Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Mistryně světa Zuzana Kubáňová zkompletovala zlatý hattrick

V polovině července proběhlo v bulharské Sofii mistrovství světa čtyřher a týmů v racketlonu. Na tuto akci se od loňského šampionátu v singlech připravoval i rakousko-českobudějovický pár Christoph Krenn / Zuzana Kubáňová. Oba toužili po titulu, který jim ve sbírce ještě chyběl.

Mix čtyřhry byly na seznamu hned ve čtvrtek v poledních hodinách. V prvním kole se Krenn s Kubáňovou střetli s rakouskými kolegy Weigl-Fastenbauer a duel zvládli bez tenisu. V dalším kole se pak objevil další česko-rakouský pár a mohl se tak odehrát manželský boj o postup do semifinále s dvojicí Kubáň / Seitz.

Tento zápas byl skutečnou perličkou a manželé Kubáňovi i mnoho dalších si jej řádně užívali, ale přeci jen nakonec zvítězil favorizovaný pár. V semifinále se Krenn s Kubáňovou dočkali maďarských protivníků Tróznai / Nandóri. A i tady Zuzana s Chrisem potvrdili roli favoritů na postup do finálového boje, když opět nepotřebovali vzít do ruky tenisovou raketu.

Boj o mistrovský titul byl naplánován na páteční třináctou hodinu. A soupeř Ratzer / Zeoli byl opravdu tvrdý oříšek. Dánský hráč je vicemistrem světa z loňského roku a německá racketlonistka Zeoli stejně tak v ženách. I přesto, že s nimi Chris se Zuzkou odehráli vítězný zápas před třemi týdny ve švýcarském Zurichu, věděli, že všechno může být jinak. A taky bylo.

V posledním vzájemném střetnutí Ratzer / Zeoli prohráli stolní tenis 6:21, nyní se jim ale podařilo otočit ze skóre 14:20 na důležitých 22:20. Ratzer je nejlepším badmintonistou na světovém racketlonovém okruhu a tak bylo spíše otázkou, kolik je možné si proti němu a Zeoli uhrát bodů. Taktiku měl rakousko-český pár zvolenou mnohem lépe, než v avizovaném Zurichu, přesto opět uhrál méně bodů.

Zápas se tedy vyvíjel značně ve prospěch dánsko-německé dvojice. Přišel squash, který se Zuzce povedl dle očekávání, ale opět zaúřadovala bojovnost Dána, který v závěru setu prohrával 19:7, přesto opět uhrál několik důležitých bodů a odcházel s výsledkem 12:21. V tenise tedy Kubáňová s Krennem museli vyhrát a Ratzerovi se Zeoli stačilo na vítězství 18 bodů.

Vše bylo otevřené a schylovalo se k rozuzlení. Tenis opět lépe rozehrála Zuzana s Chrisem, když vedli již 17:10, ale přišla jedna zkažená smeč a náhle se stav změnil na 17:14 a začalo přituhovat. Boj o každý míček a hru nervů však nakonec zvládli lépe Kubáňová s Krennem a došli si pro svůj titul rozdílem dvou míčků 21:15!

Překvapení, tedy alespoň dle slov Kubáňové, se zrodilo v ženské čtyřhře. „Od ženské čtyřhry jsem příliš neočekávala, chtěla jsem si jí spíše užít, protože jsem věděla, že dost nervů budu mít v mixu. No a najednou jsem ani nemrkla a byly jsme se Simone ve finále. Pro mě i finále mělo tu výhodu, že bylo asi tři hodiny poté, co jsme vyhráli mix, a tak jsem byla tak nějak ještě v euforii, šťastná, svým způsobem unavená, ale nestihla jsem se opět nervovat na další finále a spíš jsem se tak akorát stihla zkoncentrovat,“ uvedla budějcká hráčka.

Rakouskou spoluhráčkou Zuzky byla Simone Seitz (mixová spoluhráčka manžela Tomáše Kubáně) a los je nešetřil, protože hned v prvním kole je čekala známá Zeoli s badmintonistkou Nathali Paul. Děvčata se ale slušně nabudila a zcela nečekaně smetla německý pár ještě před tenisem.

Téměř podobný osud pak čekal švédskou dvojici Andersson / Lindholm a ve večerním finále tak na Zuzanu se Simone čekal pár Nicole Eisler a Isabelle Tyrrell. A česko-rakouský pár ani tady nedal soupeřkám příliš naději na vítězství a do tenisu si šel pro pouhých sedm bodů. A získal je!

Kubáňová se tak dle světových médií stala první ženou v historii, která získala tři světové tituly za sebou v jediném období.

„Říkám to pořád, že racketlon je kouzelný, ale zároveň hodně náročný, a to jak technicky, fyzicky, psychicky. Jde o každý bod. A že závěrečný tenis často nemá s tenisem mnoho společného? No, jak by se vám hrálo, kdybyste věděli, že si nesmíte dovolit zkazit třeba ani sedm míčů, jinak prohrajete utkání? A já si moc vážím toho, že tyhle všechny díly skládačky jsme v těch čtyřhrách zvládli a že se nám to podařilo dotáhnout do konce. Asi si ale budu muset obarvit vlasy, musím z těch zápasů asi brzy zešedivět!“ směje se Zuzana Kubáňová.

Vzápětí ještě uvádí: „A taky moc děkuju mým spoluhráčům, byli skvělí! No a manželovi, protože to je veliká opora – co ten musí vydržet v mých psychicky slabších momentech!“ uzavírá Kubáňová a dodává: „Na konci listopadu je ve Švédsku mistrovství světa v singlech. Ráda bych tam obhájila loňské vítězství, ale to bude ještě těžká práce,“ dodává česká racketlonistka, čtyřnásobná mistryně světa, která již ve své sbírce postrádá pouze týmový mistrovský titul.

Tisková zpráva

Štítky Zuzana Kubáňová, tenis, Christoph Krenn, Simone Seitz, finále, manželé, Curych, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistryně světa Zuzana Kubáňová zkompletovala zlatý hattrick  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.