Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Finále je tu, Jihostroj se v boji o titul utká s Libercem

Volejbalisté budějckého Jihostroje mají před sebou poslední zápasy v letošní sezoně. V cestě na úplný vrchol, na který vystoupali i v minulém roce, jim nyní stojí Dukla Liberec. V Budějcích startuje ve středu v 18 hodin finále domácí nejvyšší soutěže, bitva volejbalového jihu proti severu začíná!

Poslední hodiny odpočítávají budějčtí a liberečtí hráči i fanoušci do startu finále volejbalové Uniqa extraligy. To začíná prvními dvěma zápasy na půdě vítězů základní části a obhájců mistrovské trofeje.

Hrát se bude ve středu a ve čtvrtek v 18 hodin, pokračuje v neděli a pondělí pod Ještědem. Budoucí mistři musejí svého soka porazit čtyřikrát stejně jako v semifinále.

Jihostroj postoupil do finále po čtyřech výhrách nad Příbramí, Liberec se nadřel mnohem více, sérii s vítězem Českého poháru  z Ostravy (ve finále ČP porazila Jihostroj 3:2) rozhodl až posledním sedmém utkání.

Poslední dny před finále prožili svěřenci trenéra Jana Svobody v posilovně a na palubovce při tréninku. „V pondělí jsme naposled nabírali sílu v posilovně, teď ještě poladíme ostatní věci po volejbalové stránce a uvidíme, co přinese první zápas,“ podotýká kapitán Jihostroje Michal Sukuba.

Obhájci titulu už by se podle něj dávno rádi viděli u sítě a bojovali o zlato. „Atmosféra je dobrá, všichni se moc těší na finálové zápasy. Semifinále s Příbramí jsme zvládli rychle, měli jsme dlouhou pauzu na trénování a regeneraci a teď už se zase těšíme, až to vypukne. Na to, že si zase konečně zahrajeme,“ podotýká třicetiletá opora mistrovského celku Michal Sukuba. 

Budějovický tým měl dost času na regeneraci a přípravu na finále, oproti tomu Liberečtí si příliš neoddechnou. Poslední zápas s Ostravou dohráli v sobotu. „Mají v nohách sedm zápasů, možná to znát bude. Ale to nebude rozhodující. Rozhodující je, jak se k zápasům postavíme my, jaký výkon předvedeme,“ říká dvoumetrový blokař Jihostroje Sukuba.

Dlouholetý masér budějckých volejbalistů Filip Hoch nabízí svůj pohled na semifinále proti příbramským Kocourům. „Mýma očima nebylo semifinále tak jednoduché, jak se zdá z výsledku 4:0 na zápasy. Bylo náročné po všech stránkách. Jak po fyzické, tak psychické a hlavně v té příbramské hale dostaly zabrat ušní bubínky a hlavy,“ naráží na nepochopitelný ohlušující způsob fandění příznivců Příbrami.

„Tamní fanoušci vytvořili hlasitou kulisu, třeba při oddechových časech nebylo slyšet trenéra na půl metru. Po zápase pak utíkali hráči hned do šaten, protože to byl fakt výplach hlav, to co předvedli domácí,“ vrací se k semifinále.

Téměř každý z hráčů má nějaký rituál nebo talisman pro štěstí. O týmový talisman se už pět let stará právě masér Hoch. Kořen s malými formičkami na cukroví, forma bábovky na podstavci, velká dřevěná žirafa, takové byly talismany v minulých sezonách.

Letos přináší štěstí „Soukolí“. „Skládá se ze dvou částí, ozubených kol. Jedna je na lavičce u mě, druhá je ve čtverečku se střídajícími hráči. Tam ji má na starost Petr Michálek, který teď zrovna nenastupuje. Máme naučené rituálky, se Soukolím při time outu jednou pootočíme, při technických time outech dvakrát. Když máme velkej problém, tak na sebe mrkneme a pootočíme třikrát,“ směje se Křápa, jak mu všichni v týmu říkají.

Nikdo z budějckého tábora nad tím, kdo bude soupeřem ve finále, příliš nespekuloval. Masér Filip Hoch je ale za Liberec rád. „Co tak znám kluky za ta léta, tak se nám lépe hraje v liberecké hale, která je příjemnější. Také je blíž než Ostrava, což je dobré pro naše fanoušky. Chtěli bychom jim tímto poděkovat, strašně moc mě překvapilo, kolik jich bylo v Příbrami,“ vzkazuje prostřednictvím Drbny.

S podporou budějckého publika, které je právem označováno za nejlepší v republice, mistři letos titul podle Hocha obhájí. „Musím říct, že mě mile překvapilo, jak od prvního míče se všichni hráči, na hřišti i střídačce, semknuli a hráli skvěle. Teď už nemám strach, že bychom neměli vyhrát,“ tvrdí masér jihočeské mašiny. 

Prý by mohla finálová série dopadnout stejně jako ta předchozí s Příbramí. „Může to tak být. Můžeme ztratit více zápasů, i nějaký zápas. Ale s naší silou, zdravím, formou, tím, co mají kluci natrénováno, jsme podle mého názoru lepší. Jasně, každý může prohrát s každým, to je jasné. Ale všichni do toho jdou naplno. A opravdu celý tým, trenéři, statistici, všechno funguje, tak jak má,“ míní Filip Hoch.

Na poslední letošní zápasy si možná volejbalisté budějckého Jihostroje připraví překvapení pro fanoušky. „Něco možná přichystáme. Přišel jsem do šatny s jedním návrhem, teď uvidíme, jestli mi to kluci schválí. Nebude to nic světoborného, ale neprozradím, o co jde. Jen naznačím, že se bude týkat vzhledu hráčů. Možná uděláme drobné úpravy,“ prozrazuje týmový bavič a masér v jedné osobě.

Program finále

18. dubna 18:00

Č. Budějovice

-

Liberec

 

 

 

19. dubna 18:00

Č. Budějovice

-

Liberec

 

 

 

22. dubna 17:00

Liberec

-

Č. Budějovice

 

 

 

23. dubna 17:00

Liberec

-

Č. Budějovice

 

 

 

26. dubna 18:00

Č. Budějovice

-

Liberec

 

 

 

28. dubna 17:00

Liberec

-

Č. Budějovice

 

 

 

30. dubna 18:00

Č. Budějovice

-

Liberec

 

 

 

Autoři

Štítky finále, Liberec, Jihostroj, České Budějovice, volejbal, volejbalista, Dukla Liberec, Příbram, Ostrava, Česká volejbalová extraliga mužů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Finále je tu, Jihostroj se v boji o titul utká s Libercem  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.