Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

První den prezidentské volby je tu. Na co si dát pozor?

První kolo prezidentských voleb začíná. Brány volebních místností se podle zákona otevírají ve 14 hodin, volit dnes, v pátek 12. ledna, můžete až do 22 hodin. V sobotu, 13. ledna, od 8 do 14 hodin. Pokud nikdo z kandidátů nezíská nadpoloviční počet hlasů, dva nejsilnější uchazeči se utkají o čtrnáct dní později ve druhém kole.

Nejpozději tři dny před začátkem voleb má mít dle zákona každý volič ve schránce ve svém trvalém bydlišti obálku s hlasovacími lístky. V případě přímé volby prezidenta České republiky si volič ve volební místnosti za zástěnou vybere jeden hlasovací lístek kandidáta, kterého chce podpořit. Obálku s lístkem poté vhodí do hlasovací urny.

Pokud jste doma hlasovací lístky poztráceli nebo s nimi zatopili pod kamny, není potřeba se obávat, že byste pozbyli hlasovacího práva. Hlasovací lístky kandidátů si můžete vyžádat i ve volební místnosti.

Na každé kolo jeden voličský průkaz

Ještě před volbou však musí občan prokázat svou totožnost. Posloužit může platná občanka, platný cestovní, diplomatický nebo služební pas či platný cestovní průkaz. Pokud člověk volí mimo okrsek svého trvalého bydliště, musí mít zařízen tzv. voličský průkaz.

V Českých Budějovicích bylo pro letošní prezidentské volby vydáno 1400 průkazů. „Pro prezidentské volby v roce 2013 bylo v prvním kole vydáno 642 a v druhém 1282 voličských průkazů,“ prozradila mluvči magistrátu Jitka Welzlová.

Průkazy však platí pouze pro jedno kolo. „V případě druhého kola, mohou voliči podat písemnou žádost do pátku 19. ledna a osobně do středy 24. ledna. Hlasovací lístky dostanou přímo ve volebních místnostech,“ upřesnila Welzlová.

Stejně jako první kolo, i to druhé se případně koná v pátek (26. ledna) od 14 do 22 hodin a v sobotu (27. ledna) od 8 do 14 hodin.

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky volby, prezident, Česká republika, prezidentské volby, volební místnost, voličský průkaz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První den prezidentské volby je tu. Na co si dát pozor?  |  Volby  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.