Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tábor se chystá na příjezd desítek tisíc fanoušků cyklokrosu. Dráhy vyšlou speciální vlak

Šampionát cyklokrosařů se blíží a jihočeský Tábor se chystá na jednu z největších akcí v roce. Do města přijedou desítky tisíc návštěvníků. Jak bude vypadat parkování či doprava přímo do dějiště mistrovství?

Cyklokrosový světový šampionát, který se v Táboře koná od pátku 2. do neděle 4. února 2024 u Sídliště nad Lužnicí, přinese změny a dočasné úpravy v parkování. To se dotkne obyvatel sídliště i návštěvníků.

Pořadatelem mistrovství světa je Agentura Cyklistika, která podala 8. 12. 2023 žádost o povolení uzavírek v souvislosti s konáním šampionátu. Uzavírka potrvá od 29. 1. 2024 do 4. 2. 2024. V tiskové zprávě o tom minulý týden informoval mluvčí města Luboš Dvořák.

V sobotu se očekává příjezd prezidenta republiky Petra Pavla. Kromě něj se počítá s tím, že do Tábora přijede zhruba 50 tisíc návštěvníků. 

Parkování pro obyvatele i návštěvníky

Celkem je pro cyklokrosovou akci blízko závodiště pro nutné potřeby závodních týmů vyhrazeno cca 10 tisíc metrů čtverečních sídlištních parkovacích ploch.

Tento údaj obsahuje samotná parkovací stání, průjezdní úseky parkovišti a obslužné komunikace parkovišť. Parkovací místa (10.000 m2) jsou pro obyvatele nahrazena vnitroblokem Minská – Vídeňská a loukou u Ptáčka (12 500 m2). Ostatní plochy na sídlišti zůstanou k dispozici místním ve stávajícím režimu. Auta návštěvníků budou přehledným značením na příjezdových cestách odkláněna na záchytná parkoviště, především na letištní plochu U Čápova dvora. Divákům město také doporučuje použít veřejnou dopravu: autobusy MHD a vlaky ČD. Vlaky mimořádně zastaví blízko závodiště,popsal v pondělní tiskové zprávě Dvořák.

Včera se k chystané akce vyjádřily také České dráhy. Dopravce fanoušky odveze přímo do dějiště akce. Zároveň v neděli, která je hlavním závodním dnem, vypraví speciální vlak. To má nalákat více fanoušků k tomu, aby do Tábora nejezdili autem.

„Mistrovství světa v cyklokrosu, které se v Táboře koná už počtvrté, proběhne ve dnech 2. – 4. února 2024. Během všech tří dnů, tedy od pátku až do neděle, budou všechny dálkové vlaky zastavovat mimořádně i v zastávce Tábor-Čápův Dvůr, která je kousek od závodní dráhy. Jedná se o všechny rychlíky Vltava, Lužnice a Silva Nortica,“ uvedl včera mluvčí Českých drah Filip Medelský.

V neděli 4. února bude vypraven zvláštní vlak do a ze stanice Tábor-Čápův Dvůr. „Ráno speciální souprava odjede v 9:20 hod. ze stanice Praha hl.n. Zastavovat bude ještě ve Vršovicích a Zahradním Městě a do cílové stanice Tábor-Čápův Dvůr přijede v 10:29 hod. Na zpáteční cestu pak vlak vyrazí po ukončení hlavního programu MS v cyklokrosu před 17. hodinou. Všechna zmiňovaná spojení jsou zapracována do jízdních řádů, nejpohodlnější možnost nákupu jízdenek nabízí e-shop ČD nebo aplikace Můj vlak,“ dodal Medelský. 

Změny v Táboře
1. Větší zájem o využití zažije autobusová MHD. Dopravní společnost Comett Plus oznámila, že posílí spoje ve dnech 3. 2. a 4. 2. 2024 v časech od 15.45 do 17.00 hodin ve směru ze Sezimova Ústí do Tábora. Jak sdělil Tomáš Pecl, dopravní dispečer MHD, na všech linkách hlavního směru ve dnech 3. 2. a 4. 2. 2024 budou nasazeny kloubové autobusy. Linka č. 10 bude posílena od 15.00 do 17.00 hodin v sobotu i v neděli.
2. Vnitroblok na křižovatce ulic Minská a Vídeňská, který město zvolilo jako náhradní plochu pro parkování aut sídlištních obyvatel, je otevřen už od pondělí 29. ledna do neděle 4. února.
3. Město Tábor s Agenturou Cyklistika dohodlo, že majitelé aut s označením ZTP/P v Berlínské ulici mohou na svých vyhrazených místech zůstat, resp. jejich stání nebudou obsazena. Těmto majitelům bude pořadatelskou službou umožněn vjezd do i výjezd z ulice Berlínská.
4. Jak už dříve město Tábor sdělilo, příjezdová komunikace v Sezimově Ústí směrem ke sportovnímu areálu Soukeník bude sloužit jako parkoviště pro autobusy a autokaravany. Příjezd ke garážím nedaleko Palackého ulice bude stále obousměrný, ale úsek od garáží až ke státní silnici I/3 bude od pátku 2. 2. do neděle 4. 2. 2024 jednosměrný od silnice E55 (od odbočky nedaleko benzinových pump Mol a Shell) přes ulici Soukeník až po zmíněné garáže.  
Zdroj: Město Tábor, 29. ledna 2024

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením ČD

Štítky tábor, sport, cyklokros, závod, mistrovství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor se chystá na příjezd desítek tisíc fanoušků cyklokrosu. Dráhy vyšlou speciální vlak  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.