Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Expedice Mt. Abi na himálajskou šestitisícovku startuje!

Přípravy vrcholí, do odletu zbývá jen pár hodin. Tříčlenná parta Jihočechů zamíří v pátek na expedici do Nepálu, aby se pokusila o prvovýstup severní stěny šestitisícovky Kangchung Peak. Budějčáci Martin Kleštinec s Davidem Kovaříkem a Tomáš Svoboda ze Strakonic mají před sebou velkou výzvu.

ČTĚTE TAKÉ: Na himálajskou expedici ve stopách Hillaryho

Když se Budějcká Drbna v květnu zajímala, co vlastně Kleboň, Dawyt a Pokémon plánují, v tu dobu je čekalo ještě několik měsíců tvrdé dřiny. Jak dobře se připravili, můžou ukázat už za několik dnů v nejvyšším pohoří světa. Trénink na výpravu do Himálaje ale neprobíhal úplně podle jejich představ.

„Kvůli nepříznivému počasí, které provázelo prakticky celé léto, se nám mockrát nepovedlo vyjet do hor. Sice jsme ve Švýcarsku podnikli trekingový výstup na Ulrichshorn (3925 m. n. m.) a vylezli pár cest v Alpách kolem Berchtesgadenu, pořád máme určitý deficit. Na druhou stranu to, co budeme dělat v Himálaji, se stejně tady nedá nijak simulovat, takže nakonec musím říct, že jsme připraveni dobře. Až z toho mám přetrénovaná lýtka a zánět achillovek,“ říká s úsměvem David Kovařík.

Počasí v Nepálu horolezecké expedici zatím přeje. V těchto dnech tam končí letní monzun, který je naštěstí bohatý na srážky. Členové výpravy věří, že do té doby, než se vydají vstříc hoře Mount Abi, což je další ze třech názvů pro tuto horu se západním vrcholem ležícím v nadmořské výšce 6103 metry, se povětrnostní podmínky umoudří.

„Vycházíme ze zkušeností jiných expedic, podle kterých by mělo být v Himálaji během října velmi stabilní počasí s mnoha slunečnými dny. Po příletu do Káthmándú ještě může pršet a v horách být nevlídno, čím déle tam ale budeme, tím by měly být podmínky lepší. Podle našich informací neexistuje meteoserver, který by dokázal počasí pro tuto oblast předpovědět, takže musíme vycházet z našeho pocitu i vývoje počasí posledních dní a odhadnout, zda vůbec bude výstup realizovatelný,“ dodal muž, jenž oproti svým zkušenějším parťákům v Nepálu nikdy nebyl.

Horolezecký trip odstartuje kolem páteční sedmé hodiny ranní, kdy Kleštinec, Kovařík a Svoboda odletí z Prahy do belgického Bruselu, kde přesednou na linku do indické metropole Dillí. Po noční přestávce na letišti je čeká opět letecký přesun do Káthmándú, hlavního města Nepálu.

„Tam se spojíme s agenturou pana Nawanga, který pro nás zajišťuje povolení ke vstupu do Národního parku Sagarmatha a také permit k výstupu na horu Kangchung Peak. Příští středu 1. října nás čeká odlet do Lukly, a to bude pořádný rokenrol, protože tam už to nefunguje tak, jak je běžný Středoevropan zvyklý. Tamní letiště je navíc právem považováno za nejnebezpečnější na světě,“ popisuje program nadcházejících dnů David Kovařík.

Z Lukly půjdou horolezci s pomocí himálajských šerpů pět dní do nejvzdálenější osady s pár domy ležící u průzračně modrého jezera Gokyo, kde ještě budou mít k dispozici v takzvaných lodžích, místních ubytovacích kapacitách, elektřinu. Dalších zhruba deset dní věnují aklimatizačním túrám po okolí a čekání na vhodné počasí, aby mohli v polovině října podniknout kýžený výstup.

„Přiznávám, že jsem dost nervózní. A není to cestovní horečka. Oproti parťákům mám tu nevýhodu, že jsem nikdy nic podobného neabsolvoval. Oni vědí, do čeho jdou, já ne... Druhá nervozita je z bivaků ve stěně. Něco jsem už sice zažil, ale nikdy jsem nebyl ‚zatlučený ve skobě v šesti tisících metrech‘. Na druhou stranu je to asi dobře. Hlava se líp připraví na možné problémy, než kdybych tam jel v pohodě a myslel si, že mě nic nepřekvapí. Už se mi o tom zdály i sny,“ dodává těsně před odjezdem šestatřicetiletý dobrodruh, kterého Budějčáci můžou znát jako moderátora nebo šéfa agentury Chilli Production, zajišťující organizaci Budějovického adventu, soutěže Maturantka Roku a dalších akcí.

Budějcká Drbna přeje členům himálajské expedice hodně štěstí!

Soutěž pro čtenáře

Budějcká Drbna připravila ve spolupráci s jedním z partnerů Expedice Mt. Abi, českobudějovickým lezeckým centrem Lanovka, soutěž o čtrnáct jednorázových vstupů na stěnu, kde si čtenáři můžou na vlastní kůži vyzkoušet horolezectví na laně.

Sedm čtenářů, kteří do středy 1. října, tedy přesně v den přistání jihočeských horolezců v nepálské Lukle, správně odpoví na otázku prostřednictvím následujícího formuláře a poté budou vylosováni, získá po dvou volných vstupech.

SOUTĚŽ SKONČILA

Lezecké centrum Lanovka najdete na Lannově třídě v bývalém kině Jas. Správně je tedy možnost C.

Po dvou volných vstupech získávají čtenáři Alena Havrdová, Veronika Zieglerová, Filip Kolda, Václav Válek, Kristýna Sabáčková, Ján Jesenský a Barbora Beránková. Blahopřejeme!

Štítky Expedice Mt. Abi 2014, Mount Abi, Nepál, Himálaje, Kangchung Peak, Cholo Peak, expedice, prvovýstup, Martin Kleštinec, David Kovařík, Tomáš Svoboda, Strakonice, soutěž, Himálaj, Drbna.cz, Káthmándú, Švýcarsko, advent, Janko Jesenský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Mt. Abi na himálajskou šestitisícovku startuje!  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.