Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na univerzitní půdě svištěly soutěžní vlaštovky

Jak vás Budějcká Drbna již informovala, v aule Bobík na Jihočeské univerzitě proběhlo ve středu kvalifikační kolo v hodu vlaštovkou. Hodinu a půl trvající akce, obsahující soutěže o nejdelší hod, nejdelší trvání letu a nejzajímavější akrobacii, se zúčastnilo 45 soutěžících. Postup do pražského celostátního kola si zajistili tři z nich.

ČTĚTE: Kvalifikujte se na mistrovství světa v hodu vlaštovkou

Kvalifikace začínala v 16 hodin, ale lidé se začínali pomalu scházet až těsně po čtvrté hodině. Přibližně v půl páté se začalo soutěžit. Bylo zajímavé pozorovat, jakou kdo zvolil taktiku hodu a skládání vlaštovky.

Výhru v podobě hodu vlaštovkou dlouhého dvacet metrů si odnesl Petr Hynek, který zvolil metodu agresivity a síly. Vlaštovka doslova prosvištěla halou a Petr sklidil velký aplaus. V této disciplíně skončil na druhém místě Ondřej Chroboček, jenž nechal vlaštovku plachtit. „Akce má dobrou myšlenku a je to sranda. Vlaštovka mi pěkně plachtila, ale ostatní zvolili metodu rakety. Jak se ukázalo, můj nápad s plachtěním byla špatná volba.“

Následovalo kolo o nejdelší dobu letu, kterou zaslouženě ovládl Pavel Skuhrovec s časem 5,06 sekundy. V této disciplíně jsme mohli vidět borce atakující hranici pěti sekund, ale rovněž takové, kterým se vlaštovka vrátila na zem za necelou sekundu.

Poslední disciplína zvaná akrobacie přinesla zajímavě vyřešené nápady, jak oživit či zpestřit let vlaštovky a stát se vítězem. Tato soutěž totiž nebyla oproti předchozím disciplínám jinak omezena. Soutěžící si mohli vlaštovku upravi, jak chtěli. Zakázáno bylo pouze přimontování motoru či motůrku na tělo vlaštovky.

Jedna z porotců a také členkyně Flying Bulls Aerobatic Teamu Radka Máchová řekla: „Možná kdyby soutěžící dopředu věděli, co můžou a nemůžou, viděli bychom lepší show. Jinak se mi akce opravdu líbila, hlavně ten závěr.“ Radka běžně tyto akce nenavštěvuje, ale tentokrát pozvání přijala, takže lidé mohli tuto hvězdu akrobatického létání potkat naživo.

Na konci soutěžního dne jsme viděli hody šipkou doprovázené různými tanečními pohyby, básničkami anebo nápady, jako třeba vykloubit si ruce v loktu a sklidit tím co nejvíc bodů. Tuto metodu zvolil vítěz Miroslav Dolejš a získal od poroty, která hodnotila soutěžící ve složení Radka Máchová, Adam Kostka (zástupce Red Bullu) a Hattoriho z jedné známé prodejny se snowboardovým a skateboardovým zbožím, celkem 26 bodů.

„Vítězství jsem vůbec nečekal, ohýbání rukou trénuji každý den, ale ten nápad, že to předvedu tady, jsem nijak neplánoval. Nenapadlo mě nic lepšího, tak jsem zkusil tohle a vyšlo to,“ uvedl po skončení akce, na které hrál DJ N´ZYM, vítěz Adam Dolejš.

Na závěr mi zbývala ještě jedna osoba, které jsem se chtěla zeptat, jak se jí akce líbila. Jednalo se o hlavního organizátora Martina Pelikána ze společnosti Red Bull: „Akce se mi moc líbila. Jsem rád, že dorazilo tolik lidí, protože v Budějcích je to občas s účastí složité. Výkony Budějčáků byly srovnatelné s výkony soutěžících z jiných měst, takže spokojenost vládne i po této stránce. Jinak na podzim se plánuje vybíjená organizovaná opět Red Bullem, takže určitě sledujte novinky a na podzim doražte.“

Autoři

Štítky Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Drbna.cz, Radka Máchová, Red Bull

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na univerzitní půdě svištěly soutěžní vlaštovky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.