Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeši ze Soči: U zlaté radosti byl osobně i Matura

Desátý den zimních olympijských her se česká výprava konečně dočkala. První zlato pro Česko získala Eva Samková a závod snowboardistek sledoval mezi diváky i Jan Matura. Další příspěvky Jihočechů si můžete prohlédnout v přiložené fotogalerii.

Dlouhé čekání je u konce! Česká republika má na hrách v Soči první zlatou medaili, a to zásluhou talentované Evy Samkové. Dvacetileté snowboardistce držel palce přímo v Rosa Chutor Extreme Parku také skokan na lyžích Jan Matura.

„Konečně jsem vyrazil zhlédnout naživo také jiný sport, než jsou skoky na lyžích, a bylo mi ctí sledovat, jak se má vyhrávat zlatá olympijská medaile. Evče gratuluji, opravdu klobouk dolů,“ řekl rodák z Českého Krumlova, kterého čeká v pondělí od 18.15 hodin závod družstev.

„Mé skoky tady zatím nejsou takové, jaké bych si přál. Nicméně budu skákat nejlíp, jak umím, a stát se může cokoliv - ve skocích obzvlášť,“ dodal třiadvacátý muž ze závodu na velkém můstku.

To zápas českých hokejistů se Slovenskem je na programu v úterý od 18 hodin, a bohužel, do osmifinálové bitvy zřejmě nezasáhnou kamarádi Jakub Kovář a Jiří Novotný. Ti se pochlubili fotografií s legendární ruskou skokankou o tyči Jelenou Isinbajevovou.

Prolomí biatlonistka Soukalová smůlu v posledním individuálním závodě?

Hromadný start ženského biatlonu na 12,5 kilometru je poslední nadějí pro Gabrielu Soukalovou, jak vytěžit ze skvělé běžecké formy cenný kov v individuální soutěži. Česká závodnice obsadila ve stíhacím a také oblíbeném vytrvalostním závodě čtvrtou příčku, pokaždé po chybné ráně na poslední střelecké položce.

Do závodu na 12,5 kilometru, který je naplánován na pondělí od 16 hodin SEČ, zasáhne ještě také Veronika Vítková. Mužský masový start na 15 kilometrů byl kvůli nepřízni počasí přeložen na úterý.

Pátek 14. února 2014

Mužstvo Aloise Hadamczika nejprve dvakrát vedlo po brankách Erata a Jágra, ale Lotyši dokázali pokaždé srovnat krok. Vítěznou trefu si tak připsal až Voráček, který ve druhé třetině šikovně tečoval nahození Zbyňka Michálka. Gólovou asistenci si připsal i Martin Hanzal, z jeho důrazu před bránou těžil Židlický.

V zápase byl hodně vidět také útočník Milan Michálek. Jindřichohradecký rodák nastoupil ve druhé formaci s Krejčím a Hemským a na brankáře Masalskise vypálil celkem čtyři rány. Další duel odehraje česká reprezentace v sobotu od 18 hodin SEČ proti Švýcarsku.

Krasobruslaře Tomáše Vernera čeká v pátek od 16 hodin SEČ volný program, ten navazuje na čtvrteční závod. Český krasobruslař, který po olympiádě v Soči ukončí kariéru, obsadil po pádu v krátkém programu 13. příčku.

„Udělal jsem obrovskou chybu u prvního čtveráka. Tahle kombinace by mi přinesla spoustu bodů, ale bohužel se tak nestalo. Jinak se mi krátký program poměrně povedl,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi Mistr Evropy z roku 2008.

Bank má zaděláno na medaili, přidá cenný kov biatlonistka Soukalová?

Na stupně vítězů senzačně zaútočí Ondřej Bank. Český lyžař obsadil v úvodní části kombinace druhé místo a ve sjezdu porazil i olympijského vítěze Mayera. Sjezdařská superkombinace bude pokračovat v 12.30 SEČ slalomem a Bank na vedoucího závodníka ztrácí 14 setin.

Na své oblíbené trati bude o olympijskou medaili bojovat biatlonistka Gabriela Soukalová a česká naděje rozhodně patří k velkým favoritkám. Individuální závod žen v biatlonu na 15 kilometrů startuje od 15 hodin SEČ.

Čtvrtek 13. února 2014

Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika měli tragický vstup do první poloviny zápasu a úvodní třetinu prohráli 0:2. Hned po 51 vteřinách hry druhé části inkasoval Jakub Kovář potřetí a v brance jej nahradil Strakoničák Alexander Salák.

Česká dvojka pro duel se Švédy obdržela hned po pár minutách hry čtvrtou branku a nad národním týmem se snášela ostuda. Česká reprezentace pak po gólech Ďáblů z New Jersey Židlického a Jágra sice snížila náskok soupeře, konečné vítězství si však Tre kronor pohlídaly.

„Dostal jsem obrovskou šanci a nedopadlo to vůbec dobře. Při prvním a třetím gólu jsem absolutně nic neviděl, druhá inkasovaná branka mě moc mrzí,“ řekl v rozhovoru pro Českou televizi bývalý gólman Českých Budějovic a dodal: „Výměna brankářů byla iniciativa trenéra.“

Další duel čeká české hokejisty v pátek proti Lotyšsku již od 9 hodin SEČ a v brance by se měl objevit brankář Winnipegu Ondřej Pavelec. Zda do utkání po absenci v prvním zápase zasáhne i elitní centr Phoenixu Martin Hanzal, se teprve ukáže.

Do svého závodu konečně nastoupí ve čtvrtek odpoledne i krasobruslař Tomáš Verner, ten se představí od 16 hodin SEČ v krátkém programu. Mistr Evropy z roku 2008 se s Budějckou Drbnou podělil o snímek z procházky po olympijské vesnici a také přidal pár slov přímo z dějiště her.

„Zatím jsem absolvoval přípravu jen v tréninkové hale. Do hlavní arény se podívám až během předzávodního tréninku. Na jiná sportoviště se jen tak nedostanu, ale už v sobotu to hodlám napravit podporou našich hokejistů proti výběru Švýcarska,“ prozradil své plány trojnásobný olympijský účastník.

Na medaili si brousí zuby rychlobruslařka Erbanová a také biatlonisté

Od pondělí čeká česká olympijská výprava na zisk dalšího cenného kovu a právě čtvrtek by mohl být dnem, kdy se sbírka medailí rozroste.

Rychlobruslařka Karolína Erbanová se představí na své nejsilnější trati 1000 metrů. Jednadvacetiletá závodnice vloni ovládla závod Světového poháru a jistě by ráda navázala i na zisk šesti zlatých medaili z juniorského MS.

O medailové umístění se pokusí také biatlonové kvarteto Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup a Michal Krčmář. Individuální závod na 20 kilometrů startuje v 15 hodin SEČ.

Středa 12. února 2014

Kdo se objeví v hokejové brance v úvodním zápase olympijského turnaje? Tak tenhle rébus už je vyřešen, obrovské ofenzivní síle Švédů bude čelit Jakub Kovář! Ten na pondělním tréninku, během kterého došlo i na týmové focení, dostával v brankovišti jednoznačně nejvíce prostoru.

Pro gólmana Jekatěrinburgu hovořila nejen výtečná forma, ale také výkony a zkušenosti z MS 2012, kde se rodák z Písku podílel velkou měrou na vyřazení právě domácích Tre kronor.

Kovářovi bude krýt záda další Jihočech Alexander Salák, Ondřej Pavelec bude utkání sledovat v civilu. Brankář Winnipegu poslední dva zápasy v NHL nechytal, proto si odpočine. Podle trenéra Hadamczika by se Pavelec měl objevit mezi tyčemi hned v dalším zápase.

Do těžkého duelu se Švédy zasáhne v první obraně také Zbyněk Michálek, jeho bratr útočník Milan by měl nastoupit ve čtvrté formaci po boku centra Jiřího Novotného a elitní centr Phoenixu Martin Hanzal začne na tribuně. Zápas Česko - Švédsko začíná od 18 hodin SEČ a český tým odehraje duel v nových retro dresech připomínající verzi z roku 1948.

To skokan na lyžích Jan Matura po nevalném 23. místě na malém můstku už pomalu střádá plány na další závod, kde má i vyšší ambice.

„Bohužel, měl jsem velké rezervy a vítr také úplně nepomohl. Děkuji všem, co mi přáli medaili, ale ta na malém můstku reálná určitě nebyla. Ve středu začínají tréninky na velkém můstku, tam se těším daleko víc a také věřím, že rezervy odstraním a využiju je ve svůj prospěch,“ řekl skokan, rodák z Českého Krumlova.

Splní si Šárka Pančochová medailový sen na U-rampě?

Česká olympijská výprava má na svém kontě zatím tři medaile a k cennému kovu měla v neděli hodně blízko i Šárka Pančochová. Česká snowboardistka byla po úvodní jízdě v slopestylu senzačně ve vedení, ve druhém kole však upadla a její výkon z první jízdy stačil pouze na konečnou pátou příčku.

Spravit chuť si může Šárka Pančochová na U-rampě, úterní kvalifikace začíná v 11 hodin SEČ. Případné semifinále je na programu od 16 hodin SEČ, finále pak čeká závodnice od 18.30 hodin SEČ. Rozroste se sbírka českých medailí?

Neděle 9. února 2014

Čtveřice českých skokanů na lyžích se v sobotní kvalifikaci na středním můstku prezentovala vyrovnanými výkony a těší se na nedělní závod. Rodák z Českého Krumlova Jan Matura zaostal za vítězem kvalifikace o čtyři metry a obsadil osmou příčku.

Honza Matura doskočil na hranici 97 metrů, což byl v kvalifikaci druhý nejlepší český skok. „Určitě mám rezervy, ani při jednom ze skoků jsem totiž netrefil odraz,“ prozradil. O nejdelší český skok se postaral Roman Koudelka, který doletěl o dva a půl metru dál.

První kolo závodu na středním můstku je na programu dnes od 18.30 hodin SEČ, finále začne o hodinu později. Vloží se naši skokané do umístění na předních příčkách v čele s Janem Maturou?

To hokejový gólman české reprezentace Jakub Kovář se pochlubil fotografií z oběda s prezidentem Milošem Zemanem a také olympijskou maskou, na které podle olympijských pravidel nenajdete nic víc než národní barvy (vlajku) a státní znak.

Česká želízka v akci: Přibudou další medaile?

Na fantastický bronzový výkon biatlonisty Jaroslava Soukupa ze sobotního odpoledne může navázat rychlobruslařka Martina Sáblíková, ta se postaví na start závodu na tři kilometry dnes ve 12.30 hodin SEČ. Rodačka z Nového Města na Moravě obhajuje na této trati zlato z Vancouveru.

Další aspirantkou na zisk olympijského kovu pro českou výpravu bude biatlonová kráska Gabriela Soukalová, která se představí od 15.30 hodin SEČ ve sprintu na 7,5 kilometru. Do závodu zasáhnou také Jitka Landová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková.

Sobota 8. února 2014

Hokejový brankář Jakub Kovář si už vyzkoušel olympijské brankoviště a o tom, zda ve středu proti Švédům v úvodním utkání celého turnaje nastoupí, ještě příliš nepřemýšlí.

„Samozřejmě bych se na led podívat chtěl, ale nemyslím na to. Bude se muset rozhodnout trenér, komu to svěří do rukou,“ prozradil.

Na tréninku české reprezentace se zatím objevilo osm hokejistů a samotná cesta na první trénink se tak ‚trochu‘ protáhla. „Všichni jsme zabloudili. Místo původních patnácti minut jsme šlapali asi tři čtvrtě hodiny a nachodili čtyři kilometry,“ líčil zvesela Jakub Kovář. „Bylo mi dost líto Michala Barinky, ten to od všech schytal, měl totiž na starost navigaci,“ řekl gólman.

Brankář Jekatěrinburgu má za sebou kromě tréninku i zahajovací ceremoniál, atmosféra ho už ale pohltila dříve. „Od chvíle, co jsem se oblékl do olympijského úboru, jsem to začal vnímat naplno,“ dodal.

To jeho brankářský kolega Alexander Salák nechal nakouknout do kabiny národního týmu a do světa poslal i povedenou fotografii s kamarádem Jiřím Novotným.

Poslední tréninky na malém můstku před sobotní kvalifikací má za sebou skokan na lyžích Jan Matura. „Vše potřebné jsme snad vyzkoušeli, hlavně tedy kombinézy a lyže,“ řekl český olympionik, který bude startovat v 17.30 hodin SEČ s číslem 44.

Dosáhne Česko na první medaili už v sobotu?

V 15.30 hodin SEČ začíná úvodní závod biatlonistů a Česká republika bude mít na startu hned čtyřnásobné zastoupení. Ve sprintu na 10 kilometrů se představí bronzový medailista z loňského MS v Novém Městě na Moravě Ondřej Moravec, dále pak Tomáš Krupčík, Michal Šlesingr a Jaroslav Soukup.

Seznam jihočeských sportovců na ZOH 2014

Hokej: Jakub Kovář, Alexander Salák, Zbyněk Michálek, Milan Michálek, Martin Hanzal, Jiří Novotný
Krasobruslení: Tomáš Verner
Skoky na lyžích: Jan Matura

Olympionici před začátkem her

Zdroj: Jakub Kovář, Alexander Salák, Jan Matura, Tomáš Verner

Štítky XXII. zimní olympijské hry, Soči, Rusko, Sochi 2014, olympiáda, Olympics, Jihočeši, Jakub Kovář, Alexander Salák, Jiří Novotný, Martin Hanzal, Milan Michálek, Zbyněk Michálek, Tomáš Verner, Jan Matura, hokej, skoky na lyžích, krasobruslení, olympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Havel

Kovář těžko může za to, že zbytek týmu nic nehrál...

Čtvrtek, 13. února 2014, 09:53Odpovědět

Jihočeši ze Soči: U zlaté radosti byl osobně i Matura  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.