděkovat za dobře odvedené dílo,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Závod městu přináší pozornost i zisky. V roce 2019 vypočítala agentura CzechTourism, že se díky akci utratilo v Českých Budějovicích 20 milionů korun, přičemž 15 milionů korun tvořila spotřeba návštěvníků. Příjmy do veřejných rozpočtů dosáhly osmi milionů. 

V době závodu ale musí obyvatelé města počítat s některými uzavírkami. Od 17:30 do 22:30 platí úplná uzavírka včetně zákazu zastavení po celé trase závodu. V případě rodinného běhu omezení platí od 16:00. To se týká úseků v ulicích Biskupská, F. A. Gerstnera, Karla IV., Krajinská, Nádražní či Husovy, Lidické a Pražské třídy a dalších míst. Od 10. do 24. hodiny se řidiči nedostanou na náměstí Přemysla Otakara II. 

Mapa závodu. Zdroj: RunCzech

„Zákazy zastavení budou v těchto lokalitách platit již od 10:00, výjimkou bude náměstí Přemysla Otakara II., kde bude zákaz zastavení platit již od 3. června od 18:00, a částečně od 12:00 z důvodu přípravných prací. Dopravní podnik bude v trati závodu obsluhovat občany do cca 16:30, poté MHD přejde do režimu vvýluky,“ vzkázali pořadatel. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky České Budějovice, doprava, půlmaraton, běžci, sport, Mattoni, Přemysl Otakar II., Vít Pavlišta, Eva Vrabcová Nývltová, ANO 2011, CzechTourism, Karel IV. Lucemburský, RunCzech, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce budou patřit běžcům. Řidiči musí počítat s uzavírkami ulic  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.